用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學   [複製鏈接]

emoh 發表於 20-7-22 13:46
我剛入左,中大只有high dip 。我是否有錯。

對,但HD 都可連線大學

moniquechoy 發表於 20-7-22 14:09
對,但HD 都可連線大學
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅款/地/ 3,她一早已經大算讀副學士,所以今日理大已收咗她讀酒店副學士,請問她咁樣選擇對嗎?二年後可以入大學嗎?感激各位

challenging 發表於 20-7-22 15:59
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅 ...

恕我直言,你女女成績麻麻,如果想由副學士上大學, 要好努力 GPA 好高先得, 否則不如考慮讀 HD 好過副學士, HD 始終實用性強,將來出社會工作較優。當然如果你女女一心要上返大學,咁就可以讀副學士。

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-7-22 14:06
讀U同DSE壓力都好唔同喎, 讀U唔要求1/2up hon 真係可以hea 住讀.
咁我又唔希望將target set得太低, 但求畢業就算, gpa得2都肉酸啦, 暫時希望keep到second up上平, 睇下點先

我女從來不是尖子, 佢話target first hon我至驚

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-22 16:20
恕我直言,你女女成績麻麻,如果想由副學士上大學, 要好努力 GPA 好高先得, 否則不如考慮讀 HD 好過副學 ...

我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。

今屆聽都好多 case 考得好好, 全5, 但中文2左, 呢一批都係會報 asso, 所以asso 駁上 degree 競爭都好大。有一班只炒中文既勁人一齊讀 asso.

醒目開學勳章 王國長老

challenging 發表於 20-7-22 15:59
大家好,我完全唔識幫助女兒,馬煩大家可不可以比意思🙏🏼今日放榜14分,中/英2,數1,通/旅 ...

決定讀酒店了嗎?會唔會再考慮即場報多幾科再決定?唔好介意,一個covid19疫情令我對酒店旅行展覽等行業前景有點擔心
至於升唔升到degree都要睇兩年asso讀成點。無話一定升到或升唔到,呢兩年要努力了,除左讀書,建議抽時間做下兼職賺取有關行業經驗,大專生,大個仔大個女了,實戰經驗都好重要的

回覆樓主:

我想問dse 得18-19,可以入咩?見好多舊年最低分個個都係2x分,原本想既吾夠分入了
成績有點失望 但...我吾知點去幫佢

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-22 16:52
我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。 ...

其實這是事實,每年都有考得幾好,但無3322嘅學生被迫讀hd asso,呢班人本身讀到書,在hd階段就成為學霸了

醒目開學勳章 王國長老

pypy405 發表於 20-7-22 16:56
我想問dse 得18-19,可以入咩?見好多舊年最低分個個都係2x分,原本想既吾夠分入了
成績有點失望 但...我吾 ...

如理科,可搏一搏,如文科,只能target非熱門
用個網頁睇睇咩科有機會?自資的話我推薦恆大架
https://dse.myguide.hk

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 16:59
如理科,可搏一搏,如文科,只能target非熱門
用個網頁睇睇咩科有機會?自資的話我推薦恆大架
https://dse ...

Thx

bestwish 發表於 20-7-22 16:52
我囡一早 asso 收到CO, 今天已 accept offer.  到時 Jupas 如果派到學士學位可以退回留位費, 有個保險先。 ...

希望你女女 Appeal 成功,其實讀副學士嘅好多真係一心想上返大學,亦的確有啲人成績好好只係中文2咗,由其男生,所以讀 Asso 都要畀心機 GPA 要高先得。 而家已經比之前好咗,如果成績好好有星只係炒中文嘅,都有機會破格入到大學,當然呢個佔少數。

條條大路通羅馬,我大仔當年都係中文2咗,由 HD 上番八大, 只要佢哋肯讀大把機會。唔驶灰心,加油  

Charlotte_mom 發表於 20-7-22 16:47
咁我又唔希望將target set得太低, 但求畢業就算, gpa得2都肉酸啦, 暫時希望keep到second up上平, 睇下點先
...

冇心機讀GPA先會咁低, 我仔話如果畢業連 second up 都拎唔到,真係會畀人笑死

去城大睇下揾唔揾到啱嘅。

妳可唔可以詳細寫個成績出來?因為學系在不同學科比重不同。我即刻畀個list妳

或者妳下載呢個excel. 它會計哂weighting同比較去年admission score.

如果理科,呢個分有機會,往年都見有人入到U, 今年學生少咗, 如果唔係一定要人某啲科,機會應該有。

你尋晚有沒有看學友社那個TALK, 佢有講, 今年18分以上的少過舊年1400人, 所以是有機會的. 你上網睇返

moniquechoy 發表於 20-7-22 18:08
你尋晚有沒有看學友社那個TALK, 佢有講, 今年18分以上的少過舊年1400人, 所以是有機會的. 你上網睇返
...

好 謝謝

想問如果appeal 成績 8月19先出 但jupas又要13號前比錢 咁appeal米冇意思

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你好,其實她最喜歡韓文,她之前都有報高級文憑韓文,所以喺呢度在想問清楚,是否讀韓文會好啲?會有前途

nicolemummy 發表於 20-7-22 17:29

妳可唔可以詳細寫個成績出來?因為學系在不同學科比重 ...

中(3,4(作文),3)結果3 / 英 (4,5*,5,5**)結果得5。 Math 4/m2: 2/ 其餘係3,3
我依加想appeal 英文同中文
‹ 上一主題|下一主題