用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友幾時需要有部手機?
go

小朋友幾時需要有部手機? [複製鏈接]

如題,高小?初中?高中?有咩原因要有?補習?自己返放學?傾PROJECT?升中/生日禮物?
如需帶回學校,在校跟身?還是交學校保管,放學才取回?
買新的舊款?還是自己用舊的讓給他使用?
用只打電話的婆仔手機?定智能手機?
最平月費PLAN?無限上網?
事前約法三章,還要留意什麼?(有APP監察上什麼網/禁成人網/禁DL遊戲APP嗎?)
希望過來人給予意見,未有經驗的也一起探討。
利申,小朋友小四,未有手機
   2    0    0    0

幾年級我覺得唔重要,主要睇:
第一,有冇需要,例如接送興趣班,需要有緊急情況聯絡家長。

第二,識唔識用 ,太細唔識用,或者整日唔見咗嘢,就唔適合。

第三,小朋友自覺程度。自理自控能力差,掛著玩電話上網,就需要家長監管多些。

係佢有乜野需要用手機,同埋永遠都是比個使用權佢而不是比部機佢,即是話佢唔尊守規則就收番部機

醒目開學勳章 貢獻勳章

我係俾佢獨自出入開始,俾手機佢,但係就買幾百蚊只可以打出打入嘅款

恐龍家

bblook2 發表於 20-6-24 09:52
如題,高小?初中?高中?有咩原因要有?補習?自己返放學?傾PROJECT?升中/生日禮物?
如需帶回學校,在校跟身?還 ...

我個囡今年小五,停課期間,因為方便同老師聯絡,買咗部iPhone se 比佢
可以買比佢,之後亦方便同同學聯絡
依家好多小學生都有電話
不過唔建議買太貴,因為如果帶出街,始終有掉咗部電話嘅危險

如果硬要有個期限, 最好一萬年!

wongkelly301 發表於 20-6-29 18:31

我個囡今年小五,停課期間,因為方便同老師聯絡,買咗 ...

小5 買 IPHONE SE 都唔算貴?!

b3410 發表於 20-6-24 10:21
幾年級我覺得唔重要,主要睇:
第一,有冇需要,例如接送興趣班,需要有緊急情況聯絡家長。

我諗緊, NOKIA 果部復刻 '蕉" 機是否適合?

不貴, 無咩GAME, 用另類KAIOS, 有WHATSAPP...

retriever 發表於 20-6-30 16:54
小5 買 IPHONE SE 都唔算貴?!

IPHONE SE喺IPHONE 系列裏面已經係最平㗎啦

我個囡用緊最平嘅上網plan

retriever 發表於 20-6-30 16:57
我諗緊, NOKIA 果部復刻 '蕉" 機是否適合?

不貴, 無咩GAME, 用另類KAIOS, 有WHATSAPP...
最好chk 清楚裝到,我阿媽另一部摺nokia stuck at verification.

ar_mak 發表於 20-6-24 10:28
我偏向會先考慮自己家庭既手機使用習慣而去制定方案。比如話,父母自己機不離手,任何既方案好可能都係無法 ...

點解你唔早兩個月講?

話說阿細停課期間表現都算係咁,咁啱復課,舊恐龍手機壞咗,就買咗部iPhone SE俾佢,諗住用得三五七年。同佢講過測驗呈分喇,唔好玩手機住,等暑假先。點知第二日,佢就一放學乜都唔做,係咁研究個setting,玩咗幾粒鐘,嬲到我鏟咗佢部機,whatsapp都唔得,只可以打電話。阿大顧住溫書無報告,同樣俾人鬧。之後返到屋企手機要放響CCTV睇到既地方,唔准玩,訓覺要上繳!

wongkelly301 發表於 20-6-30 17:15
IPHONE SE喺IPHONE 系列裏面已經係最平㗎啦
呵呵,我都係等左十年,等到呢個價位,最近先捨得入手iPhone...
而家d 細路真係豐裕。

retriever 發表於 20-7-3 08:01
呵呵,我都係等左十年,等到呢個價位,最近先捨得入手iPhone...
而家d 細路真係豐裕。
...

係,依家啲小朋友好早有電話
我個囡啲同學仲早有,有啲初小已經有
‹ 上一主題|下一主題