用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一堂小學
go

聖三一堂小學 [複製鏈接]

有冇聖三一堂小學用家可分享一下?thanks!
   5    0    0    0

我小朋友來緊都會讀聖三一堂小學,都想了解多啲

回覆樓主:

same same

我都想了解下,有冇人可以分享下,thx....

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

受到警告

受到警告

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2年前轉左校長唔多好,已經不是happy school,遇着唔多好的班主任,迫到壓力太。9月份小四升小五有多人退學得番大約80人突然要縮一班,最重要的3年只可以用捱到畢業來形容

susanna_sze 發表於 20-7-13 00:33
2年前轉左校長唔多好,已經不是happy school,遇着唔多好的班主任,迫到壓力太。9月份小四升小五有多人退學 ...

想請問怎樣唔好? 默書測驗考試1個學期有幾多次?功課每日有幾多? 校長幾時換咗?

好唔好由家長自己思考

一年4次考試沒有測試,每星期都有堂測不計成績表。聖經考試計主科總分數,考法與常識差不多不供詞(我不是基督徒所以覺得好浪費時間,但因為計主科分數唔溫又唔得)

小一至小三每日都要默生字
小一至小六每週都要大默(中默/英默隔週)分數會計成績表

小四開始功課每日9-1X樣包括第二日交的作文

校長2017-2018年由副校長升上

*有關功課多少我不清楚轉校長前是否一樣

susanna_sze 發表於 20-7-13 10:56
好唔好由家長自己思考

一年4次考試沒有測試,每星期都有堂測不計成績表。聖經考試計主科總分數,考法與常 ...

想請問啲課程有冇教快咗? 之前停課期間學校有冇 online 堂上? (如有是否每日?每次上幾耐?) 想問妳小朋友讀得開唔開心?
唔好意思問得太多,本人總諗緊讀唔讀

Applelam88 發表於 20-7-16 01:57
想請問啲課程有冇教快咗? 之前停課期間學校有冇 online 堂上? (如有是否每日?每次上幾耐?) 想問妳小朋友讀 ...

因為上學期考完第二次試就停課所以冇派書
疫情初時冇用zoom上堂,但每星期都照做番晒學校已定的功課(即是用Google classroom自己印出嚟手寫做完再scan給老師直至復課)
後來未知小六要唔要考呈分試所以只有小六用zoom上堂
接近復活節全校都要用zoom

課程沒有教快跟教育局進度

留意
中文是普教中
數學是英數
常識1/3英文書教、2/3中文書教

susanna_sze 發表於 20-7-16 18:22
疫情初時冇用zoom上堂,但每星期都照做番晒學校已定的功課(即是 ...

謝謝妳

susanna_sze 發表於 20-7-16 18:22
疫情初時冇用zoom上堂,但每星期都照做番晒學校已定的功課(即是 ...

唔好意思另外想問,之前停課學校一星期有幾多日有online堂上? 每次幾多小時?

Applelam88 發表於 20-7-25 01:10
唔好意思另外想問,之前停課學校一星期有幾多日有online堂上? 每次幾多小時?
...

小六(其他級唔清楚)
星期一至五
每日2科
每科1小時
2班夾埋一齊上所以唔一定係教開的老師

susanna_sze 發表於 20-7-13 00:33
2年前轉左校長唔多好,已經不是happy school,遇着唔多好的班主任,迫到壓力太。9月份小四升小五有多人退學 ...

為何咁多學生退學?

susanna_sze 發表於 20-7-25 22:23
小六(其他級唔清楚)
星期一至五
每日2科

每日2科咁都係其他主要靠家長教,都好過津小,我朋友個仔嗰間1線津小每日得半小時zoo, 6月話返得學,返學後2星期又測驗,7月頭就考試,攪到我朋友同小朋友追得好辛苦。
‹ 上一主題|下一主題