用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學   [複製鏈接]

回覆樓主:

塘官未必如坊間所講咁弱,以下校名有好幾間係跨區嘅,可能係自行入,亦可能係學生轉校網~~~

2018 年度畢業生本校部分學生獲派以下學校:
聖保羅男女中學
伊利沙伯中學
華英中學
真光女書院
華仁書院(九龍)
旅港開平商會中學
聖傑靈女子中學
循道中學
中華基督教會銘基書院
聖芳濟書院
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

mcl203 發表於 20-6-25 23:13
(11) 問 隨機編號的作用是甚麼?
答 隨機編號是在電腦執行統一派位前產生,用以決定同一派位組別學
生獲分 ...
隨即號碼的編配(不詳述),係非常接近比例。意思係比如,77/300,抽樣100即代表約等於25個中。具體意思為:假如300個人抽77個話,如某校有100人,即當中25個是排在了總體300個的前77個裏面。此時,加入聯係位,該77個大抽獎名額當中有21個聯係位,先抽,某校中了21個。假如:前設定成立,即隨機號碼係一樣的,聯係位係優先使用了其中的前部分,即代表咩野?該校排在前77個裏面的25個當中的21個已經被抽了。好,餘下(77-21=56)56個再抽,但排在總體300的前77裏面只餘下(25-21=4)4個中。請問,在這個情況下,聯係位有咩意思?請注意數字,即林護的兩仁聯係位同公海數字。因而,只有解釋為:聯係位先抽,即21聯係位后56/279.兩仁為79中約16個。此結果當然不符合現實,但別忘記,有自行,叩門8個。印象中有人講前五收自行。即10+8+21+16=~=57,已經接近實際。即可能合共300個報乙一有誇大成分或兩仁不止100個報名……(不論述)。

medicine 發表於 20-6-26 00:40
隨即號碼的編配(不詳述),係非常接近比例。意思係比如,77/300,抽樣100即代表約等於25個中。具體意思為 ...

聯繫位有乜意義,可能要請教EDB~

至於雙仁,我完全唔熟唔識諗,包括沙田和油尖旺,見你寫到咁長 唔睇了,有啲頭痛~~~

mcl203 發表於 20-6-26 00:57
聯繫位有乜意義,可能要請教EDB~

至於雙仁,我完全唔熟唔識諗,包括沙田和油尖旺,見你寫到咁長 ...

如果35#成立,即:

[size=1.25em]再補少少:坊間似乎仲有一個小誤解,抽完果啲聯繫位,先抽街位,街外生好似好蝕,人哋聯小生仲有兩次機會。須知:靚號碼果2X個聯小生已經享用咗聯繫位,入唔到嘅第一位聯小生個隨街號碼好大機會係排係頭若干個靚號碼街外生之後,就算有兩次機會都唔一定佔非常著數~~~

那麽,隨機號碼的產生,是抽獎結果趨向於比例。以林護爲例,假設有總數300B1生報名的話,兩仁總共報名100人,大約排在77個前面的兩仁佔25個,到這裏該容易理解。問題來了,如果聯係位如前35#所述,已經使用了靚號碼裏的21個,請問,接著的大抽獎是否依然抽到按比例的數字還是25-21=4個。即在35#成立的情況下,聯係位的作用是什麽?

因為我好心儀沙田呂明才中學,又唔係2呂小嘅學生,感覺機會好似有點微,而且小女又冇獎項,讀書成績都還可以,希望可以自行試吓。另外想問除咗呂中之外,還有其他比較好的中學嗎?

