用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 16:52
我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。 ...
全 5 但中文 2 都有機會入 U, 我家姐細仔就係咁, 26 分入 CU, 但要佢補考返 AL 中文, 合格就得, Y2 轉左去 HKU 讀
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-7-22 18:42
全 5 但中文 2 都有機會入 U, 我家姐細仔就係咁, 26 分入 CU, 但要佢補考返 AL 中文, 合格就得, Y2 轉左去  ...

Jupas 系統點派? 系統只睇數據

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 19:03
係呀!都係要senior year entry 先得law
睇你地傾放榜後 J / NJ 既野, 我真係好鬼驚..................

完全唔知我個位想點...............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

pypy405 發表於 20-7-22 18:42
中(3,4(作文),3)結果3 / 英 (4,5*,5,5**)結果得5。 Math 4/m2: 2/ 其餘係3,3
我依加想appeal  ...

5,3,4,3,3,3,2

我當2科electives 係chem bio.如果唔係請告之。

JS1071, JS1072, JS1073 cityu data science
JS1202 chemistry
JS1207 mechanical eng
JS1211 biomedical eng
JS7802 LN philo
JS7905 visual studies
JS7200 BBA
JS7216 risk and insurance
JS7225 data science
JS7123 global liberal arts
no CuHk
ouhk all but JS9550
no Eduhk
no HKUST
no HKU
no PolyU
CIHE all SSSDP
CHC all SSSDP
HSUHK all SSSDP
no TWC

nicolemummy 發表於 20-7-22 19:14
5,3,4,3,3,3,2

我當2科electives 係chem bio.如果唔係請告之。

妳畀個email我我send個list畀妳

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 20-7-22 18:33
想問如果appeal 成績 8月19先出 但jupas又要13號前比錢 咁appeal米冇意思

14/8先俾按金留main round offer
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果
留意:
如main round無留位,又無升grade,當自動放棄聯招,唔會有下一輪派位
如Main round無留位,之後dse升grade,main round嘅位當已放棄,可再選科,但如結果唔理想都唔會R得返main round offer個位
Main round有留位而又dse升呢,最差情況係會維持原判,唔會因改選而影響到本來offer

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 19:17
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果 ...

Thx

nicolemummy 發表於 20-7-22 19:15
妳畀個email我我send個list畀妳

Helo pls Chk

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 19:17
19/8 appeal放榜,有升grade可再到jupas改選,27/8再公佈新一輪jupas結果 ...

即係一定要先accept main round 再交留位費先,接受左offer 之後都可以等second  round 放榜,是嗎?

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 19:56
即係一定要先accept main round 再交留位費先,接受左offer 之後都可以等second  round 放榜,是嗎?
...

>>即係一定要先accept main round 再交留位費先
如唔接受,又appeal失敗,當放鬆jupas
如唔接受,appeal成功但派得唔班想,都只能硬食(拎唔返main round offer)

>>接受左offer 之後都可以等secondround 放榜,是嗎?是的

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 20:07
>>即係一定要先accept main round 再交留位費先
如唔接受,又appeal失敗,當放鬆jupas
如唔接受,appeal成 ...

明白,謝謝

因為我網上見到有人話如果接受左offer, 就算appeal成功都 都只能維持原判。

是否appeal 一定唔會減分,只會不變或加分?

呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD 科目,是否仍有機會?因為沒有再報其它後備的課程。

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 20:12
明白,謝謝

因為我網上見到有人話如果接受左offer, 就算appeal成功都 都只能維持原判。

佢老點了

聯招網頁有教,應先接受main round offer,然後點填表
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/request-for-reconsideration-of-application-based-on-upgraded-hkdse-examination-results-on-subject-levels-grades-after-rechecking-and-remarking/

至於唔接受=放棄=撈唔返main round offer,係上年有人討論但搵唔到結果,我自己打去jupas offer問職員的

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 20:12
明白,謝謝

如已接受main round offer ,改選時應在名單上面排N間 (main round offer=第N+1選項)
咁系統會由新排序1-N咁考慮,如果無一間收,就會俾返之前已接受的main round offer申請人

醒目開學勳章 王國長老

oichai 發表於 20-7-22 20:40
呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD ...

可以的,現階段會開始另一round面試

oichai 發表於 20-7-22 20:40
呀仔322323 選修經濟及地理,今日接受了VTC HD, (電影電視及攝影高級文憑)請問一下Jupas如果修改 Poly HD ...

可以給我email, 我給妳一個list

可以consider:
JS1091 cityu building
JS1093 architecture

但polyu HD不夠分
eduhk HD也不夠分

咁我是否再報HD?

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 21:04
如已接受main round offer ,改選時應在名單上面排N間 (main round offer=第N+1選項)
咁系統會由新排序1 ...

sorry 我都唔係好明。

咩叫排N間? 咩係 1+N ? 咩係 1-N ?

即改選時佢會有N位置比你填? 點解唔係自動? 因為個offer 係Jupas 派。

唔好意思。麻煩你。我一舊雲咁。

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 22:04
sorry 我都唔係好明。

咩叫排N間? 咩係 1+N ? 咩係 1-N ?

你睇我上面93樓條 jupas link中 「已獲得正式遴選取錄資格的申請人需注意事項」一段,有圖片說明
因覆核成績後,會高分左,學生選擇會同main round不同,所以係上網再填志願的

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 21:04
咁系統會由新排序1 ...
解釋好清楚!
‹ 上一主題|下一主題