用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港青基信國際幼稚園(尖沙咀)K3 插班
go

港青基信國際幼稚園(尖沙咀)K3 插班 [複製鏈接]

求有無用家 , 試過 K3 插班後 , 可成功升讀 "港青基信小學" ...?!
   3    0    0    0

回覆 chriskaan 的帖子

我囡插 YMCA Int'l west Kowloon 分校 K3 全日班, 成功第一輪取得 YMCA 港青 year 1 offer, 其他插班小朋友都成功.    插半日班就先 waiting 後收 call.

回覆 junnieip 的帖子

我想請教第一輪大約幾時派 OFFER...?!

同埋我想請教師資質素如何...?! NET 係真外籍嗎...?!

chriskaan 發表於 20-6-30 09:27

同埋我想請教師資質素如何...?! NET 係真外籍嗎...?!

我囡 class teachers are English net from Singapore and India.  全校老師姨姨都好有愛心,小朋友無壓力,無功課,充滿歡樂.   如心儀 ymca 小學就係最佳選擇。

chriskaan 發表於 20-6-30 09:23

我想請教第一輪大約幾時派 OFFER...?!

K2 時,小學會派老師到幼稚園觀課,會有部分小朋友唔洗 interview 就有 offer.未有 offer 及 K3 插班既會安排同校外生1齊,10月底 interview, 12月出 offer. (今年係咁)

因為我 15/16 糾結中 , 小朋友本身讀 YORK , 課程深但都算跟到 , 因為想入基信小學 , 所以 , 忽然有個想法插班 K3 , 但又怕萬一無 OFFER 咁就煩了...!!

chriskaan 發表於 20-6-30 10:38

因為我 15/16 糾結中 , 小朋友本身讀 YORK , 課程深但都算跟到 , 因為想入基信小學  ...

我小朋友 K1, K2 都係讀 york, K3 轉 ymca. 都係 target ymca primary.
以 york 既 K2 學術足夠去考直私,因 K3 頭已考,插 ymca K3 全日班, 99.99% ymca primary 會收。 想知多 d 可 PM 我。

ymca基信有咩吸引之處

巴士 發表於 20-7-10 16:29
ymca基信有咩吸引之處

其實基信是一間幾低調嘅學校,學校唔多人識,不過老師校長有heart有人情味,盡責有愛心,校長和老師疫情底下自己出錢去幫受影響學生家長,同埋我最佩服校長能記得全部學生名字兼了解每位學生性格!家長們又可以隨時透過email 或直接去學校搵老師、校長傾談,學校又會定期有coffee morning 與家長會面及聽取家長意見!

作為家長見到小朋友愉快學習,有學習動機,喜歡閲讀,喜歡探究,喜歡老師,我是感恩的!

學校用國際學校模式,行小班教學(每班約25人)Year 1 到Year 6都由一位外籍(主要英籍)老師做班主任加一位助教(主要香港助教),師生比例幾高!另外部份科目再按能力分組上堂(大概是跟英國學習模式),感覺學校算幾盡力去幫助唔同能力學生!學校有社工,school nurse, 教育心理學家幫助有需要小朋友!

除此之外,學校有arrange好多不同互外學習機會,例如有去過科學館,動植物公園,又試過去街市一齊買餸煮食,課程上多元化,又有好多Show and tell, presentation 機會!學校鼓勵自主學習,projects主要響學校完成,家長好少機會需要參與(或者最多是幫忙準備一些環保materials 帶回校)!

最後我喜歡學校好平實,完全唔commerical, 校服、lunch、school bus 價錢全部都好合理,疫情下完全冇收過校車費!學校又會upload好多堂上照片/video去家長內聯網,感覺幾窩心!

‹ 上一主題|下一主題