用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學) ...
go

[中學] 請問對Sen有較好支援的國際學校? (中學)

讀緊國際學校,但覺得冇乜支援。似乎國際學校對Sen的支援少過一般本地學校。是這樣嗎?  

另外,英基(ESF)的中學中,有冇邊間對SEN支持好些? 謝謝!

Anfield School

ababymami 發表於 20-6-23 18:00
同上。謝謝。

lamyatho 發表於 20-6-23 18:11

好似冇中學

ICHK for secondary .. but it is far

lamyatho 發表於 20-6-23 18:15
ICHK for secondary .. but it is far

謝謝回覆。請問你了解ESF的中學嗎? 有冇邊間對SEN支援好些?

ababymami 發表於 20-6-23 18:28
謝謝回覆。請問你了解ESF的中學嗎? 有冇邊間對SEN支援好些?

South Island School

Activehealth 發表於 20-6-23 18:33
South Island School

謝謝回覆。有冇比較過Island school 及South Island School ?

ababymami 發表於 20-6-23 18:00
讀緊國際學校,但覺得冇乜支援。似乎國際學校對Sen的支援少過一般本地學校。是這樣嗎?  

另外,英基(ESF) ...

你所指的special edu need是資優還是補底?
ESF一般在補底方面有較多支援,而RC直情有Learning Enhancement Team 一組老師負責,不用額外收費。

KIS has springboard program for SEN students

ababymami 發表於 20-6-23 18:41
謝謝回覆。有冇比較過Island school 及South Island School ?

兩年前有比較過,果時有朋友個女仲讀緊IS,話support 好唔掂,唔知係唔係因為IS 啱啱搬咗去Shatin關係。朋友個女卒之提前返咗佢外國祖家讀埋個中學。

依家IS SEN support 唔知點,但South Island School (special needs NOT gifted)仲好好。

Radiomama 發表於 20-6-23 20:07
ESF一般在補底方面有較多支援,而RC直情有Learning Enhancemen ...

資優加亞氏

Activehealth 發表於 20-6-23 21:21
兩年前有比較過,果時有朋友個女仲讀緊IS,話support 好唔掂,唔知係唔係因為IS 啱啱搬咗去Shatin關係。朋 ...

謝謝回覆。我都聽講Island School 的Sen support 好唔掂。

Radiomama 發表於 20-6-23 20:07
ESF一般在補底方面有較多支援,而RC直情有Learning Enhancemen ...

我個小朋友係資優,話上學學不到東西,返學冇意思。另外,係亞氏保加,返學冇朋友,很慘。現在讀開嗰間净係識叫佢去評估。但幾月前在私家做了評估,交回學校就冇晒消息及跟進,完全冇support。

小朋友讀緊某間ESF,  請問若搬屋是否可申請去其他ESF中學? 另外,請問有冇KGV特殊教育方面的評價? RC對我們來說太遠了。謝謝你!

ababymami 發表於 20-6-24 00:17
我個小朋友係資優,話上學學不到東西,返學冇意思。另外,係亞氏保加,返學冇朋友,很慘。現在讀開嗰間净 ...

ESF 的資優支援不是太多,KGV的情況不了解,不如直接打電話去學校問;趁呢幾日問明白好過估估下。

早幾年ESF曾攪一個project for gifted students, 但做完兩次活動就無啦;一般而言靠家長支援,例如參加HKAGE及奧數等。

我個小朋友係資優,話上學學不到東西,返學冇意思。另外,係亞氏保加,返學冇朋友,很慘。現在讀開嗰間净 ...

孩子已經到中學,佢哋要明白學校不是自己一個人去學習、也不是只求自己發揮,嘗試勸導他了解其他人的困難和需要,以同理心去明白同學。

就算資優也不是什麼都懂的,花心思去做不認識的科目,擴濶學習。甚至多參加群體運動項目,如足球籃球,一來可以增加與同學交往,二來不用太集中看自己是資優。

亞氏其實未必最適合中學讀IB,因為很多時要和別人協作,佢地本身攪社交要「出力」,而且中學生本生難攪,不是老師分組邊個就邊個。
如果你小朋友學習能力高,找學術要求「高」一點的IS可能會「開心D」,例如GSIS, Harrow, 其他學校至多一科半科support,另外亞氏興趣狹窄(但非常精),佢地好多時考A level最適合,如果長遠不出國就Harrow。

Radiomama 發表於 20-6-24 07:35
孩子已經到中學,佢哋要明白學校不是自己一個人去學習、也不是只求自己發揮,嘗試勸導他了解其他人的困難 ...

理論上係,但有D case好難搞,不知樓主的小朋友有多大問題,但佢最近先發現,即小時候未有處理,現在不是一時三刻可以改變。
我這樣説是因為我有很多讀IS的朋友,乜case都有,最近有兩個就是到中學出現問題才發現是亞氏加資優。

964000 發表於 20-6-24 07:51
理論上係,但有D case好難搞,不知樓主的小朋友有多大問題,但佢最近先發現,即小時候未有處理,現在不是 ...

主要的問題係無朋友,不合群,且有不太守規舉,上課神游的精况。佢讀IB的成績都不錯,只不過上學不是咁開心。學校的老師唔識Handle這些小朋友,所以想轉間有support的學校。佢現在間學校,只係有個老師每周一次約半小時同佢傾吓計,針對其他科的老師提出的問題指導佢。班主任及社工從來没有接觸我,社工亦没有接觸佢。我覺得學校support少之又少,同家長溝通限於很正式的會議,so far 見過三次,頭兩次反映佢在校的情况,第三次叫你去評估,但交了報告後就冇晒下文。心理學家俾咗很多recommedations俾學校,例如要多看佢的優點,不要只係啄住佢的不足,多鼓勵佢,或者幫佢pair up的朋友仔,幫下佢,我唔覺學校有做囉。反而傳統的本地學校好似support仲多。但無辦法讀返Local, 因為中文太差。現在都很煩惱。