用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學  

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-6-30 17:33
有邊個會享受考DSE

又係wor
應該咁講,佢由細到大,未見過佢讀書讀到喊。雖然大學有個「大」字,睇起嚟讀嘅野深過中學,但佢讀大學主動左好多

stillgood20 發表於 20-6-30 18:26
Good.
我囝都無報三大.
入三大可能係year2.

master 報3大,非3大 bachelor 畢業成績(最好有first hon),要好好先至有機會入,因為今時今日好多內地學霸黎搶master, 搶高哂d GPA 要求。

HL7646 發表於 20-7-3 19:48
master 報3大,非3大 bachelor 畢業成績(最好有first hon),要好好先至有機會入,因為今時今日好多內地學 ...
謝謝,明白了.
如果唔遇上一d差勁的教授.
還好, 盡力而為.

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 20-7-4 08:08
謝謝,明白了.
如果唔遇上一d差勁的教授.
還好, 盡力而為.

儲錢去外國讀一年full time master
計過,30萬+應夠,(英國一般科目學費17/18萬左右,加宿費生活費),40萬充裕
澳洲(好似NZ都係)就要讀2年,生活費會貴左
俾自己多一個選擇

Charlotte_mom 發表於 20-7-4 12:15
儲錢去外國讀一年full time master
計過,30萬+應夠,(英國一般科目學費17/18萬左右,加宿費生活費),40 ...
謝謝你的建議.有機會跟亞囝聊聊.

亞囝比較宅.自主性不足.
不過, 人的命運很奇怪, 未必樣樣事是既定不变的.

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 20-7-5 14:50
謝謝你的建議.有機會跟亞囝聊聊.

亞囝比較宅.自主性不足.

你講得岩,人嘅際遇好難講。我個女由未考dse到而家真係驚嚇又有,驚喜又有。將來嘅事好難講,只係本住「睇闊d、做好準備」精神,應該無錯

Charlotte_mom 發表於 20-7-5 16:13
你講得岩,人嘅際遇好難講。我個女由未考dse到而家真係驚嚇又有,驚喜又有。將來嘅事好難講,只係本住「睇 ...

講到際遇, 家長跟子女, 成長, 讀書考試, 真是感觸良深.

2年前, 細囝掉出大學收生標準, 是一萬個意想不到. 從未在腦海出現.

, 塞翁失馬, 如果, 這兩年留在大學, 又如何!!??!!

另外, 就以我細囝, “知憂兒童”, 但總是半知半不知.

數學無憂, 語文不要提.

是思考和脾性, 不是學習能力問題.

就英文,DSE2,
Assobusiness English A.

logical thinking, 遇個唔知咩係邏輯ge導師, 成績得P (participate).

亞囝係我見ge, 邏輯思維很強的人. NOdoubt!

不過, 現時大學內教thinking!!! 真係唔知think.

就連讀書都講命運, 時機, 際遇.

今天, 辨好轉入year 3手續. 是過了一個關口.

bestwish    發表於 20-7-8 09:38

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 20-7-7 14:50
講到際遇, 家長跟子女, 成長, 讀書考試, 真是感觸良深.
2年前, 細囝掉出大學收生標準, 是一萬個意想不到. ...

希望將來,你仔仔會遇上佢嘅伯樂

wyl 發表於 20-6-30 11:20
我女今年year 2 asso社科,都收到3個八大conditional offer,佢DSE考得頗差,反而asso讀得幾好,有啲學生真 ...

妳女好叻 我仔都睇緊社科  asso, 唔知點揀先啱

wyl    發表於 20-7-17 12:01

BHT 發表於 20-7-10 21:22
妳女好叻  我仔都睇緊社科  asso, 唔知點揀先啱

問呀囝將來想做咩, 興趣想讀咩?

就興趣及就業作出平衡。

同埋有些asso 都係伏嚟, 唔係科科都可以好易上 degree。

要做下 research

bestwish 發表於 20-7-11 10:57
問呀囝將來想做咩, 興趣想讀咩?

就興趣及就業作出平衡。

佢唔想讀一d好數計的科,因為自知數學弱 ,其實想博上degree  可以點協助佢research?

BHT 發表於 20-7-11 11:34
佢唔想讀一d好數計的科,因為自知數學弱  ,其實想博上degree  可以點協助佢research?
...

首先你要鎖定左讀邊一科 asso, 再問下google 大神, 睇下你揀果科邊間學院最有認受性。GPA 最少要幾多。每年升去8大或3大數字.....等等。

bestwish 發表於 20-7-11 12:00
首先你要鎖定左讀邊一科 asso, 再問下google 大神, 睇下你揀果科邊間學院最有認受性。GPA 最少要幾多。每 ...

多謝指導

小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大學 year 3 (想入3大)?或者讀 Poly  year 1, 駁 tran u 入 3大? 可行嗎? 因中文得 L2,  聽說中大 non jupas 都要 L3 才會收?
Poly 要14/7 決定, 因要交錢$21,000.
謝謝意見.
齊齊媽咪

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 15:36
小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...

呀囝對asso最後果年有冇信心攞靚GPA ?
Non Jupas 有d科都要求3322,因為有d科讀完要出牌例如Nursing.可以去考IDGSE,中文,超易pass。

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 15:36
小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...
據聞由Asso year 1 轉返入 U year 1 , 基本入學標準要有DSE 3322, 你囝囝中文2 是否Year 1 成績好突出? 3大 Year 3 熱門科要4以上先穩陣, 呀女中學同學GPA爆4, 首輪HKU 收咗,  如果但求有書讀, 水泡科都殺, GPA低少少都有機.  

以前我對Asso亦有誤解, 但呀女好投入做Project, 無走堂, 專心溫書, 問佢點解DSE唔係咁? 佢話唔鍾意不停補習, 機械式操卷, 又要讀唔鍾意嘅科, 好辛苦, 依家係自己選嘅科, 無人迫反而更自律.
今年可以轉入Year 3啦, 佢好開心話終於成為大學生.

回覆 Hanayori 的帖子

明白, 仔仔 GPA 係4, 他沒預計有4, 所以沒有在首輪報non jupas.
tran u 是否很難成功?
齊齊媽咪

醒目開學勳章 王國長老

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 20:40
回覆 Hanayori 的帖子

明白, 仔仔 GPA 係4, 他沒預計有4, 所以沒有在首輪報non jupas.

呢個問題好難有肯定答案,要搏一搏
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三大degree year three

回覆 bestwish 的帖子

謝謝
齊齊媽咪