用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 20-6-26 21:20
我自己嘅睇法係先天個校舍輸左,就算有左新大樓,整體都依然係咁大,如果校舍有LSC 3分2咁嘅格局,敢講有近 ...

我上面講嘅係其他每區皆有嘅B1a中學都有着同一種吸引力的差距與神校之別。

不過,如果以呂中而言,或是其餘3大想躍升至神校般吸引還需要些時間養好"土壤"。

YmOra 發表於 20-6-26 21:28
我上面講嘅係其他每區皆有嘅B1a中學都有着同一種吸引力的差距與神校之別。

不過,如果以呂中而言,或 ...
我唔buy神校論嘅喎。我由另一個少人用嘅角度去睇,真係唔好低估校舍/校園嘅吸引力同提升對學生學習生活質素所起嘅作用,除非扮睇唔到。
當年22間「傳統名校」已至今曰最紅嘅頭十幾所謂「 」校,幾近全部有當時甚至現時都令人心心眼嘅校舍。(對留住優秀老師都起用一定吸引力

ABC-DAD 發表於 20-6-26 21:52
我唔buy神校論嘅喎。我由另一個少人用嘅角度去睇,真係唔好低估校舍/校園嘅吸引力同提升對學生學習生活質素 ...

其實,我都一樣唔buy神校,就如深水埗區嘅"上智"就係我杯茶係我心目中嘅"私人神校",可惜女兒性格唔適合最終放棄唔揀,只係對一些公認嘅神校十分好奇,吸B1a學生的魔力遠超好多地區B1a中學,我最想見嘅未來境象係地區名校他朝一日儲夠"成績和歷練"可與她們同爭好材料。

容許我做一個強烈少少嘅 假設,譬如,HY如果有DGS一樣嘅校舍,要豪言6年跟DGS平起平坐,相信亦會有無數家長從新考慮選校策略。
當然事實做唔做到呢,唯有事實先可以去證明;咁講只係為呃水吹下啫。
有怪莫怪,我無咩惡意嘅。

YmOra 發表於 20-6-26 22:13
其實,我都一樣唔buy神校,就如深水埗區嘅"上智"就係我杯茶係我心目中嘅"私人神校",可惜女兒性格唔適 ...
揀讀書同學習氣氛合適合小朋友,練好個人素養,比起走入「 」校更有長遠發展,今時今曰大家停左係大學畢業係目標,已致好多本地研究生學位白白流失,其實計劃本科後嘅兩三年,先係未來影響一生得失嘅關鍵,本科只係一個基礎,視為人生起跑線先係好嘅態度。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 22:17
容許我做一個強烈少少嘅 假設,譬如,HY如果有DGS一樣嘅校舍,要豪言6年跟DGS平起平坐,相信亦會有無數家長 ...

我無懷感覺喎!我仍然覺得在討論中。你有刺激我思考呀!

我知有些家長會把學校的外觀立入選校的條件之一,但,我就接觸到比較多屬於不介意形,如我校"銀禧",咁多年來都有人因為校舍舊和細而唔揀,我和我的jm們,或是响銀禧家長群組裏的jm們都有著同樣的想法,就是不介意學校的外表。不過,以協恩有平民級神校之稱嘅口碑,如果校舍能夠番新一下,相信係會吸引到另一批B1a學生願意報讀。其實,協恩地方夠大,若然番新和現代化DD係好吸引,又不過,以前舊校長曾經表達過,協恩嘅定位係普通家庭都有機會入讀為目標。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 20:23
又冇乜感覺嘅,中到沙官都唔去叩門。
升中後時機到先計劃插班,不過好小聽沙田區b1a學校收插班生。
...

有聽過,不過唔多

ABC-DAD 發表於 20-6-26 20:47
呂中嘅好,係老師嘅愛心教學質素,同關懷學生發展嘅傳統,真心話,搶B1A係一個幾被動嘅諗法,保持同提升教 ...

同意,有麝自然香
其實又整體沙田區,2呂算top既一堆

YmOra 發表於 20-6-26 22:41

我知有些家長會把學校的外觀立入選 ...

四女直學費
D > H > G > S
H已超G趕D了,不再平民。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 21:20
我自己嘅睇法係先天個校舍輸左,就算有左新大樓,整體都依然係咁大,如果校舍有LSC 3分2咁嘅格局,敢講有近 ...

