用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學) ...
樓主: ababymami
go

[中學] 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學) [複製鏈接]

heebo 發表於 20-6-27 00:49
如果轉國際學校,希望孩子在學問的追求上有更好的發展,但他不喜歡presentation和怕IB不適合他的性格,可以 ...
有其他的介紹嗎?

美美羊 發表於 20-6-27 10:57
過去幾年,見過3個心理學家,他們的意見差不多,最深刻的答案有:

「佢好聰明,雖然沒有與生俱來的親和力 ...
明白你處境,我比較想講其中一個心理學家嘅評語:

「佢好聰明,雖然沒有與生俱來的親和力,但長大了便會學到隱藏這些缺點,學到有需要時,就會人打交道。」2017年

咁心理學家有冇俾咩意見同指引你,教你點幫小朋友練習去「隱藏缺點」、「同人打交道」呢?

我小朋友仲好細,同你仔情況唔一樣,我女係social anxiety,我留意到問題之後,睇左好多資料,入相關parent support group學習點樣幫小朋友、見兒童心理學家。綜合自己同其他家長經驗(佢地啲小朋友有啲唔止單一問題,幾歲到十幾二十歲都有)其實見專家只係幫手俾指引家長,最重要係要靠家長將適當嘅訓練大量融入日常生活,改變小朋友mindset (我唔知你仔情況係點,但例如話我女情況就係,我要大量訓練佢,等佢知道「驚同緊張唔緊要,但都要做,驚同勇敢係可以並存,咁久而久之佢會克服到佢嘅anxiety)。好多家長分享:佢地小朋友仲細時,佢地以為小朋友大大下會好,結果越大越差,好難返轉頭。因為其實好多情況係唔會自己無啦啦變好,唔係話大個左就會outgrow 一啲心理難關。有啲人大左會好,可能係佢人生不斷碰壁,碰下碰下,其實就係對佢嘅訓練,結果「大左就好」,其實只係佢自己無數次碰壁嘅成果。但係唔係人人都靠自己碰壁就可以改變到自己呢?唔係的,好多人越碰越跌落個陷阱,最後trap住左自己。

所以我自己睇法係,既然練習可以改善到心理同行為,咁就喺我(首先要大量增值自己呢方面知識)同心理學家指導下幫佢練習,而唔係放手隨緣「等佢大個會好啲」、等佢自己亂碰壁碰到周身傷、冇晒自信心。

確實我女需要嘅幫助同你仔需要嘅訓練方法未必一樣,但見到你呢位心理學家講話「大個會好」,我想你搞清楚心理學家意思係大個會無啦啦突然變好,定係我講嗰種「其實都係靠碰壁同練習」先會變好,如果係後者,媽媽你一定要襯早幫手拉佢一把呀。

美美羊 發表於 20-6-26 16:12
我指的學霸係,係有名氣的LS年年考全級頭三甲以內。"香港家長一般著重個人成績/成就",對我來說不重要,因 ...

呢個決定應該係你同佢一齊做,如果你同佢都願意踏出呢一步去IS學習,我覺得不妨一試,始終學校係一個學習的地方,學生可以未學到、甚至失敗、然後再學過,更甚係轉左覺得唔適合,以佢學霸既成績應該好多LS會想收佢入讀令學校有更亮麗的畢業數據。相反,如果只係家長有心子女無意,咁就唔好搵黎攪啦。其實佢要面對同人相處的問題係遲早既事,睇下你同佢想去學齡階段去處理定係到成人階段在工作間去處理。當然,如果佢可以喺學校用幾年時間學好如何與人相處,就唔駛去到上班時才交學費。萬一在行內「出左名」好勁但相處唔到,對佢事業發展應該完全無好處。

美美羊 發表於 20-6-27 10:57
過去幾年,見過3個心理學家,他們的意見差不多,最深刻的答案有:

「佢好聰明,雖然沒有與生俱來的親和力 ...

即是孩子已經是P5, 明年P6?

如果這樣,不如選一間程度合適的中學吧。由小學過渡中學其實已經是一個挑戰和適應,學習方式也有不同。認識一些由地區名津小轉入SPCC, 真是如魚得水,相信是中學的生活讓他們覺得充實又有挑戰。而且SPCC中四時又可選擇DSE或IB,是個好方向。

如果真想試國際學校,Harrow 和Kellet行傳統英式學制,家長和學生均較易掌握;而且學校的student mix較佳;如果想去美國升学,HKIS是美制首選。

SEN 大小朋友的父母,是他們最重要的天使. SEN每一個人的成長都是獨特的,每個家庭資源都不同. 通常家長都好想做好d,覺得大小朋友會好d;事實未必如此. 也許讓大小朋友每日體驗,自己觀察,問周圍信得過嘅意見.

