用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人係三條一落選後卻不獲面試安排? ...
樓主: felicia113113
go

有冇人係三條一落選後卻不獲面試安排?   [複製鏈接]

Soycocoa 發表於 20-6-24 22:44
我同你應該係同一校網,我揀了官校111,派唔到,叩門也沒面試機會
反而最後發現有人沒有111卻獲接見了
...

我知你講邊間
真係要睇學校作風
但學校咁既做法,真係吾要得,家長111你,證明好鍾意先會咁填
但個別學校可能吾係睇誠意,係睇小朋友有幾叻

Sadonnahon 發表於 20-6-24 23:14
我們也覺得奇怪,沒有證書,000有多間面試。所以111 的作用是?

要睇學校做法,間間吾同,有d學校111係入埸卷,冇111連報名都無得報

tcm1018 發表於 20-6-24 23:23
我知你講邊間
真係要睇學校作風
但學校咁既做法,真係吾要得,家長111你,證明好鍾意先會咁填
自問小朋友唔差的,讀私幼,語言和學術都不錯,只欠表面的證書和獎狀,這次叩門過程也讓我重新了解這學校可能不太適合我小朋友

Soycocoa 發表於 20-6-25 01:38
自問小朋友唔差的,讀私幼,語言和學術都不錯,只欠表面的證書和獎狀,這次叩門過程也讓我重新了解這學校可 ...

心態正確
叩門時也可以進一步了解該學校
由安排以致當天老師的接待
你會有不一様的感覺

felicia113113 發表於 20-6-24 16:39
有冇人遇過學校要求111/110優先,最後111沒有面試機會,反而多名第2-4志願的同學獲得面試機會?
部分學校會 ...

學校宣傳時講111/110, 都要睇下佢用什麼字眼, 有時可能是美麗的言語偽術....

"111/110 優先考慮" : 即係學校考慮完你,最終收個000嘅,你都唔可以話佢唔啱

"111/110一定有得in” : 即係無111/110 都可能有得in, 最終可能都係好多人一齊爭

"只會 in 111,其他唔收表” : 呢個最明碼實價, 亦只有年年乙一都收唔哂嘅熱門學校先俾得出呢個承諾,但留意,咁亦唔代表111一定有得in

我曾經收過一間學校的宣傳單張 (唔係今年), 知佢以往放乙三乙四都入到,但宣傳單張就話嗰年競爭激烈, 叫人填佢111先確保有位,我即刻對嗰間學校的印象大打折扣。

真心被呃了,家長會佢話111,有去體驗日,一定俾機會in。
最後連見的機會都沒有,話只係優先考慮😤

Hippos 發表於 20-6-25 11:40
學校宣傳時講111/110, 都要睇下佢用什麼字眼, 有時可能是美麗的言語偽術....

"111/110 優先考慮" : 即 ...

學校宣傳單張意思可能係······
嗰年[招生]競爭激烈
填佢111先確保有位[夠學生開小一]

cherry_tse517 發表於 20-6-26 04:59
真心被呃了,家長會佢話111,有去體驗日,一定俾機會in。
最後連見的機會都沒有,話只係優先考慮😤 ...

咁就應該寫得清清楚楚 提完一次又一次
唔好誤導,害人子女

堂堂一間名校,唔收咪唔收囉。

過主搵第二間,好來好去。

寫埋啲咁嘅嘢,想呃人 1 1 1

如果你學校最後收世襲, 叻嘅。

1 1 1 呢啲所謂誠意嘅嘢。係多餘

你學校自high,但害左個小朋友一生人一次嘅小學選擇

教育局係咪有責任,有無審時度勢 與時並進。

仲係70-80年代?

提醒呢啲學校唔應該咁樣誤謝導家長

宜家唔係買嘢 簽合約
垃圾111學校,垃圾教育局

利申: 土生土長香港人,都係 111 無得見受害者,實錄網個間好出名嘅男校(正垃圾), 仲要被教育局審查地址 交完水費單, 又交租約, 又要上門家訪,麻煩擾民,然後又派間垃圾小學比人,宜家一身蟻,都唔知點收科。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我意思係我自己派第二志願,叩門111嘅學校居然冇得in,相反好多人非第一志願甚至第4志願都有得面試

felicia113113 發表於 20-6-26 09:54

我意思係我自己派第二志願,叩門111嘅學校居然冇得in,相反好多人非第一志願甚 ...

講到尾111都不代表什麼,學校叩門生,當然想揀最優秀學生,亦即係睇實力,中普英,禮貌,家底

我都叫人唔好111..
佢話優先啫. 冇話一定收.! 叩門都係有能者居之..
非除你個小朋友係好叻. 合乎晒學校既需要先好揀111.

