用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-6-25 21:08
乜樓上嘅講法不是剛剛與你描述的相反嗎?!樓上講嘅係街外人多抽"沙呂",故僅僅跌出26個嘅"聯繫位"嘅第 ...
呃……仔細閲讀……

medicine 發表於 20-6-25 21:04
我係相信聯小隨機號同街隊兩個不同號。有沒留意塘官小的每年中QES數字?三間官小一共8個聯係位,但單單塘官 ...

九龍城QES 15個聯繫位+5個街位,一間官小每年有上有落,可能原因正正是抽~~~

medicine 發表於 20-6-25 18:16
更加講明少街外人抽咯

我都覺得街外生人數影響機會比較大~~~

medicine 發表於 20-6-25 21:12
呃……仔細閲讀……

係咪即是話,第27位小呂生縱然失落於聯繫位嗰26個位都必定入到"第二次機會"大抽獎嘅嗰69個位之其中嗎?

mcl203 發表於 20-6-25 21:27
九龍城QES 15個聯繫位+5個街位,一間官小每年有上有落,可能原因正正是抽~~~
...
塘官係KL1,三間官小8個位……

YmOra 發表於 20-6-25 21:28
係咪即是話,第27位小呂生縱然失落於聯繫位嗰26個位都必定入到"第二次機會"大抽獎嘅嗰69個位之其中 ...
唔係尼個意思……

而係以結果猜機制。

medicine 發表於 20-6-25 21:29
塘官係KL1,三間官小8個位……

你指塘尾道?係有8個聯繫位俾3間,但有58個街位,8個聯繫位兩野都抽完啦~~~

mcl203 發表於 20-6-25 21:32
你指塘尾道?係有8個聯繫位俾3間,但有58個街位,8個聯繫位兩野都抽完啦~~~
...
前設條件:塘官得三個班,B1率不高,話就話有58個街外位,但一衆KL1小學甘多B1生抽,塘官依然可以甘多入到,講明乜?聯係位用了靚隨機號,即剩餘的塘官小B1生的隨機號該沒街外人的隨機號前先岩,但結果依然有超乎想象的入到QES。須知,每年有10個8個入到QES,除了太協外,因大校B1人多可以理解,就數到基榮,但基榮,偏偏入銘基人數特別少(上年3個,今年可以過幾日再討論),有問過該校家長,報名取向積極不無關係。

medicine 發表於 20-6-25 21:42
前設條件:塘官得三個班,B1率不高,話就話有58個街外位,但一衆KL1小學甘多B1生抽,塘官依然可以甘多入到 ...
舊油舊年都有8,9個

medicine 發表於 20-6-25 21:42
前設條件:塘官得三個班,B1率不高,話就話有58個街外位,但一衆KL1小學甘多B1生抽,塘官依然可以甘多入到 ...

你自己都識講有3間官小,8個聯繫位,要視乎各校嘅B1人數,當中大家都唔公開詳細派入人數,仲有一間似乎國際學校風格極濃,連獲派中學都唔公開,3間當中又以你所指嘅塘官中學名單最多,相信亦係3間當中成績最好。假設塘官真係相對實力最好,B1人數最多去抽,佔過半絶非奇怪,各年人數有上有落,係咪正正代表受隨機號碼影響呢?~~~

mcl203 發表於 20-6-25 22:00

你自己都識講有3間官小,8個聯繫位,要視乎各校嘅B1人數,當 ...

有公佈嘅2間官小,派入B1中學嘅數目係11:6,似乎,塘官相對廣官係強好多。塘官上年仲有一位同學考入SPCC,相信學術水平認受性唔弱,或許,有1-2位同學俾聯中係自行收咗亦唔出奇~~~

mcl203 發表於 20-6-25 22:00

你自己都識講有3間官小,8個聯繫位,要視乎各校嘅B1人數,當 ...
另外兩間無論B1幾低都好,總有1X%B1率吧,就算B1率比塘官低,兩間比一間如何?算塘官分4個聯係位。那麽,問題來了,如果隨機號碼係同一條隊,已經用了最好的四個,餘下的人數仲有甘多中到(最多8個,少亦有4個)?塘官B1率唔高,總人數100個(4個班),前幾年都係3個班不足90。因而,個人傾向聯係位的隨即號碼與大抽獎的隨即號碼並非相同。

亦可這麽理解,如果聯係位係優先使用了共同的靚隨機號碼,該有違聯係位的初衷:聯係位係優先於乙部其他位,而其他位供大家機會平等地抽。

medicine 發表於 20-6-25 22:29
另外兩間無論B1幾低都好,總有1X%B1率吧,就算B1率比塘官低,兩間比一間如何?算塘官分4個聯係位。那麽,問 ...
即係,抽完優先的聯係位/直屬位之後再分配隨即號碼。而非分配了全部的隨即號碼后再抽聯係/直屬位

medicine 發表於 20-6-25 22:29
另外兩間無論B1幾低都好,總有1X%B1率吧,就算B1率比塘官低,兩間比一間如何?算塘官分4個聯係位。那麽,問 ...

嚴格來講,可以存在一個極端情況,假設某校係唯一嘅聯小,有10個B1生,可以係全區最尾果10個,派聯繫位唔一定係靚號碼,只係係聯小生相對嘅靚號碼,係有分別嘅~~~

medicine 發表於 20-6-25 22:33
即係,抽完優先的聯係位/直屬位之後再分配隨即號碼。而非分配了全部的隨即號碼后再抽聯係/直屬位
...

如果係咁,你都可以假設甲部係另一組號碼,才令成個派位系統最公平~~~

mcl203 發表於 20-6-25 22:37
如果係咁,你都可以假設甲部係另一組號碼,才令成個派位系統最公平~~~
...
如果係分配了全部的隨即號碼后再派聯係位,那麽兩仁的結果便難以解釋得通。至於甲部,不得而知,亦無足夠數據提出任何質疑。

medicine 發表於 20-6-25 22:45
如果係分配了全部的隨即號碼后再派聯係位,那麽兩仁的結果便難以解釋得通。至於甲部,不得而知,亦無足夠數 ...

我都估完了,可能估錯呢~~~

mcl203 發表於 20-6-25 22:46
我都估完了,可能估錯呢~~~
,我都係靠估……

等權威人士來定音。

(11) 問 隨機編號的作用是甚麼?
隨機編號是在電腦執行統一派位前產生,用以決定同一派位組別學
生獲分配學位的先後次序。如果某一所中學的學位求過於供,同一
派位組別內隨機編號較小的學生會先獲分配學位。隨機編號與「學
生編號」或學生的個人資料無關 ,在派位程序完成後不會保留 。

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... TC_March%202020.pdf

整個派位過程中,每 名學生只獲分配一個隨機編號。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_Apr2020_TC.pdf

不過假設聯系位得26,140個2呂 你排70
到大抽獎時,減左26,理論上排44,只要街位抽既人少,假設40人,一半號碼細個你一半號碼大過你,你變做排64,街位仲有66個位,你都變相有機會。所以感覺上點都因為排2次,呂小生感覺機會都大一些。
‹ 上一主題|下一主題