用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學  

預計2020-2021呂中統一派位
甲部有8個位>>>供所有校網用
乙部  69>>>>>非保留學位(沙田網)
           26>>>>>聯繫學額
照計,2間呂小小6生比外區嘅學生機會係高啲咁喎。
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... art1_clip3-CANT.mp4
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... y-spa/general-info/

YmOra 發表於 20-6-26 17:21
個人認為,其實唔係咁難理解的,"隨機號碼"只派1次,大家試試想像下,e+開始進入"乙部大抽獎"前嘅"直屬 ...

但乙部時外校生有權抽到1-26名嘛,企定第27名以後兩呂小咪變左被動?

Cliokohonda 發表於 20-6-26 14:58
自行全軍覆没。。
已有心理準備乙三沙官了
雖然大家都無中。但唔好太灰,話唔埋後備有機會補中自行。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 17:28
預計2020-2021呂中統一派位
甲部有8個位>>>供所有校網用
乙部  69>>>>>非保留學位(沙田網)

外區,最有機會應該係自行。如果自行無機會,相信兩間呂小填甲部多數都填返呂中。外區填甲部想中呂中,因為攤薄左機會,真係難過六合彩

Cliokohonda 發表於 20-6-26 17:28
但乙部時外校生有權抽到1-26名嘛,企定第27名以後兩呂小咪變左被動?

你誤會了,我嗰樹講嘅係"排第27名小呂生",該小呂生可以排响不同位置,因為我話工作人員"逐一詢問"是否小呂生,可以係第一至第三皆不是小呂生,第四位才是第一位小呂生而開心開心咁坐响聯繫位嘅"第一個入座位"。

1>>>>>69>>>>26共95個排位
1至69係2間呂小同其他沙田網學生一齊排隨機號碼,26個聯繫位只派畀2呂少學生。
加上客觀去睇,沙田區不同嘅小學排位,留係第一組別條隊前排嘅,2呂少加起嚟嘅數目,比例上應該佔優少少,估此就算按隨機號碼去排,能派上呂中嘅機率都佔高少少。

其他少學提示家長選校升中嘅策略,歴年如此,多少有個中理由。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 18:01
1>>>>>69>>>>26共95個排位
1至69係2間呂小同其他沙田網學生一齊排隨機號碼,26個聯繫位只派畀2呂 ...

認同呀!直屬關係或聯繫關係咪就係可以增加機會率才出世嘅遊戲玩法。若不,要嚟做咩?!

ABC-DAD 發表於 20-6-26 18:03
其他少學提示家長選校升中嘅策略,歴年如此,多少有個中理由。

認同認同

nillnill 發表於 20-6-26 17:39
外區,最有機會應該係自行。如果自行無機會,相信兩間呂小填甲部多數都填返呂中。外區填甲部想中呂中,因 ...

你中哂,對呂中嚟講,聯繫位並不是好事,估在自行階段盡收外區好學生係一向做法。因近十幾年2呂少最前嘅會在自行向外區發展。

YmOra 發表於 20-6-26 18:17
認同呀!直屬關係或聯繫關係咪就係可以增加機會率才出世嘅遊戲玩法。若不,要嚟做咩?!
...
畀我講下啦,我係咁理解嘅,早期聯繫位嘅出現,係小學同中學嘅協議,原本係對中學有保障,盡可能把自己小學最好嘅學生留畀中學,一家便宜2家着啦,但係隨派位制度嘅調節變化,係自行階段尖子都出外 闖天下,聯繫位對中學係負擔,對小學生增加入學機率其實係因人而異,係美麗嘅誤會嚟嘅。

YmOra    發表於 20-6-26 19:00

nillnill 發表於 20-6-26 17:39
外區,最有機會應該係自行。如果自行無機會,相信兩間呂小填甲部多數都填返呂中。外區填甲部想中呂中,因 ...

個人認為,好正常,若然B1a小呂生"向外求"嘅多,要彌補這份失去就要"盡吸B1a外區生"。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 18:50
畀我講下啦,我係咁理解嘅,早期聯繫位嘅出現,係小學同中學嘅協議,原本係對中學有保障,盡可能把自己小學 ...

我都係咁理解,尤其是直屬更明顯,85%就係確保自己教咗6年嘅學生,可以繼續係同一辦學團體中學完成12年學業,又要保留一定學位俾公衆人士。用於增加直升機會率都比較少聽見~~~

nillnill 發表於 20-6-26 17:36
雖然大家都無中。但唔好太灰,話唔埋後備有機會補中自行。

又冇乜感覺嘅,中到沙官都唔去叩門。
升中後時機到先計劃插班,不過好小聽沙田區b1a學校收插班生。

YmOra 發表於 20-6-26 18:52
個人認為,好正常,若然B1a小呂生"向外求"嘅多,要彌補這份失去就要"盡吸B1a外區生"。
...
呂中嘅好,係老師嘅愛心教學質素,同關懷學生發展嘅傳統,真心話,搶B1A係一個幾被動嘅諗法,保持同提升教學成果,為學生增值,加強口碑比較實際

mcl203 發表於 20-6-26 19:16
我都係咁理解,尤其是直屬更明顯,85%就係確保自己教咗6年嘅學生,可以繼續係同一辦學團體中學完成12年學 ...
學生嘅歸屬感好影響個結果,家長信心動搖左,好易出現骨排效應,如果有三五屆尖子外流又有亮眼果效,咁就好難招架。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 20:47
呂中嘅好,係老師嘅愛心教學質素,同關懷學生發展嘅傳統,真心話,搶B1A係一個幾被動嘅諗法,保持同提升教 ...

十分認同。是的,撇開呂中聯繫關係或大抽獎嘅佈署,呂中的確係一所十分好的中學,個人感覺,我對沙田區四大有今天的成就感覺十分欣賞,各有各的精彩,各有各的客源,無論區內區外吸客量都十分好表現,這種特色係我區九龍城區沒有的。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 20:23
又冇乜感覺嘅,中到沙官都唔去叩門。
升中後時機到先計劃插班,不過好小聽沙田區b1a學校收插班生。
...
B1a學校收得插班,要求一定唔低,但係到頭來跌左watt, 對插班學生,對口卑都有負擔,除非碰啱供與求,否則多左風險,公開試條數要交代呀?幾神嘅學校都無包生仔,我自己係咁睇。#難保插向下成為雞口,插向上變左牛後,話唔埋架噃,除非好極端,否則,我真係唔會投票支持轉校插班。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 20:47
呂中嘅好,係老師嘅愛心教學質素,同關懷學生發展嘅傳統,真心話,搶B1A係一個幾被動嘅諗法,保持同提升教 ...

你指嘅嗰種"搶B1a係一個幾被動"嘅現象,個人認為,有少少無辦法啦!除非這類B1中學可再更上一層樓,去到如神校般吸引,咁就可以去除被動只有主動留底,我會比喻為如DSE每一科如果有心讀肯努力讀攞4係理所當然的,但要由4升呢到5係會比由3升到4為艱難。個人認為,要如神般的吸引B1a學生就要有神一般的地位和歷練。

YmOra 發表於 20-6-26 21:11
你指嘅嗰種"搶B1a係一個幾被動"嘅現象,個人認為,有少少無辦法啦!除非這類B1中學可再更上一層樓, ...
我自己嘅睇法係先天個校舍輸左,就算有左新大樓,整體都依然係咁大,如果校舍有LSC 3分2咁嘅格局,敢講有近半嘅沙田區男生尖子唔會外流。