用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲封關唔知封到幾時...
樓主: smallpig
go

[澳紐] 澳洲封關唔知封到幾時...

醒目開學勳章

chloe.k 發表於 20-6-27 17:42
如果年尾返香港有隔離14日返到去又要隔14日 最慘要 rest , 撩鼻我女好怕
有機會可能佢自己唔番
...

我女year10,11月尾已經走得,就算2邊隔離各14日我女都會返,佢真係好掛住香港既食物

jcy 發表於 20-6-28 11:05
我女year10,11月尾已經走得,就算2邊隔離各14日我女都會返,佢真係好掛住香港既食物
...

問題返去澳洲,我要揾洒店比佢隔離 ,唔知嗰邊d 洒店 有冇

chloe.k 發表於 20-6-28 11:40

大把啦!可以用Airbnb  app上網訂hotel/ hostel.

回覆 chloe.k 的帖子

不是自己揾酒店隔離,而是澳洲政府安排酒店去隔離。另外,若是在昆州隔離,要比200澳元一晚。

smallpig 發表於 20-6-25 22:11
回覆 timc 的帖子

明年一月前返到都好, 最怕第二波嚟緊mouth:" />
墨爾本已第二波

apple000 發表於 20-6-29 04:19
回覆 chloe.k 的帖子

不是自己揾酒店隔離,而是澳洲政府安排酒店去隔離。另外,若是在昆州隔離,要比200澳 ...

200 澳元一晚一個人?定 一間洒店房 可以揀 ?如果我陪阿女返去 咁系點?邊度可以睇到资料?thx

醒目開學勳章

chloe.k 發表於 20-6-28 11:40

照睇係集中係政府指定酒店

醒目開學勳章

chloe.k 發表於 20-6-29 07:33
200 澳元一晚一個人?定 一間洒店房 可以揀 ?如果我陪阿女返去 咁系點?邊度可以睇到资料?thx
...

https://www.facebook.com/109050577243441/posts/181503889998109/

你試下睇唔睇到,我係fb見到

chloe.k 發表於 20-6-29 07:33
...

現時,非永久澳洲公民不得入境,因此返了香港就不能回澳,即使有student visa 都不得入境。但可考慮向學校所屬州份申請豁免入境。但兩者入境方法都要入境後隔離14天,而收費方面請參考學校所屬州份的政府網頁。以下是昆州政府隔離收費,請用copy and paste的方式開啟
https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-19/protect-yourself-others/quarantine/overseas-travel-quarantine
有關豁免入境請參看以下網址Part Two no.16 (10.3b & 10.5e

https://www.health.qld.gov.au/system-governance/legislation/cho-public-health-directions-under-expanded-public-health-act-powers/border-restrictions

chloe.k 發表於 20-6-25 15:24
睇啲新聞話封關到明年,我女又係一月過咗去 year 9 ,但係佢選擇唔返嚟 ,一路住 Boarding School , 我諗緊 ...
你個女的Student Visa要每年續咩?中學Visa應該一簽簽到Year 12的

EK 新手
我女報緊澳洲大學,但我哋重考慮緊,請問各位在讀家長有新資訊關於學生入境澳洲事宜嗎?謝謝!

回覆 findlpb 的帖子

上個月澳航已宣佈取消國際航班至明年三月,澳洲政府是澳航其中一個股東,因此估計明年3月前都不會開關給國際學生入境。

阿仔下個月尾學期完想返香港,被澳航取消了回程航班,而家我想book但無直航,非澳洲人唔可以入境澳洲,咁由Brisbane 飛Sydney 再轉機返HK得唔得?

apple000 發表於 20-8-9 10:06
回覆 findlpb 的帖子

上個月澳航已宣佈取消國際航班至明年三月,澳洲政府是澳航其中一個股東,因此估計明 ...
Agent訂了機票,佢哋話冇得退款呀  

worldpeace 發表於 20-10-12 10:57
你去航空公司網頁睇吓,看看能否退票或改期

worldpeace 發表於 20-10-12 10:57

你是疫情前已訂票嗎 ?

我記憶中 之前訂的票要睇Terms ,有d可以退,但都要收$2000以上手續費 , 有d不可 退 ,只可改期,都因轉Class 而要補差額。  

katrinafu 發表於 20-10-12 12:07
你是疫情前已訂票嗎 ?

我記憶中 之前訂的票要睇Terms ,有d可以退,但都要收$2000以上手續費 , 有d不可 ...
我早排買過六月的機票,在航空公司免費退款或改期

nativemug 發表於 20-10-11 01:46
阿仔下個月尾學期完想返香港,被澳航取消了回程航班,而家我想book但無直航,非澳洲人唔可以入境澳洲,咁由 ...

唔怕返左黎再返唔到去?而家暫時都係澳洲除左公民,其他入唔到境,公民入境都要自費酒店強制隔離14日,成萬蚊酒店錢

apple000 發表於 20-10-12 14:00
我早排買過六月的機票,在航空公司免費退款或改期

3月後購買機票都任改和退款。
但疫情前 出的機票都是跟購買時的 Terms .

我2020年1月初出復活節套機票,取消要$2000幾手續費 。  (不過我是英國來回機票 )

我見朋友個仔澳洲返港機票 都是冇得取消,只能改期 ,改完又改 ,每次改都沒有了原本的Class , 改上去的Class 都要補差額。

nativemug 發表於 20-10-11 01:46
阿仔下個月尾學期完想返香港,被澳航取消了回程航班,而家我想book但無直航,非澳洲人唔可以入境澳洲,咁由 ...

QLD 同NSW好似未通关?走左入唔番就慘了,我快-年無見过尐女,勸你仔三思。