唔好講沙田區,全港都唔多學校有Lsc 3分2格局
同埋始終地區名校同傳統名校爭既未必係成績,可能係exposure/brotherhood/冇咁all rounded?
不過另一方面地區名校普遍學生會純d

YmOra 發表於 20-6-26 22:13
其實,我都一樣唔buy神校,就如深水埗區嘅"上智"就係我杯茶係我心目中嘅"私人神校",可惜女兒性格唔適 ...

有朋友剛上年去完上智open day同沙田四大其中一間,佢就話睇完覺得鍾意四大個間,因感覺上智係文靜讀書型

YmOra 發表於 20-6-26 22:41

我知有些家長會把學校的外觀立入選 ...

Agree 我都聽過話因為校舍新而簡個間,真係令我O晒嘴
我會睇軟件多過硬件

02413124 發表於 20-6-26 23:34

同意,有麝自然香

我特別留意2呂,2油,太協b1a初中學生表現,真係感覺水準同一般學校冇乜分別。
KTS,APS就明顯高啲。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 23:41
四女直學費
D > H > G > S
H已超G趕D了,不再平民。

但感覺上H樸實d
實而不華

Cliokohonda 發表於 20-6-26 23:48
我特別留意2呂,2油,太協b1a初中學生表現,真係感覺水準同一般學校冇乜分別。
KTS,APS就明顯高啲。
...

我只係聽係沙田某英中教既朋友講general
當然佢係講緊入學時pre s1成績相若既學生表現,之後既校內學習表現
而唔係用呂小band 1c 同沙田區某小學既band 1 a 學生比
唔止知識,係包埋soft skill

02413124 發表於 20-6-26 23:51
我只係聽係沙田某英中教既朋友講general
當然佢係講緊入學時pre s1成績相若既學生表現,之後既校內學習表 ...

我都係8下阿女同學成績,可能咁啱果批。。。
题外話,已有心理準備頭三志願不保,派彩後重新出發,六年後一條好漢。

Cliokohonda 發表於 20-6-27 00:02
我都係8下阿女同學成績,可能咁啱果批。。。
题外話,已有心理準備頭三志願不保,派彩後重新出發,六年後 ...

因如果用1a 同 1c 比,冇得比
同意,咩結果六年後又一條好漢,Good luck
又講真,2呂多數唔外闖,唔去呂中,唔入四大,得少部分係1a-1b,因數一數都太約4x人
我聽人講佢地老師都多數會叫1a,1b同學抽呂中
到1c既都會話band 1尾,band 2頭,簡得保守d,當然聽唔聽又一回事

02413124 發表於 20-6-26 23:42
唔好講沙田區,全港都唔多學校有Lsc 3分2格局
同埋始終地區名校同傳統名校爭既未必係成績,可能係exposure ...
我知,我只係想強調呂中先天不足嘅地方。真係瞭解呂中嘅,會知道exposure /brotherhood /all rounded 呂中一向都好好,一直 爭取嘅都係更大嘅校舍。

ABC-DAD 發表於 20-6-27 00:18
我知,我只係想強調呂中先天不足嘅地方。真係瞭解呂中嘅,會知道exposure /brotherhood /all rounded 呂中 ...

Um...可能各人觀感不同,有親戚大既係呂小上呂中讀左一年,細既堅決唔簡,不過當然有好多原因。
Exposure/brotherhood/all rounded睇同邊間比。不過你剛才用lsc校舍比,如果同番lsc 比,前年計交流團數目較少,校隊係校友番黎承傳教較少,音樂樂團同唔同體育學界比亦有一段距離。

02413124 發表於 20-6-26 23:44
有朋友剛上年去完上智open day同沙田四大其中一間,佢就話睇完覺得鍾意四大個間,因感覺上智係文靜讀書型
...

沙田四大,確實吸引。外區人角度,小朋友睇完就講︰培英﹑呂中,睇完,就覺得鄧顯只係死讀,校舍又細。但培英﹑呂中好明顥開心得多。都寧願一試。小朋友想法,當然不一定全對。但一比較起來,就係覺得沙田四大,都點較其他弱區b1全面。

‹ 上一主題|下一主題