用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二中文補習
樓主: Rich5
go

中二中文補習 [複製鏈接]

pooh仔 發表於 20-7-26 13:13

除文學外,還選修那科? 大學讀那個學系?

我係今年dse考生,修中史、中國文學、econ。文學今年拎到5*

的確好多人都會覺得文學好沉悶,又要背一大堆野,不過從考試角度黎講,我覺得反而係肯背就唔難既科目,背既範圍亦都唔算真係好多。不過如果本身係唔鍾意語文就的確會覺得好悶

中文同文學又唔係同一樣野黎,中文我覺得語文基礎較重要,唔會好似文學咁可以用背誦黎考高分

pooh仔 發表於 20-7-26 13:13

除文學外,還選修那科? 大學讀那個學系?

如果你女女有興趣學古文,我反而覺得佢會喜歡讀中國文學,因為呢科學生有興趣就容易會比心機讀,肯學已經贏左好多其他學生!希望佢可以考慮下讀呢科,唔好浪費左自己既興趣。

h_stiong 發表於 20-7-26 13:23
如果你女女有興趣學古文,我反而覺得佢會喜歡讀中國文學,因為呢科學生有興趣就容易會比心機讀,肯學已經 ...

佢喜歡語文(只中文), 中文根基佢冇問題,算喺above average (只是懶惰)!

佢話會修中國文學+中史(與你一樣),第三科就未清楚自己喜歡/適合讀

女對數理冇乜興趣,你覺得geog /econ 那個啱讀?

爸爸都是這樣講,有興趣自然會讀得好!

pooh仔 發表於 20-7-26 13:37
佢喜歡語文(只中文), 中文根基佢冇問題,算喺above average (只是懶惰)!

佢話會修中國文學+中史(與你 ...

我係數理唔算好叻既人,但唔討厭,所以揀econ。
如果你女女既邏輯思維唔差既,可以試下選econ,因為冇乜野背,理解到就唔會覺得困難。要有中上成績唔難,但條curve比較高。
我揀係想平衡一下,因為中史文學都係多野背既科。

Geog我以身邊既朋友黎睇,背野都係必須既,如果你女女唔介意3科選修都背咁多野就可以揀。如果怕太多背野辛苦就可能揀econ/ bafs較好。

h_stiong 發表於 20-7-26 13:48
我係數理唔算好叻既人,但唔討厭,所以揀econ。
如果你女女既邏輯思維唔差既,可以試下選econ,因為冇乜野 ...

謝謝你意見

希望你順利入讀心儀學系

pooh仔 發表於 20-7-26 14:10
謝謝你意見

希望你順利入讀心儀學系

唔使客氣,都希望你女女入到真正想讀同適合既科!有咩問題都可以搵我,希望幫到你!

pooh仔 發表於 20-7-26 13:37

佢話會修中國文學+中史(與你 ...

路過,搭訕吓。
阿女小學至初中咁多年對中史及中文(中國文學)等係我買嘅童書影響下呢兩科有興趣,她及我初中都諗住高中選科應該會選中史丶中國文學丶第三科或者日文/倫理與宗教/旅遊與款待/Econ。

然而,今年S3真係高中選科了,S3第一年有 Econ及business讀,而S3 Geog 老師轉咗(S1&2係同一個老師)阿女同呢個老師好夾所以S3 Geog成績好好(S1 & 2徘徊合格与不合格之間)。最後,今個月7月中公佈入讀選修科,阿女所選的Econ丶BAFS(Business)丶Geog頭3志願全部成功選修入讀

原來,有時最後决定高中讀嘅選修科与初中時所想的完全唔一樣。

PS:因為近年才考慮小女可能會到海外讀高中,所以後來高中選科科目要求想用英文而唔想用中文教而銜接唔到海外高中科目

小時了了 發表於 20-7-26 20:42
路過,搭訕吓。
阿女小學至初中咁多年對中史及中文(中國文學)等係我買嘅童書影響下呢兩科有興趣,她及我初 ...

係呀!我家年輕人初中諗住修歷史,結果 phy Chem econ M2, 相差更遠呢!初中呢幾年變化可以好大。

小時了了 發表於 20-7-26 20:42
路過,搭訕吓。
阿女小學至初中咁多年對中史及中文(中國文學)等係我買嘅童書影響下呢兩科有興趣,她及我初 ...

多謝你分享

我女喺中二先對文學及中史開始產生興嘅,佢自己講背中文快過英文,嚴格講佢話英文喺完全背/記唔到,我相信女對讀這兩個選修科應不會大改變。

‹ 上一主題|下一主題