回覆樓主:

沙田區出名英中多,如果要同呂中差不多,去就有曾肇添,沙崇。

apap08 發表於 20-6-26 08:16
沙田區出名英中多,如果要同呂中差不多,去就有曾肇添,沙崇。

如果想自行考這幾間中學,競爭一定很大,如果明年有面試機會,請問我如何為小女預備呢?thanks (emoji)

回覆樓主:

我認同一定係成績行先,之後就靠小朋友在小學培養的自信,日常對身體事物的觀察。

medicine 發表於 20-6-26 05:29
如果35#成立,即:

我同網友都quote咗EDB文件請隨機號碼了,再無補充了,亦都唔識解釋聯繫位嘅適用原意~~~

你引用嘅係估算係衆多可能嘅其中之一,我又俾個其中一個可能:
300名B1生放乙1,隨機號碼頭100無一個係兩呂小
派位結果兩呂小入咗呂中26位,就係咁簡單~~~

回覆 @陳媽媽 的帖子

準備好英文,多留意時事呢d應該間間都啱用

mcl203 發表於 20-6-26 08:28
我同網友都quote咗EDB文件請隨機號碼了,再無補充了,亦都唔識解釋聯繫位嘅適用原意~~~

你 ...
EDB文件係沒講細節。而35#的回復卻有無法解釋的現象:有無21個聯係位得出的結果係一樣?那麽聯係位的意義何在?

medicine 發表於 20-6-26 10:40
EDB文件係沒講細節。而35#的回復卻有無法解釋的現象:有無21個聯係位得出的結果係一樣?那麽聯係位的意義何 ...

你試吓電聯EDB啦~~~

我唔識解釋,勉強去做你亦唔會信~~~

mcl203 發表於 20-6-26 10:44
你試吓電聯EDB啦~~~

我唔識解釋,勉強去做你亦唔會信~~~
想叉開重點?

重點係35#的回復:實例。林護之於兩仁,每年總數近70個,>>>l聯係位的21個,不會發生極端例子一個不中(前面你的舉例)。那麽,按照35#的回復,請問,在有聯係位同沒聯係位的情況下,隨機號碼所抽取的中簽數是否一樣???

medicine 發表於 20-6-26 10:57
想叉開重點?

早提我唔識沙葵油,兩仁如何我亦唔識,你打去問林護,兩仁事實如何吧!

我亦無責任去瞭解,明未?~~~

mcl203 發表於 20-6-26 11:00
早提我唔識沙葵油,兩仁如何我亦唔識,你打去問林護,兩仁事實如何吧!

我亦無責任去瞭解,明未?~~~: ...
繼續顧左右以言它!重點係35#的假設是無法解釋事實!而不應以己不熟XX爲由開脫!

回覆樓主:

直屬聯繫位係分配俾有関連中學,我理解,並非確保該些直聯小學可以更有優勢去佔去更多學位,比他校更著數~~~

硬將兩者混為一談,唔再講了~~~

回覆樓主:

兩呂>油尖旺>葵青>??

沒完沒了。結果可能係要教局釋法(玩法)~~~

回覆 mcl203 的帖子

[size=1.25em]再補少少:坊間似乎仲有一個小誤解,抽完果啲聯繫位,先抽街位,街外生好似好蝕,人哋聯小生仲有兩次機會。須知:靚號碼果2X個聯小生已經享用咗聯繫位,入唔到嘅第一位聯小生個隨街號碼好大機會係排係頭若干個靚號碼街外生之後,就算有兩次機會都唔一定佔非常著數~~~

在這句話中,明顯地,有聯係位同沒聯係位,所抽中的數字有區別嗎?那麽,聯係位的誕生的意義何在?

回覆樓主:

#59 和 #60 EDB已經清楚說明,原來仲存在有討論嘅空間? 硬將一個個人預設嘅推敲去討論,有乜實質作用?抽獎講運氣,去討論如何可以運氣好啲,可能要去搵麥小姐去算一算,勝於網上推敲~~~

隨機編號是在電腦執行統一派位前產生,用以決定同一派位組別學
生獲分配學位的先後次序

整個派位過程中,每 名學生只獲分配一個隨機編號

回覆樓主:

如果真係由始至終只有一個隨機號,大多街隊家長及老師提議避开联中係庸人自擾。

開post 鼓勵强化LW , LMC 街隊陣容,睇下可唔可以溝淡呂小双仁。
‹ 上一主題|下一主題