用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學差.....
樓主: kylie_ng
go

小二數學差..... [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-6-27 17:37
你根本就係覺得咁貴買本野番黎,唔做哂會好蝕底。你D女人仔諗緊咩唔好以為我唔知! ...

little_yolky 發表於 20-6-27 17:28
唔啱,因為阿細列式啱但計錯數。而且要買有計時既練習,因為要操速度!一本好既練習,係一步步循序漸進俾 ...
無需拗,兩個都啱,我兩個方法都有用,視乎情況

ar_mak 發表於 20-6-27 17:37
你根本就係覺得咁貴買本野番黎,唔做哂會好蝕底。你D女人仔諗緊咩唔好以為我唔知! ...
最叻嗰d係寫答案在答案紙然後賣返出去

樓主小朋友有冇日日做 網上十題?
我女都小二,疫情期間我冇點理佢的學業進度,口頭問下佢答冇問題我就算,結果5月底我先睇下,發現大事不妙:大概有一半日子係漏做嘅,然後做出來的分數好難看,甚至有5,60分出現。我見唔對路,鬧左佢一餐,然後將今年以來所有 「每日十題」做錯嘅題目摘出來重做,發現呢個系統好好,佢會將小朋友做錯的題目在往後的日子裡反覆測考的,並且我睇左幾個月的做題情況之後,就能發現問題出在哪個知識點,再有針對性地練習,我女好快100分又再出現了。
所以如果小朋友數學有不足,很建議試試認真做好每一天的「網上十題」,基礎嘢冇問題先再考慮深卷。

ar_mak 發表於 20-6-27 21:56
係寫係答案紙度,然後一個學期做四次!

(之後先係賣番出去。)
年紀大機器壞,的確是容易受傷的男人

retriever 發表於 20-6-26 13:06
如果想成績好D, 準確度高D, 一定係做多D 題...

如果提昇興趣, 就係玩遊戲, 啤牌, 捉棋都係基本套路

啤牌點樣可以幫到手?用啤牌玩加減數?因平時同女潛烏龜、冚棉胎果 D 都好似練唔到數。真心請教。

Pigdripy 發表於 20-7-4 22:49
啤牌點樣可以幫到手?用啤牌玩加減數?因平時同女潛烏龜、冚棉胎果 D 都好似練唔到數。真心請教。
...

啤牌有數字, 公仔牌當10或0, 可以玩很多遊戲或發揮創意!

我地玩過自己既創作, 類似冚棉胎, 一邊派牌一邊數 1~9, 當數既數和剛派出既牌既點數"加埋等於10", 就鬥快一野拍落去, 拍到視為一棟. 最後最多棟為勝者.

我地叫呢個遊戲做 "加埋等於10", 呢D 組合數對小朋友運算有幫助, 亦加強對數未的敏感度!

你亦可以試下創作其他遊戲

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 20-7-6 09:02
啤牌有數字, 公仔牌當10或0, 可以玩很多遊戲或發揮創意!

我地玩過自己既創作, 類似冚棉胎, 一邊派牌一邊數 1~9, 當數既數和剛派出既牌既點數"加埋等於10", 就鬥快一野拍落去, 拍到視為一棟. 最後最多棟為勝者.

我地叫呢個遊戲做 "加埋等於10", 呢D 組合數對小朋友運算有幫助, 亦加強對數未的敏感度!

你亦可以試下創作其他遊戲
同 "釣魚" 差唔多

上網可以搵到點玩

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 MrBeast 的帖子

我個女係12月細女.

Do more puzzles, P2 math is kind of "practice makes perfect."

回覆 bb.fayli 的帖子

係現代數學配套的網上練習,學校發給帳戶密碼做嘅,唔知自己可唔可以去註冊作題,或者你可以上佢網站睇睇
‹ 上一主題|下一主題