用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學
樓主: @陳媽媽
go

沙田呂明才中學  

nillnill 發表於 20-6-27 00:37
沙田四大,確實吸引。外區人角度,小朋友睇完就講︰培英﹑呂中,睇完,就覺得鄧顯只係死讀,但培英﹑呂中好 ...

曾記其實同鄧顯差不多

02413124 發表於 20-6-27 00:25
Um...可能各人觀感不同,有親戚大既係呂小上呂中讀左一年,細既堅決唔簡,不過當然有好多原因。
Exposure/ ...
無心去比,只係用LSE 去講校舍會有畫面啲啫,如果講赤柱聖士提反就更誇張我自己係沙呂小呂中家長,我講自己第一身體驗啫。

ABC-DAD 發表於 20-6-27 00:46
無心去比,只係用LSE 去講校舍會有畫面啲啫,如果講赤柱聖士提反就更誇張我自己係沙呂小呂中家長, ...

親戚自己就話由沙呂上到呂中,覺得好唔同,包括同學之間,家長之間,老師佢就相信間間都有好同唔好,不過整體覺得活動好明顯越黎越少
老師亦有講cut活動,專注學術,亦覺得與上屆dse成績上升有關,會向呢個方向前進。

02413124 發表於 20-6-27 00:53
親戚自己就話由沙呂上到呂中,覺得好唔同,包括同學之間,家長之間,老師佢就相信間間都有好同唔好,不過 ...
為成績cut活動的話,就唔同左我印象中嘅呂中,沙呂小都同以前唔同左好多,真係...興幸早上岸,哇咔咔。多左其他學校上到位其實係好事,只係選校又頭痛左。

ABC-DAD 發表於 20-6-27 01:11
為成績cut活動的話,就唔同左我印象中嘅呂中,沙呂小都同以前唔同左好多,真係...興幸早上岸,哇咔咔:wahah ...

咁校長走左係可惜,但我就算係街外人都想佢繼續好
因我自己都鍾意沙呂多過一呂

02413124 發表於 20-6-27 01:16
咁校長走左係可惜,但我就算係街外人都想佢繼續好
因我自己都鍾意沙呂多過一呂
百貨養百客嘅啫,我未見識過一呂。

Cliokohonda 發表於 20-6-26 23:41
四女直學費
D > H > G > S
H已超G趕D了,不再平民。

但,協恩嘅撥備方案好似係最高,其他都只係做到基本要求。教育局要求"直資中學"按規定把不少於學費總收入的10%撥備作為學費減免或獎學金用途,而"協恩"則有30%的撥備,即幾乎每3名有能力學生就可以資助1名平民學生全免學習,另有生活費可申請。

參考資料:
https://www.chsc.hk/ssp2019/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=399&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D6
節錄::
。。。
其 他:
學校秉持「優質教育,平等共享」的教育理念,將學費收入的百分之三十撥作獎助學金,並成立「協恩中學創機基金」,幫助經濟有需要的學生。凡經濟有需要的學生,可申請學費減免計劃及每年上限一萬元的生活津貼。此外,學校每年設三百八十多個獎學金,嘉許學業成績優異或在聯課活動上有傑出表現的學生。
。。。

ABC-DAD 發表於 20-6-26 22:28
揀讀書同學習氣氛合適合小朋友,練好個人素養,比起走入「 」校更有長遠發展,今時今曰大家停左係大學畢業 ...

的確係。我响阿女細細個就咁講,K1時就話這是你開始學習的起步點,初小、高小、初中、高中也是用同樣的想法與女兒溝通,現在潮向大學路走也是與她說大一只是個起步點,將來得到嘅學士畢業證書亦是你人生另一頁開始的"憑票",未來想做研究想繼續升學想貢獻社會,這些種種都是你人生另一"起步點"。

02413124 發表於 20-6-26 23:44
有朋友剛上年去完上智open day同沙田四大其中一間,佢就話睇完覺得鍾意四大個間,因感覺上智係文靜讀書型
...