我都覺得111害人不淺,攪到啲家長連甲部填第間學校都唔敢,希望即使唔中都可以博到個唔知真唔真有定冇嘅111誠意分博扣門。見到啲家長將痴心錯付,我都戥佢哋唔抵!

醒目開學勳章 王國長老

felicia113113 發表於 20-6-26 09:54

我意思係我自己派第二志願,叩門111嘅學校居然冇得in,相反好多人非第一志願甚 ...

我姨甥幾年前叩返111,學校做法係111一定見,非111揀人見
好了,到有非111入到,111落空,咪一樣鬧!話111面試無非一場show盛盛

其實全港只有好少數學校真係做到111有絕對優勢。例如筲崇我幾欣賞佢講得出又快靚正,我朋友111係放榜即時收表,下午面試,第二日已收offer。而非111就要等處理完111申請先

將軍澳區x循就是,我已被騙。面試都無。這種姿態,我完全看不到基本尊重。

回覆 Soycocoa 的帖子

我係74校網 ,111選了區內唯一一間佛教學校(絕對非一線學校,只是近3年由於供求關係大大改變,從2線變身1線),該小學今日下午就會面試,至今問左10幾個有份面試嘅同學仔或社交平台嘅group,未發現一個係第一志願!我問10幾人,冇1個係第一志願,但都有得去面試!相反我111+學校每年舉辦的所謂「資優啟迪」課程畢業證書,連面試機會都冇!

我交表時已經受盡收表書記嘅白眼,人人都有一個叩門編號,我問書記佢直接hea我話「你冇㗎喇唔洗㗎喇」,當時已經將我交表嘅超唔愉快經驗講比身邊朋友知,仲預言自己可能連面試機會都冇,第一感覺係個書記可能轉頭就掉落碎紙機咁(佢比我嘅感覺係咁),證書、portfolio、成績表等書記都唔肯收(其他家長有收但我嘅偏偏唔收)

該校校長在開放日、幼稚園升小簡介會,親自講自己學校叩門要111/110優先,在資優課程畢業禮也口頭承諾你們這裡畢業一定會有面試機會!見我仔係度學左4堂又開心,我仔非常鍾意該小學,本身又住得近,對學校認識多左都好滿意,所以唔博其它更熱門學校,就111選佢,諗住就算運氣差,都有得面試兼會優先考慮。但冇諗過結果會係咁,完全出爾反爾,校長講一套,下面做一套,網上公佈又係另一套,完完全全呃左我全家!我老公仲話當初口響響咁講,宜家連面試都冇,完全浪費111係呢間學校,如果係咁當初博光明英來(人地收300幾份叩門表都搵返111嘅100多份黎in喇),如果面試我仔表現差我接受,但真係覺得第4志願都有得in,資料又唔收,咩意思姐!

回覆 quincy00 的帖子

我不滿係連見都冇得見

felicia113113 發表於 20-6-26 10:27

我不滿係連見都冇得見

你有冇打去問?
=> 我已見到喇.

我一定會發爛渣........
還掂你都唔比我IN. 同真心被騙咁.!!

有send email 但未有回覆,附件有把我仔係該小學獲得的證書、獎狀,參加過的活動等比埋佢!有係email提及2019年9月你地校長點講之類

今個星期我打過2次
星期一佢答覆:呢2日會繼續打電話建議耐心等候
星期二答覆:合適嘅會通知面試,未收到通知代表落選

回覆 timothy_mto 的帖子

學校真係應該講清楚自己係咪一定要111先有入場資格!
唔好周圍講叩門要111最後冇得見仲要比家長知道好多人第三志願之後都有得in!
我欣賞有啲學校(光明英來)簡介會講明,往年開7個班,抽中機會係1/3,今年開5個班,抽中機會...
我地過往收表幾百份,111或110係入場資格,會安排面試所有有誠意嘅學生,人地真係做得到

講得出要做得到!
順口開河真係好乞人憎!仲要我全家居然信左!

quincy00 發表於 20-6-26 10:02
我都叫人唔好111..
佢話優先啫. 冇話一定收.! 叩門都係有能者居之..
非除你個小朋友係好叻. 合乎晒學校既需 ...

但宜家啲幼稚園 間間都叫人1 1 1搏叩門位
講真 叩得門 有幾多位收人, 心照啦

仲叫人 1 1 1

買張六合彩 機率都高高仲叩門

你話係咪害人

就等於餾中產家 叫你買架300萬嘅跑車

離地 不切實際

‹ 上一主題|下一主題