用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-7-23 20:59
想請問,一般GPA要幾多?多唔多人攞到?謝謝!
上網搵到呢篇, 都幾中肯, 可以參考下https://medium.com/@goop4groups/asso-hd-%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-9e963d49a590

我聽過嘅NON JUPAS CONDITIONAL OFFER, 要求GPA 3.X又有, 只要求完成果年學業又有,  手唔手緊真係難講, 但你預3大會手緊一D

Charlotte_mom 發表於 20-7-24 17:37
上網搵到呢篇, 都幾中肯, 可以參考下https://medium.com/@goop4groups/asso-hd-%E5%8D%87%E5%AD%B8%E6%87%B ...

多謝你的資料,等我慢慢睇。thx.thx

王國會長

YmOra 發表於 20-7-24 17:01
咁想問,大學會唔會知你例如放榜前BandA,放榜後改選為BandB架?謝謝!
...

當然知, 放榜后先係關鍵

瑩瑩老豆 發表於 20-7-24 20:33
當然知, 放榜后先係關鍵

先謝謝你的解答。咁!大學會唔會"有機會"因為學生改選而影響她們原先的收生取錄次序嗎?thx.thx

王國會長

YmOra 發表於 20-7-24 20:52
先謝謝你的解答。咁!大學會唔會"有機會"因為學生改選而影響她們原先的收生取錄次序嗎?thx. ...

我估唔會, 應主要係睇最終的Band.  我囡話之前主要用來shortlist interview.

瑩瑩老豆 發表於 20-7-24 20:54
我估唔會, 應主要係睇最終的Band.  我囡話之前主要用來shortlist interview.

ic明白晒!謝謝!

Charlotte_mom 發表於 20-7-24 17:29
係,除左中文要用,其他都放得,終於可以執書櫃

唔止執書櫃咁簡單!要大執間房呀!等呢日好耐啦!

回覆樓主:

阿仔17分,巳有space, cityu asso 收,今日Cityu校外課課程的英國大學Coventry University offer 3 years degree  course俾佢,想問這間大學認受性及評價好唔好?因cityu asso同這大學都是阿仔心儀的學系,唔知揀邊閒?

王國會長

Charlotte_mom 發表於 20-7-24 17:29
係,除左中文要用,其他都放得,終於可以執書櫃

我女6月已經扔書/notes

瑩瑩老豆 發表於 20-7-24 23:37

我個個6月已在賣書中

醒目開學勳章 王國長老

我在二手網入左唔少貨,好多全新練習平到笑

醒目開學勳章 王國長老

ryanma2 發表於 20-7-24 23:37
阿仔17分,巳有space, cityu asso 收,今日Cityu校外課課程的英國大學Coventry University offer 3 years d ...

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/coventry-university

https://www.topuniversities.com/universities/coventry-university

Coventry在世界排名黎講,唔算高,亦唔算低

我女果時都有了解過city scope+海外大學課程,佢大部分時間都在尖東上課,在cityu只能用圖書館電腦室等設備,呢樣令我有點hesitate,感覺唔太好

U life亦係考慮因素之一,你可再了解下

醒目開學勳章 王國長老

你個好乖

我識既係考完試已經將 notes 放去回收箱

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Charlotte_mom 發表於 20-7-25 13:36
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/coventry-university

https://www.top ...

多謝你的資料! 我其實都有唸過這點,資源肯定少過資助大學。但只有這間英國大學offer degree  course 俾阿仔。其餘都係Asso, 阿仔又唔肯去外國或大陸,台灣升學。
想知hkcc, space, cityu既asso是否都是差不多這環境上課?謝謝

回覆 sandy625 的帖子

大家好,請各位比的意見。小女已決定讀理工副學士酒店,但剛剛收到城大專業進修又收咗讀(BSc(Hons)Aviation Management,Coventry University(203-19421)(DIDF Entry Route). 請問邊個好?請問城大是否學士位?點解讀3年?請多多幫忙,我係讀書好少的媽媽

challenging 發表於 20-8-4 07:11

大家好,請各位比的意見。小女已決定讀理工副學士酒店,但剛剛收到城大專業進修又收 ...
城大專業是否遙距課程,是 online 上堂嗎? 海外大學好多都係讀3年,你們基本要問清楚是否degree 再考慮呀!

回覆 Anniemun 的帖子

謝謝你

醒目開學勳章 王國長老

challenging 發表於 20-8-4 07:11

大家好,請各位比的意見。小女已決定讀理工副學士酒店,但剛剛收到城大專業進修又收 ...

城大果個,其實係同英國大學合辦,行英國制,(你見係10月開學的)所以唔似香港咁讀4年,只需3年,亦唔需要有3322
至於好唔好,我唔肯定,你可睇睇132樓答案參考

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 20:40
回覆 Hanayori 的帖子

明白, 仔仔 GPA 係4, 他沒預計有4, 所以沒有在首輪報non jupas.

如果讀工程,揀Hkcc 副學士,8 成同學仔必上8 大;
囡囡今年year 1, GPA 爆4; 上返HKU 工程;
HKCC 老師超關心學生,學習氣氛很好;個個學生很努力(emoji)大家目標上3 大

醒目開學勳章 王國長老

cpecpr 發表於 20-8-9 14:21
如果讀工程,揀Hkcc 副學士,8 成同學仔必上8 大;
囡囡今年year 1, GPA 爆4; 上返HKU 工程;
HKCC 老師 ...

多謝資料,恭喜晒
請問上HKU degree year 1還是 year 2呢?
‹ 上一主題|下一主題