用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄播道,選德兆。是否錯誤選擇?
樓主: Zoecc1
go

放棄播道,選德兆。是否錯誤選擇?

Zoecc1 發表於 20-6-26 20:56
回覆 Gummama 的帖子

聽朋友講,德兆成績top 的一批都考到跨區名校啊?

德兆2019年近半升B1中學
升中不乏比播道同級或更佳中學
跨區有神校及不少傳統名校

B1* 79 (49.07%)
B2A-1C* 6 (3.73%)
B2* 4 (2.48%)
NR* 1 (0.62%)
無公布 71^ (44.10%)
總數: 161人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六161人

http://www.skhttlsk.edu.hk/tc/academicStat.php

應屆六年級學生獲派以英語為授課語言的中學摘要(全港) 截至20/8/2019

校名 獲派名額 分區
英皇書院 3 中西區 (B1)
聖保羅男女中學 2 中西區 (B1)
聖保羅書院 2 中西區 (B1)
英華女學校 1 中西區 (B1)
皇仁書院 1 灣仔區 (B1)
聖保祿中學 2 灣仔區 (B1)
聖保祿學校 1 灣仔區 (B1)
張祝珊英文中學 3 東區 (B1)
香港中國婦女會中學 1 東區 (B1)
港島民生書院 3 東區 (B1)
中華基金中學 1 東區 (B2A-1C)
聖士提反書院 2 南區 (B1)
九龍華仁書院 1 油尖旺區 (B1)
嘉諾撒聖瑪利書院 1 油尖旺區 (B1)
民生書院 1 九龍城區 (B1)
旅港開平商會中學 2 九龍城區 (B1)
保良局第一張永慶中學 1 黃大仙區 (B1)
德望學校 3 黃大仙區 (B1)
賽馬會體藝中學 1 沙田區 (B2A-1C)
天主教郭得勝中學 1 沙田區 (B2A-1C)
景嶺書院 1 西貢區 (B1)
保良局羅氏基金中學 3 西貢區 (B2A-1C)
啟思中學 1 西貢區 (B2)
小計:38

應屆六年級學生獲派以英語為授課語言的中學摘要(觀塘區)

校名 獲派名額
聖言中學 11 (B1)
藍田聖保祿中學 14 (B1)
聖傑靈女子中學 8 (B1)
觀塘瑪利諾書院 5 (B1)
觀塘官立中學 1 (B1)
順利天主教中學 3 (B1)
梁式芝書院 5 (B1)
新生命教育呂郭碧鳳中學 3 (B2)
福建中學 1 (B1)
基督教中國佈道會聖道迦南書院 1 (NR)
小計:52

入讀他區英中38
入讀本區英中52

備註:
獲派中學排名不分先後
尚有其餘獲派中學名單未能盡錄

請問你放棄邊間名津?乜最大原因最後選播道?

Zoecc1 發表於 20-6-26 21:32

請問你放棄邊間名津?乜最大原因最後選播道?

九龍塘女校。我希望小朋友有較輕鬆嘅小學生活,全人發展。另外將會出國留學,英小英中同活動式教學比較合適。

Good 👍👍

回覆 barbapama 的帖子

請問叩到邊間心儀津校令你放棄直資呢?相信大家都經過一段時間心理関口,難於取捨

回覆樓主:

香港既小學教育,如果父母注重小朋友學習,其實真是唔難.如果求學就是求分數,求名次,求band1,自然需要多加操練.
但系小學階段,用伊D時間來睇書,發展多啲個人愛好,對個人成長更有幫助,就算喜歡比拼,亦可參加校外比賽.十二年後既公開試,何須過早操練.這些正是一條龍教育的好處.
家長喜歡邊種模式?
相信播道既小學收生及中學收生比十二年前及六年前更好,自己培養既學生上年亦取得六科五星星佳績,中學成績可能將來會再上一級.
即使六年後中學成績未如家長理想,有能力者亦可外闖尋找更適合學校.

rayeu160 發表於 20-6-26 17:29
其實讀得中文津貼小學, 邊間既英文都係一樣, 所以我覺得無咩問題既. 除非入3私1直啦! 如果要同3私1直比, 播 ...

想問3私1直指邊4間呀?

LittleSesame715 發表於 20-6-27 11:13

想問3私1直指邊4間呀?

三私 APS SFA KTS
一直 TSL

新派直資一條龍係好多人都想入。
如果你真係好了解2間學校咁你家庭決定係最好㗎啦。
唔使心大心細。仲有代播道waiting家長多謝你,因為有人有細佬妹入唔返。

回覆樓主

主要考慮返有無弟妺跟尾。

播道不歡迎弟妹,打個比喻:

第一個考90 分可以入到

第二個要考100 分才可以入

如果樓主要放位,那個位只會再比第二輪收生的學生,正如上一輪都放10 個以上位比第二輪申請學生

回覆 Zoecc1 的帖子

只係一間地區普通津校

回覆樓主:

有條件讀直資當然直資好,師資環境學生背景有明顯分別。

回覆 barbapama 的帖子

德兆Ranking 全港No.13, 升中派位跨區好。成二三百人叩門喎?津校資助全港no.5. 好似成績亮麗咁?