用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學  

回覆樓主:

如果能引證35樓,街隊根本無需避开LMC。。

mcl203 發表於 20-6-26 11:37
#59 和 #60 EDB已經清楚說明,原來仲存在有討論嘅空間? 硬將一個個人預設嘅推敲去討論,有乜實質作用?抽 ...

沙田非兩呂熱門小學係唔讚成B1乙一LMC , 學校係有灌輸街隊小位(兩個號概念)。
我都捉蟲了。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 12:01
沙田非兩呂熱門小學係唔讚成B1乙一LMC , 學校係有灌輸街隊小位(兩個號概念)。
我都捉蟲了。
...

好直接嘅睇法係無錯的,兩呂270人,40%學生放乙1都108人,照理又要減聯繫位,仲有大量街外生抽~~~

但正正因為街位少,可能,亦影響是否有咁多街外生肯放乙1~~~

回覆 Cliokohonda 的帖子

其實好正常,因聯系位唔係個個抽如果唔抽個堆人號碼係偏細既,你就算號碼係偏大都可能有機會
反之唔抽個堆人號碼係偏大既,你就算號碼係偏細都可能冇機會,但去番街隊又有機會
一去到隨機冇得估
不過事實係曾記,沙崇街位多D,又未必個敢放,怕讀唔掂(中和番好多BAND 1生簡既因素),正路感覺機會自然放呢2間多過呂中

Cliokohonda 發表於 20-6-26 12:01
我都捉蟲了。
...

你都無中?你之前唔係有報?

02413124 發表於 20-6-26 13:27

其實好正常,因聯系位唔係個個抽如果唔抽個堆人號碼係偏細既,你就算號碼係偏大都 ...

簡單啲講,如果家長知道兩呂小抽唔到聯位既學生,冇多一次机会抽靚号碼!唔會令“大量”外校生自行LMC,乙一棄糊。

牌面上街外生乙一LMC反而有小小優勢, 只要排1-28 已經搞掂,再者根本好小外街敢揀LMC,我認為係有小學老師及家長惡化抽LMC机会率,導到沙田區外校生明明想乙一LMC而轉軚曾崇。

nillnill 發表於 20-6-26 14:39
你都無中?你之前唔係有報?

自行全軍覆没。。
已有心理準備乙三沙官了

Cliokohonda 發表於 20-6-26 14:58
自行全軍覆没。。
已有心理準備乙三沙官了

唔好咁灰,7月7日派彩可能係自二沙循
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 20-6-26 14:54
簡單啲講,如果家長知道兩呂小抽唔到聯位既學生,冇多一次机会抽靚号碼!唔會令“大量”外校生自行LMC,乙 ...
我理解係兩呂小生得一個抽籤號碼, 如果抽唔入26個聯系位, 可以在街外位抽多次, 即有兩次機會, 無形中, 街外人抽呂中也是蝕章的.

OPIG 發表於 20-6-26 15:23
我理解係兩呂小生得一個抽籤號碼, 如果抽唔入26個聯系位, 可以在街外位抽多次, 即有兩次機會, 無形中, 街外 ...

我都係咁理解,但睇完35樓後又另一睇法。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 15:30

借機再用我嘅理解亂吹一次,聯繫/直屬嘅抽 同之後 街位嘅抽 係兩個唔同嘅派位方法,根本唔可以一齊去睇。又事實,咁又真係可以抽2次喎~~~

始終扣除聯系位後, 得69個位抽, 而其他幾間就有9X位抽, 咁真係睇心態點搏法

Cliokohonda 發表於 20-6-26 15:30

個人認為,35樓嘅假設係不會發生,屬"假設無限化"下的情境。小呂生响"聯繫抽獎"落空就好自然跌落正式嘅"乙部大抽獎",明顯有"兩次"被派入的機會,說作有兩次""抽""的機會也好正常可接受。如果乙部嗰69個位無一個係小呂生,咁點填到兩呂小成功入讀呂中嗰70幾人條數呀?!換言之,最底限度僅僅跌出聯繫位嗰26人之外嘅第27位小呂生一定可以透過大抽獎分得69位的其中一位。

