用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀完 OU HD Nursing 可以上返3大 degree 嗎 ?
go

讀完 OU HD Nursing 可以上返3大 degree 嗎 ? [複製鏈接]

我想問下讀完 OU HD Nursing 可以上返3大 degree 嗎, 如 nursing year 3 ? 因為 OU HD Nursing 讀完有EN 牌, 萬一入唔返3大nursing都有個EN牌, 之後再進修上RN。 HD 係咪都可以上返 degree year 3 ?

Space/HKCC Asso Nursing 讀完2兩冇RN牌, 如果上唔返3大degree, 浪費左2年時間, 咩都冇?

Space/HKCC Assco Nursing 學費 67-79K
OU HD Nursing 學費 121K

因為驚中文冇3, 所以報唔到HA HD.

有冇 bother/sister 有經驗?

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-6-24 15:19
我想問下讀完 OU HD Nursing 可以上返3大 degree 嗎, 如 nursing year 3 ? 因為 OU HD Nursing 讀完有RN 牌 ...

OU HD讀完係EN,進修上RN wor,你撈亂左
至於上唔上到degree都要睇個人造化。其實除左讀完兩年駁degree year three ,你亦可考慮讀hd時,以hd成績用non jupas申請在第一年後,轉去其他大學嘅year one。壞處係讀多一年,好處係可以早一年試轉校轉科
我知HKU nursing degree係幾鐘意non jupas收生,我女果年兩個同學都係讀左一年nursing ,以non jupas轉入HKU nursing degree,一個本身hku nursing hd,一個本身唔知明愛定東華
當然兩個都係好努力,gpa分數好好至轉得成

順便,睇埋sssdp網頁,睇下有無學費資助?
https://www.cspe.edu.hk/tc/sssdp/subdegree_list.html

先祝你中文順利過關

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 19:04
OU HD讀完係EN,進修上RN wor,你撈亂左
至於上唔上到degree都要睇個人造化。其實除左讀完兩年駁degree ye ...

係, 我打錯, 已更正。

Nursing 本身都要讀5年, 如果讀完一年, 再重新上degree. 時間好漫長.  所以好多人讀完兩年再上 year 3.

醒目開學勳章 王國長老

我之前都估唔到有人咁傻,明知讀多一年都要咁轉
出乎意料,原來唔少(包括小女,佢係degree轉degree ,但轉校,都係5年)。佢地覺得早一步confirm有得轉去心儀,緊係即刻轉啦!
又,我女轉校之後。發現佢學校好多nj degree offer,就算讀完hd asso都係offer degree year one。我話嘩!咁都有人要?佢答我,當你發現身邊個個都係咁,其實又無咩大不了
彷彿呢一代,畢業時間越黎越遲咁?

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 23:14
我之前都估唔到有人咁傻,明知讀多一年都要咁轉
出乎意料,原來唔少(包括小女,佢係degree轉degree ,但轉 ...

係 law, 6年真係太長.......
‹ 上一主題|下一主題