用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學  

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 10:47
畢竟讀hd asso嘅人之中,其中有d本身係讀書材料,我識個dse 2x分,夠晒入u,就係衰中文無3
俾心機讀完hd as ...

如果中文得1,要報hd定asso上u, 仲使唔使在hd asso再讀中文呢?

Hd 同asso其實有什麼分別呢? thanks

LovelyKwan 發表於 20-8-10 20:42
如果中文得1,其他444442,要報hd定asso上u, 仲使唔使在hd asso再讀中文呢?

Hd 同asso其實有什麼分別呢 ...
HD or Asso 要求要有5條2,包括中英文,所以如果中文1咗,基本上唔乎合入學要求。

醒目開學勳章 王國長老

LovelyKwan 發表於 20-8-10 20:42
如果中文得1,其他444442,要報hd定asso上u, 仲使唔使在hd asso再讀中文呢?

Hd 同asso其實有什麼分別呢 ...

HD Asso都係讀兩年後駁degree year three,分別可睇睇呢篇

https://medium.com/@goop4groups/asso-hd-%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-9e963d49a590

回覆 challenging 的帖子

請問讀副學士最底要求是不是要22222?

LovelyKwan 發表於 20-8-11 12:04
回覆 challenging 的帖子

請問讀副學士最底要求是不是要22222?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20190708/mobile/bkn-20190708093014252-0708_00982_001.html#:~:text=Q%EF%BC%9A%E5%89%AF%E5%AD%B8%E5%A3%AB%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E6%9C%89,%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%89%93%E5%A5%BD%E5%AD%B8%E8%A1%93%E5%9F%BA%E7%A4%8E%E3%80%82

Charlotte_mom 發表於 20-7-24 17:37
上網搵到呢篇, 都幾中肯, 可以參考下https://medium.com/@goop4groups/asso-hd-%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%87%B ...

一般3.7 以上才穩陣

剛讀完year 1, 所以上year1 ; 如讀完year 2 , 就上year 2

依加報副學士係米已經太遲

朋友仔讀副學士,dse 2353+44,如果gpa 達標上返八大,是否需要有dse 3322才可上返大學?英文需要考過?

johnmamama 發表於 20-8-23 11:58
朋友仔讀副學士,dse 2353+44,如果gpa 達標上返八大,是否需要有dse 3322才可上返大學?英文需要考過? ...

不用,副學士上U non jupas 最重要睇 GPA,當然若 DSE本身考試成績唔差可能只差一科,收嘅機會亦會更高。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

副學士仲有無中文堂?

LovelyKwan 發表於 20-8-24 14:01
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

副學士仲有無中文堂?