用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11校網派左潮商學校
go

11校網派左潮商學校 [複製鏈接]

第五志願入,唔知點樣
   3    0    0    0

回覆樓主:

潮商2019年兩成幾升B1中學
同天總相約 應較聖馬太/新會高

charly.00852 發表於 20-6-23 15:30
第五志願入,唔知點樣

宜家先問點樣?
冇去叩其他學校?

回覆 ~~Pongki~~ 的帖子

叩左,無call

charly.00852 發表於 20-6-23 17:23

叩左,無call

邊間?

其實真係好差咩,11區差極有個譜,叩唔到咪試吓搵私校或者讀一年再轉

Chf1983 發表於 20-6-23 20:22
其實真係好差咩,11區差極有個譜,叩唔到咪試吓搵私校或者讀一年再轉

睇下你什麼為之差,EK都係睇升中,那真是好一般。不是話11區就好

回覆 Chf1983 的帖子

睇你同乜學校比。19 年入讀 Band 1 率 26% (24 out of 91 人),冇人考 Band 1直資,佢本身亦收好多 NCS。同區 基恩 31% (28 out of 89),有人考到 Band 1 直資,薄尼 41%(39/94)。
咁樣睇就真係冇咁靚仔,如果同查理斯比較,佢 6 年有 48 人入 Band 1,假設每年都係 50 人,除返開就平均 16% Band 1(不過近年應該係 20%),咁樣就潮商好啲但唔係咁多家長願意畀仔女入讀多 NCS 嘅學校。我亦見過潮商學生,的確係「風格不同」。

錯誤理解:唔係 11 區就一定好。11 區港島升中黎講唔算最好。

回覆樓主:

潮商2019年升中結果如下

B1* 21 (23.08%)
英皇 1 SJC 3
YWGS 3 SSGC 3 SCGS 4
MSS 2 BPS 1
高主教 1 聖鄧 2 聖馬可 1

B2A-1C* 1 (1.10%)
直資: 李國寶 1

B2* 10 (10.99%)
聖類斯 4
維官 5
直資: 基信 1

NR 58 (63.74%)
鴨真 2 培德 1 寶血 1
梁銶琚 10 SSCC 4
佛教黃鳳翎 11 玫瑰崗 2 李潤田 1
文理香港 1 衡怡 1 桂華山 8
香港仔浸呂 1 余振強第二 1 胡振中 1
伊斯蘭 2 馮梁結 1 基協 1
直資: 蘇浙 3 孔聖堂 1 青中 1
DMS(HW) 1 DMS(GP) 3

無公布 1 (1.10%)

總數: 91人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中派位結果
https://www.csshk.edu.hk/zh/secondary-school-places-allocation/

2017-2019升中派位結果
https://www.csshk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/17-19_升中學位分配.pdf

英2係111,但無消息。基恩同埋呂明才尚未通知,唔知是否好彩。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我都唔鐘意多 NCS 嘅學校,有谂去讀聖馬太,但佢哋校舍太細,有點擔心小朋友運動不足夠。

charly.00852 發表於 20-6-24 15:39

英2係111,但無消息。基恩同埋呂明才尚未通知,唔知是否好彩。 ...

我都係英二111
但冇2nd in

暫時有聖嘉祿offer
仲等緊

呂小
中尼
跑寶

1998Ruby1998 發表於 20-6-23 22:45
回覆 Chf1983 的帖子

睇你同乜學校比。19 年入讀 Band 1 率 26% (24 out of 91 人),冇人考 Band 1直資 ...

想問一下,NCS派位會唔會好蝕底?因為呈分試主要計中英數常,佢哋會唔會中文拖低?定係佢哋有特別機制可以豁免中文科?

Poyau 發表於 20-6-24 00:01
潮商2019年升中結果如下

B1* 21 (23.08%)

鴨真唔係B2咩?

mannewliv 發表於 20-6-24 17:08
想問一下,NCS派位會唔會好蝕底?因為呈分試主要計中英數常,佢哋會唔會中文拖低?定係佢哋有特別機制可以 ...

據潮商校務報告「升中派位基制是將華語生及非華語生分隊計算成績及排名」

https://www.csshk.edu.hk/zh/school-plan/

mannewliv 發表於 20-6-24 17:14
鴨真唔係B2咩?

鴨真DSE成績有B2水平
但hkpapa無放上名單

2019年 中文2+ 99.1% 英文2+ 96.2%
2018年 主科2+ 98.1%
2017年 主科2+ 94.8%
2016年 主科2+ 97.5%

《2020年全港B1中學名單》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

回覆樓主:

潮商係愛心學校,升中時華語生相對比較輸蝕,睇你想小朋友健康快樂定係仕途亨通啦

回覆樓主:

11區難得有唔 ‘谷‘ 小朋友的學校,我兩個都響潮商健康快樂咁成長
‹ 上一主題|下一主題