用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績優異係咪即係要A?
go

成績優異係咪即係要A?

叩門資料寫住成績優異係咪即係要A?

無明確指明喎~~~

tomato100hk 發表於 20-6-24 09:28
A唔A,其實唔係重點,原因係有啲學校既A比其他學校既A更A。

王家爸爸 發表於 20-6-24 10:05
A唔A,其實唔係重點,原因係有啲學校既A比其他學校既A更A。
A貨個A

睇咩小學喎,呢間小學嘅A又唔等於個小學嘅A,好老實間中學收咗咁多年唔同小學嘅學生,心中有數唔同小學既質素, 即係師兄師姐喺中學嘅表現。

王家爸爸 發表於 20-6-24 10:05

唔係B更A咩?~~~

王家爸爸    發表於 20-6-24 17:40

咁有個A睇下, 都好過拎個B去叩

chunchunlee 發表於 20-6-24 10:41
咁有個A睇下, 都好過拎個B去叩

甲校的B可能好過乙校的A
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

英文寫 good

成績寫優異,但係樓下操行係有寫B+,即係樓上要A中A...

如達B1水平既中學叩門,就算人地要求你有全A都唔係過份啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

算係咁喇。
大埔王肇枝成績、連操行都要A

hkpapa852 發表於 20-6-24 14:07
如達B1水平既中學叩門,就算人地要求你有全A都唔係過份啫!

咁要睇1頭定1尾喔,有D學校90分至A,全科A係唔容易。

little_yolky 發表於 20-6-24 16:11
咁要睇1頭定1尾喔,有D學校90分至A,全科A係唔容易。

我哋前小學係,86仲係B,90先至係A-,應該都唔算係A,95起跳先係A。仲要中英各分7小蝶咁攤晒出嚟。全A,我估全級都應該一兩個都無~

無一個夠實力去叩全A B1英中~~~

mcl203 發表於 20-6-24 16:45
我哋前小學係,86仲係B,90先至係A-,應該都唔算係A,95起跳先係A。仲要中英各分7小蝶咁攤晒出嚟。全A,我 ...
幾多分劃綫係A,可以講明咩?試題非統一,沒乜可比性。有啲學校中意出題淺少少,等好多人有9字(比如呈分試)。有啲學校中意出深少少,先有鞭策力(呈分試前)。尼個機制都幾奇特,自己的成績(呈分),由別人決定……

nillnill 發表於 20-6-24 14:37
算係咁喇。
大埔王肇枝成績、連操行都要A
如果當好多學校都要操行A時,相信啲小學會係操行評分上松啲手……

medicine 發表於 20-6-24 16:58
幾多分劃綫係A,可以講明咩?試題非統一,沒乜可比性。有啲學校中意出題淺少少,等好多人有9字(比如呈分試 ...

我無講任何野,只係話要睇全A先叩得,我估前小學無一個學生夠資格~~~

mcl203 發表於 20-6-24 17:00
我無講任何野,只係話要睇全A先叩得,我估前小學無一個學生夠資格~~~
...
明白,個回復只係引出後面個點。不過接左你個話題,SORRY

medicine 發表於 20-6-24 17:04
明白,個回復只係引出後面個點。不過接左你個話題,SORRY

mcl203 發表於 20-6-24 10:28
唔係B更A咩?~~~
一線學校既B,可能比二線學校既A更A,而且幾乎一定比寶校既A更A。