用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
go

副學士銜接大學  

看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼多可升番上大學?

sandy625 發表於 20-6-23 23:05
看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼 ...

我識好多人都係 asso 上 degree, 我身邊2個同事已係。幾個外生都係。

Asso 上 degree 唔難, 但一定唔可以 hea 讀, 要GPA 高先上到。

如果本身DSE低分上asso 就難D, 但如果本身只係某D科未達標而入唔到U, 其他科唔係太低分, 例如只衰左中文科。 咁如果經 asso 上返 degree 真係唔難。

醒目開學勳章 王國長老

如有breakdown,就清楚d

https://www2.hkuspace.hku.hk/cc/cht/articulation/facts-and-figures

留意粒* : 「升讀全日制學士學位課程」

佢asso升學數目係86%,而升讀全日制學士學位課程(唔知幾多,當佢86%全部都係)之中,74%係入UGC
亦即asso總數中,約63%係入到UGC funded degree (即8大資助學位)

醒目開學勳章 王國長老

畢竟讀hd asso嘅人之中,其中有d本身係讀書材料,我識個dse 2x分,夠晒入u,就係衰中文無3
俾心機讀完hd asso,要在同學中突圍而出,根本唔難

想問下大學有無design讀? 要幾多分入?  

醒目開學勳章 王國長老

LovelyKwan 發表於 20-6-24 12:50
想問下大學有無design讀? 要幾多分入?  

可去jupas網頁搵下,有晒所需資料包括入學分數 (design都分好多種)
除了聯招的,仲有自資學位

Charlotte_mom 發表於 20-6-24 10:47
畢竟讀hd asso嘅人之中,其中有d本身係讀書材料,我識個dse 2x分,夠晒入u,就係衰中文無3
俾心機讀完hd as ...
對於少數同學, 未能達中/英文level 3. 多一個上大學的選項.

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必合適一些同學.

stillgood20 發表於 20-6-26 14:22
對於少數同學, 未能達中/英文level 3. 多一個上大學的選項.

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必 ...

正是, 但如果分數只係得10多分果D同學, 就真係讀 HD 好過 asso.  上返8大 degree 都好微。

bestwish 發表於 20-6-26 14:27
正是, 但如果分數只係得10多分果D同學, 就真係讀 HD 好過 asso.  上返8大 degree 都好微。
...
那看同學個人能力了.
曾有親友, DSE成績很差。
由Ive,  慢慢讀上去,一邊工作,由公司推薦入理大。

我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真係唔適合讀DSE,讀asso都未嘗唔係另一種入大學途徑。

回覆樓主:

其實近年non jupas local students 入政府資助大學year 1, 一半係經asso & HD

wyl 發表於 20-6-30 11:20
我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真 ...
我細囝真的不喜歡DSE考試.  既不實用, 而學生為分數而不是為學習. (佢個人觀點).所以中英都只有level2.

佢留心上當, 做Group project 用心機, 差不多幫group mate做了大部份工作. 但唔溫書, 考試都平常心.  佢d同學當佢神一樣. 入Asso,  Sem 1 + Sem 2, GPA3.8x.

過去, 自己對asso有d偏見.

但係, 其實,asso也是一條大學之路.

我胞弟教大學, 佢話有d大學生仲hea過Asso同學.
以為直入大學, 就hea去讀.

stillgood20 發表於 20-6-30 12:30
我細囝真的不喜歡DSE考試.  既不實用, 而學生為分數而不是為學習. (佢個人觀點).所以中英都只有level2.

Nursing HD (開大) 定係 Health Studies Asso (Space/HKCC), 邊個會易上返 3 大 nursing degree ?

bestwish 發表於 20-6-30 15:28
Nursing HD (開大) 定係 Health Studies Asso (Space/HKCC), 邊個會易上返 3 大 nursing degree ?
...
Sorry, 這個,我不大清楚.

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 20-6-26 14:22

為了中文科, 花時間金錢去自修, 重考, 也未必 ...

同意,不少學生尤其男生,應付dse中文係好難
真係寧願讀好Hd asso, 好過重考中文

醒目開學勳章 王國長老

wyl 發表於 20-6-30 11:20
我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真 ...

係啊,我女都享受讀大學多過dse (就算淨係講學習)
祝你女女成功達標,順利入到心儀學系

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 16:24
...
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多,但最後都係放棄咗,揀返自己心頭好。

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 16:24
...

有邊個會享受考DSE

wyl 發表於 20-6-30 17:26
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多, ...
Good.
我囝都無報三大.
入三大可能係year2.
寧願,可能升master時,
再選三大.

醒目開學勳章 王國長老

wyl 發表於 20-6-30 17:26
多謝祝福,佢conditions met亦已經揀定咗啦,真係佢最心儀的。當初都有掙扎過想揀中大,畢竟校名好聽好多, ...

恭喜晒