用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學) ...
樓主: ababymami
go

[中學] 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學)

ababymami 發表於 20-6-24 08:12

主要的問題係無朋友,不合群,且有不太守規舉,上課神游 ...

唔知樓主孩子受大?聽落樓主孩子的問題不是一朝一夕形成,亦不可expect 短時期可以解決。

就算學校有support ,都唔可以旨意哂學校。家長一定要先喺出面做評估及治療訓練,有專家評估報告及全盤訓練計劃指引,學校才可配合跟進。

學校老師就算有SEN support 經驗,但亦唔會有專業能力自己develop 一套tailor made program 俾小朋友,家長的角色是在專家同學校中間作橋樑,絕不是將責任推給學校。

明白樓主孩子已有評估報告,不知專家有否訂下詳細訓練治療計劃?若有的話,是否正積極進行?有專家跟進?

主要的問題係無朋友,不合群,且有不太守規舉,上課神游 ...

樓主孩子有否定期持續接受心理學家訓練治療?

學校一般做法係如果無大問題,不會主動聯絡家長。

家長有否主動跟tutor 班主任聯絡跟進?

回覆樓主:

多謝回覆,我剛在20樓補充一些佢及學校的情况。心理學家有份三十幾頁的評估報告,有二十多頁係講番評估的題目及佢的答案,有幾頁係俾家長及學校的建議。主要係多鼓勵。多看佢的優點等,針對佢資優就俾多啲挑戰佢,針對亞氏就幫佢pair up 同學仔。份報告中俾學校的recommendation多過俾家長的

你提到「⋯有個老師每周一次約半小時同佢傾吓計,針對其他科的老師提出的問題指導佢。」其實以ESF而言已經不錯,可能你需要在外面約見輔導員/治療師再配合幫助佢。

沒有朋友是什麼原因?不守規矩是指什麼?他在學校有冇古怪行為?例如咬鉛筆、不修邊幅、太多言論等都會令同學迴避;又或只因是插班生?以上問題無論去邊間學校都要正視。

ababymami 發表於 20-6-24 08:52
多謝回覆,我剛在20樓補充一些佢及學校的情况。心理學家有份三十幾頁的評估報告,有二十多頁係講番評估的題 ...
升中後有冇朋友的問題,可能學校可以做到的也不多。pair up 同學仔,也要睇其他同學反應如何。學校幫手ice breaking 無問題,不過如何繼續保持pair up, 唔係咁簡單。
多鼓勵,針對資優方面俾多挑戰,我覺得老師應該可以嘗試。其實,唔係應該每一個同學都應該這樣嗎?

964000 發表於 20-6-24 07:41
亞氏其實未必最適合中學讀IB,因為很多時要和別人協作,佢地本身攪社交要「出力」,而且中學生本生難攪, ...
我的孩子都係無朋友,不合群,佢好保護自己,能完全掌握的才會去做,才會舉手答,不會去冒險。年年D老師都覺得佢古怪,建議去做test。專家話佢冇自閉,只係資優同性格天生係甘,唔需要去傳統學校背書,適宜讀IB去發展。但佢唔合群,去IB係一件苦腦事。我都想知邊間IS對呢類不合群學生有多D支援。

Radiomama 發表於 20-6-24 10:12
你提到「⋯有個老師每周一次約半小時同佢傾吓計,針對其他科的老師提出的問題指導佢。」其實以ESF而言已經 ...

佢冇朋友係因為係插班生,大部分的同學由同一小學升上來。又由於佢在小學時曾受Bully, 對人有戒心。行為上主要係丢三漏四,上課時會評論吓,又講啲别人不會笑的笑話,佢覺得自已很幽默,但别人覺得佢怪。我之所以上綱問係因為覺得學校不識Handle這些小朋友。除了那位每周同佢傾計的老師外,全個特教部門就只有一個Head of special needs, 佢係負責supervise嗰個老師。最令我覺得有壓力的是,個Head話:“你一定要改變”,佢很希望小朋友馬上改變,否則,言下之意有逐客之嫌。這樣的方法對家長及小朋友造成很大的心理壓力。我知道家長及小朋友都有責任,但學校對一些特殊的學生不可以多些耐性?要改都不是一時三刻馬上改好。我有諗過可能佢出心係好,很想學生改變,但佢的做法令我活在驚恐中。我怕小朋友犯錯,就常常叮嘱佢要留心不要犯错,但我都知道下下針住佢的錯處,作用有限。

學校和我溝通的方式係非常正式的。我一共去了3次會面。頭兩次係講佢在校情况(冇朋友,丢三漏四,講笑話),第三次連副校長都出席,話若再不改變,下次會見校長。在那次會議提出叫我帶小朋友出去評估。當時小朋友問副校長:“你係唔係要踢我出學校。”副校咁回應:“如果你讀得唔開心,你自已都會走。”我可能我不太了解鬼佬的做事方法,佢地咁做係既定程序,還是真係想下逐客令。總之就感到壓力很大。有經驗的家長可以分享一下嗎?

ababymami 發表於 20-6-24 21:34

佢冇朋友係因為係插班生,大部分的同學由同一小學升上來 ...

因為係中學生,所以老師會希望個學生要知自己的問題所在,並期待改善。而且學校也停課了幾個月,五月才復課,學生的情況/情緒轉差?