你說的對,上智係啱讀書型多D,咁咪啱我囡囡囉!當年想都係這原因之一。

02413124 發表於 20-6-26 23:47
Agree 我都聽過話因為校舍新而簡個間,真係令我O晒嘴
我會睇軟件多過硬件

個人認為,如果家長經常以學校硬件為比併,孩子好易受影響亦會以同樣嘅尺量校選校。故,我和我班茶友jm們經常講嘅係學校軟件部份,老師關愛怎樣等等,與孩子講得多,小孩子去到中學簡介會都會留意多咗老師們或灘位或實驗室內大哥哥大姐姐們嘅關心和幫助,事後才有更多討論的內容,小孩子才真正了解自己是否喜歡該中學。

YmOra 發表於 20-6-27 09:17
但,協恩嘅撥備方案好似係最高,其他都只係做到基本要求。教育局要求"直資中學"按規定把不少於學費總收入 ...

討論別家學校會有所徧頗,我始終較喜歡津校時代的HY 。

YmOra    發表於 20-6-27 11:02

ABC-DAD 發表於 20-6-27 00:46
無心去比,只係用LSE 去講校舍會有畫面啲啫,如果講赤柱聖士提反就更誇張我自己係沙呂小呂中家長, ...

睇番學校佔地面積,呂中真係屬於細校園之一,與曾記同大小只有4000平方米,屬沙田區最細的一群。不過,還比我校大,銀禧只有3400平方米,仲細過我女以前間小學

YmOra 發表於 20-6-27 09:28
的確係。我响阿女細細個就咁講,K1時就話這是你開始學習的起步點,初小、高小、初中、高中也是用同樣的 ...

同意,我都係話只係一張入場卷。所以更加唔想你只係學到書本既知識,想佢睇多d野,試多d野,玩多d野

YmOra    發表於 20-6-27 12:01

YmOra 發表於 20-6-27 09:45
個人認為,如果家長經常以學校硬件為比併,孩子好易受影響亦會以同樣嘅尺量校選校。故,我和我班茶友jm ...

對,我都唔希望佢地時因為間公司大就去個間公司做

YmOra 發表於 20-6-27 09:32
你說的對,上智係啱讀書型多D,咁咪啱我囡囡囉!當年想都係這原因之一。
...

我呢點同你相反,就更加唔想佢讀讀書型,想佢睇多d,試多d

02413124 發表於 20-6-27 11:36
我呢點同你相反,就更加唔想佢讀讀書型,想佢睇多d,試多d

無計啦!孩子個性係咁,阿女由細到大都係屬"內向型",愛看書愛觀察,記得她初上中一時由於未有精英班,班內同學仔們十分嘈和沒秩序令她十分不習慣,尤其影響佢喜愛嘅科學科做實驗的環節,全年無乜邊個實驗可以又完整又成功做妥,努力讀書中二順利入通材班才有安樂茶飯食下,佢活動真係麻麻,反而學校團契就十分投入,關愛學弟學妹都算主動,所以,銀禧係好適合我女兒成長。

02413124 發表於 20-6-27 11:35
對,我都唔希望佢地時因為間公司大就去個間公司做

老公响上市公司做,以為大樹好遮蔭,近排因全球經濟影響下,炒風一浪接一浪。

YmOra 發表於 20-6-27 11:53
無計啦!孩子個性係咁,阿女由細到大都係屬"內向型",愛看書愛觀察,記得她初上中一時由於未有精英班,班 ...

YmOra 發表於 20-6-27 12:00
老公响上市公司做,以為大樹好遮蔭,近排因全球經濟影響下,炒風一浪接一浪。
...

因人多更需要開源節流,同埋剛出黎做野,拎經驗緊要,細公司好多時一身幾職,學多d野

02413124 發表於 20-6-27 12:14
因人多更需要開源節流,同埋剛出黎做野,拎經驗緊要,細公司好多時一身幾職,學多d野
...

大公司強係系統,程序,風險管理等等,可以講有助正統培訓,又係兩回事不能直接比較~~~