未必,一般入會咁諗排90,但因呂中得69個街位,入唔到但如果簡曾記有90個位/沙崇94個位,就入到

而且唔好忘記聯系位係得26個,所以排27入唔到既2呂小生,到街位時,佢地都一樣會入到

回覆 YmOra 的帖子

一樣睇法

YmOra    發表於 20-6-26 16:52

02413124 發表於 20-6-26 16:07
回覆 YmOra 的帖子

一樣睇法

其實,我係用咗‘唔一定’,或者係睇唔明~~~

正想quote你#60果段解釋,已經好清楚引咗個例子,或者叫可能性~~~

回覆 mcl203 的帖子

或者可以講2呂學生有機會用一個號碼排2次隊入唔入到就睇同咩人爭,所以冇人知
但對於街外人就只有一次機會,仲要相對其他BAND1 學校少左2X個位,而且叩門亦覺得呂小會被優先考慮,所以唔簡呂中,無可厚非

回覆樓主:

假設1某中學:
聯繫位24,街位72,數字方便計數
乙1聯小生108,街外生36

平均分佈機會率排列:
聯聯聯街聯聯聯街.......144位申請人
a. 24個聯繫位聯小搶咗
b.依隨機號碼先後,頭32位街佔8位
c.餘下64個位依分佈3:1,聯佔48,街佔16
d.結果,聯佔72個,街佔24
e.因街只有36人,但有24個位,派位機會率67%

假設2某中學:
聯繫位24,街位72,數字方便計數
乙1聯小生108,街外生108
平均分佈機會率排列:
聯街聯街聯街聯街.....216位申請人
a. 24個聯繫位聯小搶咗
b.依隨機號碼先後,頭48位街佔24位
c.餘下48個位依分佈1:1,聯佔24,街佔24
d.結果,聯佔48個,街佔48
e.因街有108人,但有48個位,派位機會率44%

以上只係舉例2個可能得出嘅結果,係假設下提出,同事實一定有偏差,毫無參考價值。當中2個例子分別後街外生申請人數,係可以頗大去影向機會率~~~

02413124 發表於 20-6-26 16:27

或者可以講2呂學生有機會用一個號碼排2次隊入唔入到就睇同咩人爭,所以冇人知

同意呢個係現在嘅實況,從來無否定~~~

亦因為呂中有2間同區聯小,已有1XX位申請人基本盤,街外生係會產生機會細嘅直覺~~~

02413124 發表於 20-6-26 16:27

個人認為,其實唔係咁難理解的,"隨機號碼"只派1次,大家試試想像下,e+開始進入"乙部大抽獎"前嘅"直屬或聯繫"關係之學位分配工作,先把本區沙田區B1學生由隨機號碼細至大排好隊伍,由於先處理沙呂嘅聯繫位,咁!工作人員就由排第一位B1學生開始問:「你是不是"小呂生"嗎?」,苦是就被帶到呂中嘅聯繫位坐定定開心開心,如是者問第二位、第三位。。。直至填滿26個聯繫位為"止",工作人員亦可以收工了,未有"著落"嘅第27名小呂生和其他小呂生就""繼續企番响原位""唔好旭""等第二次配對呂中位之機會"",你會發現,沒著落嘅小呂生而言係仍然企响嗰度,因""隨機號碼不變"",但""位置改變""咗,因為有26位小呂生因聯繫位被派入呂中而使學生"移前26位"大大增加乙部大抽獎中簽的機會,只要移到69人或以內就可以開心開心。這也是道明了為何直屬關係或聯繫關係是彷如擁有""兩次""大抽獎之機會,但要清晰明白"隨機號碼"係只得一個。