用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
go

沙田呂明才中學  

本人心儀沙田呂明才中學,如想自行收生考入沙田女明才中學,有什麼需要準備呢? 

回覆樓主:

眼見今界自行入收的次第要好前,操行要優良

成績已經係一切, 無次第, 見都無機會

成績﹑操行以外,應該運動﹑獎項都要有獎項都適合中學。
給樓主參考︰
今年疫情,收到電郵話取消面試,無得見。可能外區來試,次第唔高,而且運動(游水﹑空手道)﹑學術獎(朗誦﹑鄧盃)項目未跟呂中對應無收到。
之前有post見到呢度有group友係自行被呂中收左,記得係籃球有獎。但無講明是否全級第一,因為他是沙田小學校網。

@陳媽媽 發表於 20-6-24 08:36
本人心儀沙田呂明才中學,如想自行收生考入沙田女明才中學,有什麼需要準備呢? 
...

今年情況比較特別,沒有面試!我仔嗰班有數名同學自行成功,都係級20內的,我仔學校一向較少同學揀呂中的!

nillnill    發表於 20-6-24 16:56

tina_yauyt 發表於 20-6-24 15:34
今年情況比較特別,沒有面試!我仔嗰班有數名同學自行成功,都係級20內的,我仔學校一向較少同學揀呂中的 ...
你地中學有沒收返幾個兩呂小生平衡下……

medicine 發表於 20-6-24 15:57
你地中學有沒收返幾個兩呂小生平衡下……

我仔而家小六(emoji)

回覆 tina_yauyt 的帖子

你一定是名校了,我校大校,只收了級5內

sviolent 發表於 20-6-24 17:21
回覆 tina_yauyt 的帖子

你一定是名校了,我校大校,只收了級5內

一胡,以往要等大抽獎才知結果,因呂中有聯繫位比兩間呂小,變相我校唔多人揀呂中。但今年提早知自行,而收生簡介會有提及自行位唔會用聯繫位的,返而多咗同學自行揀!

@陳媽媽 發表於 20-6-24 08:36
...

自行階段揀沙呂,成績會是最首要考慮的條件。

我反而聽人講過自行2呂會收少d,因大抽獎有聯繫位

02413124 發表於 20-6-25 09:33
我反而聽人講過自行2呂會收少d,因大抽獎有聯繫位

2呂唔係聯繫咩?位少,如何確保年年抽贏其他學校?~~~

PS....我唔熟沙田~~~

mcl203 發表於 20-6-25 10:25

講緊只係自行收少d,因2呂band 1 既冇著落既大抽獎都會簡佢,大抽獎既聯繫位有26個,抽唔到再抽街位66位,又講真唔係聯繫小學既放呂中乙一既又相對少,所以2呂小最終每年都有3x人入到

02413124 發表於 20-6-25 10:37
講緊只係自行收少d,因2呂band 1 既冇著落既大抽獎都會簡佢,大抽獎既聯繫位有26個,抽唔到再抽街位66位, ...

若果純以抽獎去估估下,就算人多亦唔可以確保年年有相對穩定嘅人數可以抽贏。其他小學唔多願揀亦應有某個原因,況且兩呂外闖人數亦唔少~

有別於兩軒,灣仔本身就少非直男B1生生,再加上3小學有分流做法,所以兩軒先可以年年咁穩定人數派QC~~~

我估乍~~~

mcl203 發表於 20-6-25 10:50

若果純以抽獎去估估下,就算人多亦唔可以確保年年有相對穩定 ...

唔好忘記仲有叩門位
你問我,我住呢區唔係讀呂小的話,一定唔會放呂中乙一
你可以睇睇沙田區top 4 另外個2間都係得好少人入,我估計佢地會放曾記沙崇培英都唔會簡呂中
外闖冇offer既乙一都會放呂中
所以假設有100個位,150個2呂小放乙一,其他學校得50人簡,最後抽中2呂既人一定多過其他學校。

02413124 發表於 20-6-25 10:59

唔好忘記仲有叩門位

又引用你嘅假設,兩呂自行直資離咗場,仲有150個本區真B1生可以放乙1?~~~

02413124 發表於 20-6-25 10:59

唔好忘記仲有叩門位
好奇請教:呂中有幾多叩門位?見無咩資料,甚至有人話無得叩,只會由聯繫小學做備取.....滿腦疑問

mcl203 發表於 20-6-25 10:25

涉及風險問題。

兩呂小聯係位26公海69,情況類似林護之於兩仁聯係21公海54。兩聯係小B1率高,然後學生普遍以聯中首選,街外人在有其他選擇下未必甘願冒險,變相街外位大多落入聯小B1生。如以極端例子比較便明顯:荃官KL2,聯係位11公海2,請問,有哪個非官小生會以公海兩個位為首選?在面對兩官小的競爭下博公海2個位無異於爲了一個小樹放棄整個森林。將該比例放寬(如聯係69公海26甘對調估計會更極端),咪出現目前局面:每年派彩都係聯小抽贏外校表象,實際是外校少人選。

同理QES在KL3的四聯小15個聯係位5個公海,請問,非官小的B1生,就算幾中意QES都好,有膽博個5個公海嗎?結果咪四間官小幾乎盡攬該合共20個(加上自行,有時仲不止20個,HK852有提過該現象)

mcl203 發表於 20-6-25 11:07
又引用你嘅假設,兩呂自行直資離咗場,仲有150個本區真B1生可以放乙1?~~~
...

亂作
不過聽聞6成band 1,如果2x人外闖,一間就9x-2x 2間再x2 =150左右
當然1c夠唔夠膽簡又另作別論,同埋有一堆人又去左本區直資又可能會再少d

nillnill 發表於 20-6-25 11:09
好奇請教:呂中有幾多叩門位?見無咩資料,甚至有人話無得叩,只會由聯繫小學做備取.....滿腦疑問
...

如果中一無人重讀,就10個左右
君子協定,內部消化,多數都係聯繫加有關係人士