用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有沒有人出席過以往的HKAGE 「大學收生資訊」講座 ...
go

有沒有人出席過以往的HKAGE 「大學收生資訊」講座

如題。今年講座因疫情而取消。https://www.hkage.org.hk/b5/news-room/event/PR_P_2020_001
本來我想去聽,想知多些程序上的問題

我想問問各位家長, 這些提早入U的資優生是跟據各大學收生限期內以non-JUPUS申請? 定還是獨立的向院校提出入學意向?

可以分享下嗎?
謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

前人話經non-jupus 可以,無提過特別通道
好多年前聽過一位媽媽分享,當年佢兩個仔一齊15-16歲入中大,考IAL,3大都有offer,有船,四年全免學費,但兩個揀咗中大,及後細佬轉科大
我早前見到自己寫嘅notes,免學費年數同IAL A*數字有關

你會考邊個試?
我地打算考IAL,但未確定入大學年份

恐龍家

chickchick 發表於 20-6-23 18:38
如題。今年講座因疫情而取消。https://www.hkage.org.hk/b5/news-room/event/PR_P_2020_001
本來我想去聽, ...

我早幾年同個仔有去聽過,有學生分享佢地在大學點攞到船去外國 exchange, 甚至有香港讀兩年,外國讀兩年的double degree, 香港的大學只要成績好,都好易 offer with Scholarship 的

小曳人 發表於 20-6-30 17:35
前人話經non-jupus 可以,無提過特別通道
好多年前聽過一位媽媽分享,當年佢兩個仔一齊15-16歲入中大,考IA ...

我有看過這兩兄弟的報導, 二人的父母也是校友. 可能是你說的那兩兄弟.
我在港大admission page見到一句: all local students have to finish 6 years secondary studies to fulfill the requirements of hk gov and all university agreement, 咁上下嘅句子. 所以才好奇報名參加HKAGE的入U講座, 看看是否有什麼情况係例外. 直接問就方便。

其實我都想知second language requirements又點計. 唔通考igcse定好易有exemption.

我仲未去考本地大學或外國大學, 考什麼試都未報啦. 考,anytime也可. 家中孩子當然想快手唔洗返中學, 但我唔係咁睇, 我企硬唔跳級唔轉校, 社交/組織力/領導技巧係進帳不少. 佢呢刻應該似100%ready.
但現在社會環境, 對升學選擇有些少影響的. 雖然一向積極考慮外地升學(公民),但咁細個考超級名U太難, 現時係煩呢幾年點過日辰捱到起碼16歲. 要解決眼前嘅先 ,希望家中孩子了解清楚自己想行一條怎樣的路, 想做什麼工作/人生.

一路打, 我都唔知自己講緊D乜, 總之好多考慮. 佢心中的路線好細已講咗俾我地知, 我地都努力扶持. 呢一兩年社會情况不明朗, 我好想佢再想真一些, 不竟第一個degree係最為重要

Anniemun 發表於 20-6-30 17:59
我早幾年同個仔有去聽過,有學生分享佢地在大學點攞到船去外國 exchange, 甚至有香港讀兩年,外國讀兩年的 ...

good to see you Anniemum! 你係EK近元老級呀!

你講得啱, scholarship唔難拎. 報local讀2年再加外國dual degree某層面上係幾吸引, 而家大學多咗好幾款呢D同外國U合作的program. 謝謝你的資訊.
我家孩子讀IS, 仲係middle school 階段, 我會再搜集多資料

醒目開學勳章 貢獻勳章

情況同我差唔多,日嘈夜嘈唔想返學!
HKAGE家長小組生咗唔少家長谷,當中好多case係跳入本地大學,無讀中六,當中個秘訣係考個中六以上程度嘅公開試、IAL 同AP 都得,因為有中七程度,就即係已完成中六喇

至於2nd language, 我舊年再問過上要講嗰兩兄弟媽媽,佢話無問題,3大都無懷疑過兩個响HK讀本地課程嘅細路嘅中文程度,英文如果無記錯,係考IELTS

初中生自修phy chem bio 有個問題,就係佢地對實驗見得太少,無實戰經驗,因為仔學校唔俾佢讀DP3,我都從新考慮轉校跳班中,如果讀高中,起碼到考paper practical 時會比較實在,但呢刻timing 唔啱,仔本身一心考好IAL就入大學,我想用跳班轉校拖佢時間,遲d先讀大學

局勢問題亦影響計劃,夠16歲我就安心送佢出國留學...仲有好幾年...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

你如果係讀IS,去考GCSE 中文就得
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chickchick 發表於 20-7-1 15:02

不竟第一個degree係最為重要

我老公又係咁諗!
佢唔係太想响HK讀住大學轉去海外好d嘅大學

project access 有個義工自己case
15歲有oxbridge offer,因夠16歲先攞到visa,入UST讀咗一年先過去,英國幫佢hold 咗個位

考IAL all A*唔難 (相對DSE 5**啦),但頂尖嘅大學收唔哂all A* 學生,所以成績夠好都未夠,美國仲難,個個升學顧問嘅答案都係:我地未仲過<17歲嘅case
美國要比較多ECA經驗
恐龍家

小曳人 發表於 20-7-1 15:51
我老公又係咁諗!
佢唔係太想响HK讀住大學轉去海外好d嘅大學

爸爸外國回流, 一直孩子由細已打算赴美升學. 又咁可惜拎住嘅係美國隔鄰國家嘅passport , 所以由細到大都朝住all-round development方向去教育, 為求meet到人地嘅收生口味, 都算不過不失咁啦, 拎過下國際性嘅awards, 本地awards又夠多樣性, 文又得理又得. 有volunteer就参加下.

講真如果去返自己度讀,就唔洗煩咁多. 本國no.1 university國際生已唔難入, 公民更易. 但係有少少想試高少少去美國常春藤. 唔得也無悔無憾. 永遠undergrad intake最容易入(我指相對master/doctorial), 唔試下leverage 咁屈機嘅high school academic results入名U, 浪費咗呀!
真心而家covid19, 乜鬼 international Olympiads都postponed, 我地接觸HKAGE都只因為呢D screening test/ training, 入到finalist都無用,IBO, IJSO,iPhO都cancelled哂. 今年CV只有幾款Olympiad screening awards/medals同幾款writing competition. 寄望疫症快退, 下年再報過再爭取(如果未入U嘅話

IAL, 4唔4A*, 5唔5A*, AP 8個5分,...我無諗呢D, 世界多叻人又太多人有. 我一直教佢 how to leverage his talents and  make himself unique.

chickchick 發表於 20-7-1 15:33
good to see you Anniemum! 你係EK近元老級呀!

你講得啱, scholarship唔難拎. 報local讀2年再加外國dual ...

你太客氣喇! 大家交流下,這兩年少咗在資優教育這邊,因為阿仔早兩年拿了獎學金去英國讀書呀!