用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣主恩 , 陳瑞祺
go

青衣主恩 , 陳瑞祺

請教大家,青衣主恩同陳瑞祺,大家點揀?!

回覆樓主:

青衣主恩2019年升中派位結果如下

B1* 62 (41.89%)
B2A-1C* 4 (2.70%)
B2* 6 (4.06%)
NR 44 (29.73%)
名單上 116 (78.38%)
無公布 32 (21.62%)
總數: 148人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六148人

學校周年報告(2018-2019年度) 
http://www.tycy.edu.hk/files/pdfdocs/pdf/2018-2019.pdf

2019年升中派位結果

回覆樓主:

陳瑞祺有升EMI為主中學結果
2019年40%升EMI為主B1中學
另外升書院(B2)有16人(11%)

B1* 60 (40.27%)
B2A-1C* 5 (3.36%)
B2* 21 (14.09%)
NR 5 (3.36%)
名單上 91 (61.07%)
無公布 58 (38.93%)
總數: 149人 (100.00%)

B1* 60
旅港 13 華英 12 丘佐榮 8 黃笏南 7
銀禧 3 喇沙 2 迦密 2 德雅 2
伊中 1 SFXC 1 九華 1 九真 1 沙蘇 1
直資: 
SPCC 2 滙基KE 2 SPC 1 顏寶鈴 1

B2A-1C* 5
體藝 2 林漢光 1 聖母無玷 1
直資: 培基 1

B2* 21
陳瑞祺 16 培道 4 
直資: 德信 1

NR* 5
文理九龍 1 嘉道理 1
直資: 林大輝 3

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六149 (男103 女46)

升中概況
https://www.cskps.edu.hk/it-school/php/webcms//public/index.php3?refid=1695&mode=published&lang=zh&nocache1402373480

2018-2019年度
獲派主要以英文教學中學分佈圖

Poyau 發表於 20-6-24 23:34
陳瑞祺有升EMI為主中學結果
2019年40%升EMI為主B1中學
另外升書院(B2)有16人(11%)

多謝你的數據

Poyau    發表於 20-6-28 14:47

但陳瑞祺都唔太多人講,未知功課量係咪多到嚇死人
老師嚴得嚟有無愛心(emoji)
我只知佢嚴格

回覆樓主:

兩間皆過4成升B1中學
青衣主恩升B1%高啲 陳瑞祺有聯中
可從升中目標考慮

Poyau 發表於 20-6-24 23:46
兩間皆過4成升B1中學
可從升中目標考慮

我都係有這樣想過
葵青中學網同九龍城網

Poyau 發表於 20-6-24 23:46
兩間皆過4成升B1中學
可從升中目標考慮

陳小已經和陳中脫龍,唯一有聯繫是陳小校監是陳中校長!谷唔谷?我可以講教得淺,考得深!精英班同學真係有落功夫讀書既!校長去年話學校B3同學只有五分一。所以上到高小,個個認真。

kklee0826 發表於 20-6-24 22:56
請教大家,青衣主恩同陳瑞祺,大家點揀?!
CSK會否離家太遠?
葵青區中學網整體雖然無九龍城咁好, 但都唔差, 無乜必要山長水遠去返學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MimiCactus 發表於 20-6-26 09:51
陳小已經和陳中脫龍,唯一有聯繫是陳小校監是陳中校長!谷唔谷?我可以講教得淺,考得深!精英班同學真係 ...

我也知道脫龍,不過佢升其他中學都亮麗,不過就唔明教得淺,考得深用意何在?靠家長自己谷?!

hkpapa852 發表於 20-6-26 11:05
CSK會否離家太遠?
葵青區中學網整體雖然無九龍城咁好, 但都唔差, 無乜必要山長水遠去返學

係,的確是遠,位置都係屋苑中間咁。所以一直掙扎。
多謝你意見

如果係囡,留在葵青派位都未會太差,至少有幾間band1女校少左一半人爭,但葵青無band1男校。
因為葵青成績係弱於全港,故相信葵青拿Band1係易過九龍城拿Band1。
愛收集舊書包、背囊的傻人

jessc 發表於 20-6-28 14:39
如果係囡,留在葵青派位都未會太差,至少有幾間band1女校少左一半人爭,但葵青無band1男校。
因為葵青成績 ...

我個係仔

kklee0826 發表於 20-6-28 14:59
我個係仔

仔考慮陳瑞祺 葵青升中不利男
另外陳瑞祺男多女少 不怕比下去
當女生好啲有5成升B1 男生亦有37%

Poyau 發表於 20-6-28 15:13
仔考慮陳瑞祺 葵青升中不利男
另外陳瑞祺男多女少 不怕比下去
當女生好啲有5成升B1 男生亦有37%

葵青原來都係不利男仔?我諗住只係得深水埗區

kklee0826 發表於 20-6-28 21:59
全港大部份中學網升中都係不利男仔,因為B1女校多區都有,B1男校極少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kklee0826 發表於 20-6-28 21:59

嗰區有band 1女校冇band 1男校咪相對不利男仔囉,又咁講,大多數D女仔去抽女校,咁男女校咪多返D男仔抽入。

hkpapa852 發表於 20-6-29 08:08
全港大部份中學網升中都係不利男仔,因為B1女校多區都有,B1男校極少。

的確係好唔平均,小學都已經係女仔多選擇又有中上的純女校

請問兩間都公佈左2nd in 啦? 我叩左first in
想知係咪已經call左2nd in ? 謝謝