用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由b1轉去b2
go

由b1轉去b2

deleted

savina0221 發表於 20-6-24 00:27
依家讀緊某區top4中學中三
因本人抗壓性唔高
壓力對我嚟講都幾大

除此之外,聖士提反書院、顏寶鈴、蔡繼有、法國國際學校 都值得一試   

因本人抗壓性唔高
壓力對我嚟講都幾大

如果覺得壓力太大的確可以考慮轉!我都知有唔少名校生轉去讀!YMCA多net, 多外籍生,教學法及culture接近國際學校!

其實身心健康緊要過什麼banding
讀書係自己,只要讀得開心,不需介懷個banding, 支持你找更合適的學校

因本人抗壓性唔高
壓力對我嚟講都幾大
首先,如果係區內Top4中學,應該唔會係B1A學校。
第二,點解「抗壓性唔高」?考唔到頭三,所以有壓力;年年考中游,所以有壓力;年年包尾,所以有壓力,三種情況好唔同,處理方法都唔同。
第三,需要搵出壓力來源,唔同壓力來源有唔同既處理方法。如果壓力來自中文差,有計劃去外國讀書,咁點解唔早啲過去?如果壓力來自英文差,咁去外國讀書又係唔係好方法?

王家爸爸 發表於 20-6-29 17:01
首先,如果係區內Top4中學,應該唔會係B1A學校。
第二,點解「抗壓性唔高」?考唔到頭三,所以有壓力;年年 ...

deleted

ol_bb 發表於 20-6-29 10:06
如果覺得壓力太大的確可以考慮轉!我都知有唔少名校生轉去讀!YMCA多net, 多外籍生,教學法及culture接近 ...

deleted

savina0221 發表於 20-6-30 02:09
請問知唔知道轉入去難唔難?

先唔好諗難唔難,因為學校就黎放暑假,如果申請要快!

而家有八大,唔係神科的話,入大學唔係好難。再加上你好有可能出國,更有條件去揀。無論如何,精神健康係好緊要,讀到𠝹手、抑鬱或者想死都係唔值得。

因本人抗壓性唔高
壓力對我嚟講都幾大
如果只為避DSE,轉去呢間校絕對係錯既諗法。
雙學制學校始終有一半學生要考DSE。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

savina0221 發表於 20-6-29 23:47
多謝曬你嘅回答
首先回應返學校banding嘅問題
我間學校係位於某個好多英中嘅校網

最近我知一個個案,係屯門四大其中一間,都係情緒受到影響,該校嘅處理手法真係比較麻麻..... 如果你係呢間中學,真心建議你轉校,學你話學校有咁多學生表現負面,對自己也有影響,讀書只係part of your life.....唔係全部......

同意身心健康比一切重要!
其實幾欣賞你,知道自己心理狀況出現了問題而去積極尋求解決方法!

因本人抗壓性唔高
壓力對我嚟講都幾大

呢間學校聞說 IAL 位 prefer 畀鬼仔或香蕉,華人 DSE 多

lskstephen 發表於 20-7-1 15:02

呢間學校聞說 IAL 位 prefer 畀鬼仔或香蕉,華人 DSE 多

我識得兩個香港學生讀緊AL stream, 聽説用成績,將來planning 去分!

有冇同父母商量? 因為我地局外人, 唔會知你exact問題响邊
如果精神上壓力太大, 轉校冇問題的, B2讀到TOP一樣上到大學
而且你打算出國, 自己又識諗, 只要好好裝備自己就OK
條條大路通羅馬, 唔係只有B1係出路

ol_bb 發表於 20-7-1 23:03
我識得兩個香港學生讀緊AL stream, 聽説用成績,將來planning 去分!

同我聽嘅唔一樣,但咁都好,公平啲!

lskstephen 發表於 20-7-2 10:33
同我聽嘅唔一樣,但咁都好,公平啲!

我都曾經以為AL位會比哂外籍生,後來同讀緊AL香港學生傾,先知道又唔係!