用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學差.....
樓主: kylie_ng
go

小二數學差.....

ar_mak 發表於 20-6-26 22:08
我就覺得二年班係最複雜,運算以外,仲有圖形,柱體,時間,貨幣,好似度量衡都有D,種類繁多。

反而二年 ...

一年班就已經有齊曬上面所講嘅嘢

ar_mak 發表於 20-6-26 22:37
學黎都係要來胡思亂想過下日晨架咋。比如。。。點解坑渠蓋通常會係圓形設計?點解維他奶會用方形盒包裝,但 ...

方向距離一年班都有

ar_mak 發表於 20-6-27 13:55
其實你個想法係有D矛盾。如果真係天生,就唔會因為透過多做而將數感進行累積。

我同意關年紀事因為部份原 ...

唔"太關"年紀事,我意思講緊同一個年級,仲分大細B。多做其實都係重覆咁累積經驗,如果年紀大,累積經驗越多,咁樣的話,可以話關年紀事嘅。
有啲小朋友真係一點就明,什至乎自學。有啲小朋友就做多幾次,先明。(講緊同年紀)

karenaleung 發表於 20-6-27 14:04
唔"太關"年紀事,我意思講緊同一個年級,仲分大細B。多做其實都係重覆咁累積經驗,如果年紀大,累積經驗越 ...
亦有d小朋友係:唧唧復唧唧,唔識就唔識。
我們考kg 年代,有d朋友是咁教佢地小朋友:"拿,共即是加,差即是減",基本上是死記,但大部份人咁又是work 過到關,好唔好就見仁見智law.

重復練習本身沒有問題,不要拔苗助長就得

little_yolky 發表於 20-6-26 20:37
我阿大係11月細B,初小數學永遠遲人一年至明。阿細係2月大B,一點就明。
...

唔太關大細b事,我2個都係細b, 好好彩2個都執到爸爸數學基因,由細到大數學呢科我都冇理過,測考都有9x分。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-27 15:58
唔太關大細b事,我2個都係細b, 好好彩2個都執到爸爸數學基因,由細到大數學呢科我都冇理過,測考都有9x分 ...

唉!阿細本來數幾好既,但P3有個佢好唔鍾意既老師教佢,就開始唔掂。諗住捱一年啦,點知P4佢教中文⋯⋯

little_yolky 發表於 20-6-27 16:07
唉!阿細本來數幾好既,但P3有個佢好唔鍾意既老師教佢,就開始唔掂。諗住捱一年啦,點知P4佢教中文⋯⋯
...

咁唔好彩! 有時老師真係好影響學習動力!

gracelam 發表於 20-6-27 16:09
咁唔好彩! 有時老師真係好影響學習動力!

佢依家係最差中文同數。但今年佢又好彩喔,數係副校教,哇!清楚到呢,希望可以起死回生。

little_yolky 發表於 20-6-27 16:14
佢依家係最差中文同數。但今年佢又好彩喔,數係副校教,哇!清楚到呢,希望可以起死回生。
...

小五主科老師教2年,柳暗花明       

gracelam 發表於 20-6-27 16:15
小五主科老師教2年,柳暗花明

今年英文老師又好,數學老師又好,中文老師都OK

little_yolky 發表於 20-6-27 16:14
...
即是最關鍵就是老師

gracelam 發表於 20-6-27 15:58
唔太關大細b事,我2個都係細b, 好好彩2個都執到爸爸數學基因,由細到大數學呢科我都冇理過,測考都有9x分 ...
第二關健就是基因

MrBeast 發表於 20-6-27 16:29
即是最關鍵就是老師

從來都係啦!由幼稚園到研究院都係。

ar_mak 發表於 20-6-27 16:42
引述:我阿大係11月細B,初小數學永遠遲人一年至明。阿細係2月大B,一點就明。

大B細B其實到P2後分別就會唔明顯了。

阿大同阿細既最大分別係一個勤力一個懶,抵銷咗大細B既分別。而且做比較必須要控制比較條件,即係:
阿大》好/唔好既老師
阿細》好/唔好既老師

其實你有乜亂麥同學,你再講清楚一D你條問題?

little_yolky 發表於 20-6-27 16:33
從來都係啦!由幼稚園到研究院都係。
yes yes but 老師和基因都是冇得揀,咁有乜用?

ar_mak 發表於 20-6-27 16:54
呢個就即是同教學方法有關。斷估唔會因為老師靚女,我愛上數學,結果成績優異。

比如樓主個問題係點提升學 ...
無獨有偶,我數啟蒙老師也是幅校,不過是個搞笑肥佬