轉校也許可以是一個出口,但也要想想治本方案。

回覆樓主:

網上學習對我小朋友而言係開心過返學。而且學習成績好咗。佢冇咗朋輩及老師的壓力。上綱課佢可以Multi-tasking, 一邊玩一邊上堂。 佢話最好home-schooling. 我話香港不可行,而且我未必有能力home school 佢。

ababymami 發表於 20-6-24 22:17
網上學習對我小朋友而言係開心過返學。而且學習成績好咗。佢冇咗朋輩及老師的壓力。上綱課佢可以Multi-task ...

對下一代而言,soft skills是很重要的。上網學習或自我進修均可以幫他加速學習步伐,但幫唔到佢與人相處。孩子就是要學習處理衝突、爭執、妥協、關懷、付出等等,教導他多聆聽、增強自我管理能力,這些是IB學習不可缺少的。

派了成績表沒有?self management 的評價如何?趁暑假與孩子溝通,定下目標改善這問題啦。

回覆樓主:

上綱看未check到今期的評語。佢地學校没有self-management這方面的評價。同埋佢學校係冇一個綜合的full report of the year.

Radiomama 發表於 20-6-24 22:28
對下一代而言,soft skills是很重要的。上網學習或自我進修均可以幫他加速學習步伐,但幫唔到佢與人相處。 ...

多謝回覆,我會再俾心思啲。上綱問完都係覺得要先搞好自身的問題。之前覺得國際學校較重視個性化教育,會較適合這些小朋友,看來都係自已一廂情願的想法。

ababymami 發表於 20-6-24 22:17
網上學習對我小朋友而言係開心過返學。而且學習成績好咗。佢冇咗朋輩及老師的壓力。上綱課佢可以Multi-task ...
你可以試一下home school, 其實係可以向教署申請。 你可以報讀外國中學課程俾你小朋友,語言科目可以請私人老師1對1學習。

Osiana 發表於 20-6-25 03:22
你可以試一下home school, 其實係可以向教署申請。 你可以報讀外國中學課程俾你小朋友,語言科目可以請私人 ...

多謝你的回覆。其實短期Home school係一個option. 雖然如樓上所言soft skill非常重要,但佢因小學時受到Bully的創傷需要時間及專業人士去處理,如能休學一年讓佢有復原,都唔錯。可否俾多啲外國Home school 的資料? 其實小朋友最近有報讀美國資優課程。(CTY)。

ababymami 發表於 20-6-25 04:48
多謝你的回覆。其實短期Home school係一個option. 雖然如樓上所言soft skill非常重要,但佢因小學時受到Bu ...
明白多些你的情況,真係好希望你小朋友可以搵到玩伴和適合的學校。你哋有上CTY網課,有冇上過summer school? 如果去讀advanced program, 會多機會遇到同類人,大家可能比較容易互相理解,做到朋友。本地的話,HKAGE課程有時也會結識朋友。

ababymami 發表於 20-6-24 22:45
多謝回覆,我會再俾心思啲。上綱問完都係覺得要先搞好自身的問題。之前覺得國際學校較重視個性化教育,會 ...

IS小學尤其初小一般是很關愛的和個性化的,但老實說,中學是另一世界,老師一般expect中學生已經大個會independent with good self management(其實只是LS 小六),而且亦不能包個個老師咁有心及包容(所以我成話入IS唔好咁遲入,否則miss左最好個part)。
最近疫情,autistic 的小朋友都應該會好開心,因為他們不用花氣力和別人打交道,估下人地稔乜。
你看看有甚麼社交班,見過有專為大個ASD而設的,連如何講笑,如何切入話題都有教,再大啲連拍拖都有得教,原來佢地真係唔識的,有時會好awkward, 而中學生係可以好mean的。
佢地很多亦真係好有才華,加油。

964000 發表於 20-6-25 10:31
IS小學尤其初小一般是很關愛的和個性化的,但老實說,中學是另一世界,老師一般expect中學生已經大個會in ...
請問那裏有?

b3410 發表於 20-6-25 10:21
明白多些你的情況,真係好希望你小朋友可以搵到玩伴和適合的學校。你哋有上CTY網課,有冇上過summer school ...

謝謝鼓勵。似乎轉校冇乜idea, 只不過在原校唔會有甚麼新的轉機,因為佢的班主任再留任一年。人與人的相處係講缘份,佢同一些較有幽默感的老師就相處得較好,可惜,今年有多位老師離任,净低係嗰啲一板一眼,似乎不是咁喜歡佢的老師,心里擔心佢下一年學校生活。唯有多幫助在小孩子自巳盡快改變自巳適應環境。今年冇報summer course, 因為新疫肺炎。而HKAGE要今年九月才可報名。

964000 發表於 20-6-25 10:31
IS小學尤其初小一般是很關愛的和個性化的,但老實說,中學是另一世界,老師一般expect中學生已經大個會in ...

是的,疫情下的綱課,佢真係好輕鬆。關於社交班,在坊間有很多良莠不齐,好似你所講的,有冇得介紹? 謝谢!

964000 發表於 20-6-24 07:41
亞氏其實未必最適合中學讀IB,因為很多時要和別人協作,佢地本身攪社交要「出力」,而且中學生本生難攪, ...

請問為什麼資優學童考A-level係最好呢? 資優兒童於申請學校的時候需要自行向校方提交評估報告嗎?