轉學校係大件事,非不得已,勿輕舉妄動;最好先接觸心儀學校家長同學生感受查詢一下

Radiomama 發表於 20-6-28 09:11
即是孩子已經是P5, 明年P6?

如果這樣,不如選一間程度合適的中學吧。由小學過渡中學其實已經是一個挑戰和 ...
朋友仔仔小學一直在出名男校考第一,好有性格,同學戲稱佢“燥底”,不過也都非常包容佢,學校老師也對佢好好。升中過去SPCC,因為想佢繼續有挑戰,不要自大,明白天外有天,也覺得小朋友更加適合考DSE。讀咗之後脾氣隨和好多,話原來D女仔真係好勁,同女同學相處愉快

木子兔媽媽 發表於 20-6-28 11:14
SEN 大小朋友的父母,是他們最重要的天使. SEN每一個人的成長都是獨特的,每個家庭資源都不同. 通常家長都 ...

謝謝回覆。聽完各位家長的分享,我暫時先不考慮轉校,集中精力處理佢本身的問題,自巳亦要多增值,希望成為佢的守護天使,令佢快樂成長。Sen家長自身的壓力很大,要先處理好自已的焦慮及情緒,對小朋友會有益處。

其實IS既mass intake係K1, 但Sen係咪好似要4歲以上先confirm到係定唔係(emoji)

candykinder 發表於 20-6-29 08:44
其實IS既mass intake係K1, 但Sen係咪好似要4歲以上先confirm到係定唔係(emoji)

IS mass intake都有幾次,ESF/英制會是K1, Y1 & Y7.

美美羊 發表於 20-6-27 11:52
有其他的介紹嗎?

呢個問題好難答,嘗試找一間口碑好的國際學校,帶他一起參觀感覺下氣氛再決定,相信轉換學習環境、模式,或許對你小朋友有幫助,讓學習變得有挑戰性、幫他擴闊眼界、突破自己。我不知道他的「沒有朋友,不合群」是否因他自己可以應付一切,而覺得不需要朋友,或者看不起不及他的同學,又或者覺得打交道無聊、浪費時間,但如果學校要求group projects,他自然要與人合作。

我只是很單純地以一個普通家長的角度去看你提出的問題,並不是非轉校不可,但覺得可以是轉機。

轉去IS要適應英文要求、學習模式,都是挑戰,IB課程我不熟悉,但無論甚麼課程、或多或少都需要group project,presentation,總得要做,總可克服。

heebo 發表於 20-6-29 22:31
呢個問題好難答,嘗試找一間口碑好的國際學校,帶他一起參觀感覺下氣氛再決定,相信轉換學習環境、模式, ...

在IS的氛圍,從小就要合羣,巳成了生活的一部分,佢地初小巳經自己㨂朋友一組組坐一起上堂,每年又可以揀好朋友一起升同一班。
不過都聽過有小朋友融入不到,通常是social skills的問題。

964000 發表於 20-6-29 22:55

在IS的氛圍,從小就要合羣,巳成了生活的一部分,佢地初小巳 ...

的確朋友、合作就是生活的一部份,就算由LS 轉入的新同學,好快就融入到同學的圈子,學校開學前都會搵幾個學生volunteers 幫手帶下D新同學,或者有幫助。至於揀好朋友升埋同一班,我地學校就冇咁嘅安排,反而係升級時刻意將學生編去唔同班,令佢地好快識晒全級嘅同學,上到中學自由選科、加上參加學會或其他活動,大佢地兩年至細兩年嘅都識埋,我見阿女喺升學方面都會問下D畢咗業嘅哥哥姐姐分享下比D意見,幾好㗎!.

我唔識人因social skills 問題融入唔倒,反而係開頭唔適應個學習模式(雖然已來自最top嘅傳統名校),唔慣有咁多嘢要兼顧,先驚覺攞A唔係咁易。

謝謝各位意見,嚟緊一年可以的話,會帶孩子去join school tour感受一下先,再作打算。
‹ 上一主題|下一主題