用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學差.....
go

小二數學差.....

小女今年二年班, 數學差, 可以點樣激發佢對數學的興趣呢?

做得到自然有興趣做,hence 買d淺練習。

btw, 你女兒是大、中定細B?

kylie_ng 發表於 20-6-23 12:47

如果想成績好D, 準確度高D, 一定係做多D 題...

如果提昇興趣, 就係玩遊戲, 啤牌, 捉棋都係基本套路

kylie_ng 發表於 20-6-23 12:47

成績欠理想,有好多原因。小二的數學很淺,即使沒興趣,未必導致成績差。你要看看她那方面的能力弱。文字題?不懂列式?不小心?
天助自助者,  別再怨天尤人

我女數學都係麻麻。只不過靠做練習頂住。但長遠讀上去啲嘢深咗就危危乎了。請問坊間有冇邊啲圖書或教材可以幫補吓數理差的問題呢?

想請教Mr. Beast大丶中丶細B有乜關係?我女係大B。

Yfyh 發表於 20-6-26 16:40
我女數學都係麻麻。只不過靠做練習頂住。但長遠讀上去啲嘢深咗就危危乎了。請問坊間有冇邊啲圖書或教材可以 ...

我阿大係11月細B,初小數學永遠遲人一年至明。阿細係2月大B,一點就明。

Yfyh 發表於 20-6-26 16:40
我女數學都係麻麻。只不過靠做練習頂住。但長遠讀上去啲嘢深咗就危危乎了。請問坊間有冇邊啲圖書或教材可以 ...
咁撇除左年0差異因素,初小大至上都是+-x除,找一些遊戲甚至ipad apps 玩,另外找些生活上見到應用到的例子,如去食野埋單要幾$,找幾多⋯

ar_mak 發表於 20-6-26 21:28
咁11月同埋2月,都只係相差3個月左右,點解會有咁大分別?

9個月呀大人!

ar_mak 發表於 20-6-26 22:08
我就覺得二年班係最複雜,運算以外,仲有圖形,柱體,時間,貨幣,好似度量衡都有D,種類繁多。

反而二年 ...
太耐都唔記得tim, 道理都是一樣,搭車用coins, 送隻鐘比小朋友看時間,柱體就買set 即木(不過其實我自己都覺得無聊,學泥做乜)

ps, 若有兄弟姐妹,比多少就易玩很多

ar_mak 發表於 20-6-26 22:37
學黎都係要來胡思亂想過下日晨架咋。比如。。。點解坑渠蓋通常會係圓形設計?點解維他奶會用方形盒包裝,但 ...
通常2d 3d 圖形對小朋友(就算冇興趣)都不是大問題

yaijing 發表於 20-6-27 11:25
應該唔關年紀問題。我姨甥女係一月大b, 六歲半都係做緊單數加減, 程度比人低。 也有認識10月細 b,計數不 ...

同意。
真係唔太關年紀事,數感天生的。如數感弱,唯有多做。

yaijing 發表於 20-6-27 11:25
應該唔關年紀問題。我姨甥女係一月大b, 六歲半都係做緊單數加減, 程度比人低。 也有認識10月細 b,計數不 ...
唔同B點比呢,可能一個iq 130, 另一個正常100