用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學  

medicine 發表於 20-6-25 11:09
涉及風險問題。

兩呂小聯係位26公海69,情況類似林護之於兩仁聯係21公海54。兩聯係小B1率高,然後學生普 ...

剛剛想講,可能係坊間一貫認知情況,呂中有69個街位,假設仲有兩呂小有80個本區真B1生,自行一個都唔收,一個街外生放乙1,佢嘅機會率係69/81,80個街外生放乙1,機會係69/160,相信成功機會仍然係好高~~~

02413124 發表於 20-6-25 11:11
亂作
不過聽聞6成band 1,如果2x人外闖,一間就9x-2x 2間再x2 =150左右
當然1c夠唔夠膽簡又另作別論 ...

6成B1率,我估已經係官津小Top5以內,甚至Top3~~~

B1率可以計本區,除非假設沙田係弱區~~~

mcl203 發表於 20-6-25 11:14
剛剛想講,可能係坊間一貫認知情況,呂中有69個街位,假設仲有兩呂小有80個本區真B1生,自行一個都唔收, ...
沒錯,就係尼個道理。

mcl203 發表於 20-6-25 11:16

6成B1率,我估已經係官津小Top5以內,甚至Top3~~~

https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/about08.php

男女校既官津小學計
2呂算唔錯

mcl203 發表於 20-6-25 11:14
剛剛想講,可能係坊間一貫認知情況,呂中有69個街位,假設仲有兩呂小有80個本區真B1生,自行一個都唔收, ...

Exactly

02413124 發表於 20-6-25 11:21
https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

每區每校各有不同基本存在因素,嚴格來說用派官津率係不能作準,自己小朋友前小學以往派英中率係>90%,但我係完全否定佢有>90%B1生~~~

mcl203 發表於 20-6-25 11:28
每區每校各有不同基本存在因素,嚴格來說用派官津率係不能作準,自己小朋友前小學以往派英中率係>90%,但 ...

6成係沙呂家長話有老師講,咁當然我無辦法求証
同你否定前學校90%B1 生一樣
我又可以話你知有朋友係某band 1 英中教,亦知道係收100% band 1生,但佢話可能因為出生人數下降,都一樣照cut 3份,佢話現在既b1生唔同我地之前5個bands,有band 1c既表現可以去到我地以前band 3生,因可能都係靠呈分前谷一谷勉強去到band 1c.

02413124 發表於 20-6-25 11:34
6成係沙呂家長話有老師講,咁當然我無辦法求証
同你否定前學校90%B1 生一樣
我又可以話你知有朋友 ...

當你係校內人,就可以望到是否咁多學生會係呈分試去谷一谷了,基本上排返之前條隊輕輕鬆鬆等升中結果~~~

佢哋呈分試成績並非一次定結果~~~

mcl203 發表於 20-6-25 12:10

當你係校內人,就可以望到是否咁多學生會係呈分試去谷一谷了 ...

咁你點樣分b1定b2?
點解覺得佢唔係90%band 1學生?

02413124 發表於 20-6-25 12:15
咁你點樣分b1定b2?
點解覺得佢唔係90%band 1學生?

我係粉,唔係鐵,果類家長~~~

medicine 發表於 20-6-25 11:09
涉及風險問題。

兩呂小聯係位26公海69,情況類似林護之於兩仁聯係21公海54。兩聯係小B1率高,然後學生普 ...

呢啲就係坊間普遍睇法。我理得你聯小有幾多B1生放乙1,聯繫位派晒就係街抽,你哋幫我趕走晒D街外生,就變成放乙1嘅街外生機會非常大,並非甚麽聯小生人多派到比街外生機會大,所以逢抽必中~~~

mcl203 發表於 20-6-25 12:40
呢啲就係坊間普遍睇法。我理得你聯小有幾多B1生放乙1,聯繫位派晒就係街抽,你哋幫我趕走晒D街外生,就變 ...

但佢地會覺得扣左聯系位相對街位少左,機會率未小左

02413124 發表於 20-6-25 13:04
但佢地會覺得扣左聯系位相對街位少左,機會率未小左

只可以話各人睇法唔同,用自己最有信心嘅想法~~~

02413124 發表於 20-6-25 10:59

唔好忘記仲有叩門位

對,我校填大抽獎,老師都寧願佢哋填曾記、沙崇、培英,相對機會多啲

mcl203 發表於 20-6-25 12:40
呢啲就係坊間普遍睇法。我理得你聯小有幾多B1生放乙1,聯繫位派晒就係街抽,你哋幫我趕走晒D街外生,就變 ...

再補少少:坊間似乎仲有一個小誤解,抽完果啲聯繫位,先抽街位,街外生好似好蝕,人哋聯小生仲有兩次機會。須知:靚號碼果2X個聯小生已經享用咗聯繫位,入唔到嘅第一位聯小生個隨街號碼好大機會係排係頭若干個靚號碼街外生之後,就算有兩次機會都唔一定佔非常著數~~~

mcl203 發表於 20-6-25 18:01
再補少少:坊間似乎仲有一個小誤解,抽完果啲聯繫位,先抽街位,街外生好似好蝕,人哋聯小生仲有兩次機會 ...
更加講明少街外人抽咯

mcl203 發表於 20-6-25 18:01
再補少少:坊間似乎仲有一個小誤解,抽完果啲聯繫位,先抽街位,街外生好似好蝕,人哋聯小生仲有兩次機會 ...

我仲以為聯小隨机号同街隊係兩個不同号,早啲知呢樣野,就乙一LMC.. 太衝動了。

Cliokohonda 發表於 20-6-25 20:43
我仲以為聯小隨机号同街隊係兩個不同号,早啲知呢樣野,就乙一LMC..  太衝動了。
...
我係相信聯小隨機號同街隊兩個不同號。有沒留意塘官小的每年中QES數字?三間官小一共8個聯係位,但單單塘官,僅僅3個班,並B1率不高的情況下,(近幾年)幾乎每年都超過8個QES,最多一次有12個入QES。如果前面會員的講法成立,個部分靚隨機號已經用了,何來一間塘官再可以入甘多QES?

medicine 發表於 20-6-25 18:16
更加講明少街外人抽咯

乜樓上嘅講法不是剛剛與你描述的相反嗎?!樓上講嘅係街外人多抽"沙呂",故僅僅跌出26個嘅"聯繫位"嘅第一位呂小生會被"眾多"街外生迫出69個大抽獎位,即所謂嘅呂小生""第二機會大抽獎""亦將遭到落空。

medicine 發表於 20-6-25 21:04
我係相信聯小隨機號同街隊兩個不同號。有沒留意塘官小的每年中QES數字?三間官小一共8個聯係位,但單單塘官 ...

舉多一個例子,林護,每年兩仁合共入接近70個(具體每年唔同),需知聯係位21公海56(叩門位幾乎鐵定兩仁),如果隨機號係相同,那麽該21個聯係位之後,還有甘多落入兩仁B1生中?NT1的情況不同於沙田,沙田B1a有其他選擇,而NT1係僅此一家……