用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄播道,選德兆。是否錯誤選擇?
樓主: Zoecc1
go

放棄播道,選德兆。是否錯誤選擇?

直資有一樣野一定比津校好,就係少新移民

bbkingdombb 發表於 20-6-23 15:10
德兆有多少派band2 band3呢 樓主都可以考慮這一點

德兆2019年47%升B2/B3中學

我係用家, 德兆其實好輕鬆wo. 當然, 如果你小朋友係心散同懶既, 去邊間小學都一樣.
個個話多hw, 以我女女為例, 日日5點前做晒, 算唔算多? (當然要唔做既, 1份都可以磨好耐)

加上派位, 真係不錯. 以d同學仔計, 輕輕鬆鬆90名內, 都係band 1. 總好過去其他小學, 要爭頭20-30名

回覆 rayeu160 的帖子

謝謝分享。 只覺得兆強英文語境不太好。如果同學們成績好上到好的英文中學Band 1怕追不上

Zoecc1 發表於 20-6-26 16:17

謝謝分享。 只覺得兆強英文語境不太好。如果同學們成績好上到好的英文中學Band 1怕 ...

語文能力,分為四種
聽寫讀講
你都倒幾多嘢落去,就出幾多野出嚟!
唔係學校倒,就係喺屋企倒
問題係資源!

回覆 Zoecc1 的帖子

咁你又選德兆??

其實有時, 都無話錯定唔錯既. 有D人, 入左名校小學有D追到氣咳, 無晒自信又唔奇. 入左普通小學, 年年名列前芧又唔奇. 睇小朋友做化.

見過有D朋友話自己小朋友英文好叻, 一定要入"英中", 奈何小朋友成績屬BAND 3. 亦見過D小朋友成績好叻, 但英文對答完全唔得. 所以真係要睇做化同家長配合既. 總唔可能樣樣交晒比學校.

只是一個原因德兆,升中派位好。播道中學只是B1c, 難跳出。

說得有道理

Zoecc1 發表於 20-6-26 17:19

只是一個原因德兆,升中派位好。播道中學只是B1c, 難跳出。 ...
咁咪係LAW, 播道難跳出原因只有一個, 就係唔夠人"揮".

其實讀得中文津貼小學, 邊間既英文都係一樣, 所以我覺得無咩問題既. 除非入3私1直啦! 如果要同3私1直比, 播道應該爭好遠..

揀左就唔好再諗啦,相信自己的選擇,加油!

每間學校都要外補,津校更加要補英文, 坊間個個都話德兆CHUR, 見仁見智, 好在乎家長點睇.又要馬兒好又要馬兒不吃草,不可能吧

回覆 Magch 的帖子

多謝提點,諗左好多日,順應天安排。大抽獎只有59 個位。真係好難得

Zoecc1 發表於 20-6-26 16:17

謝謝分享。 只覺得兆強英文語境不太好。如果同學們成績好上到好的英文中學Band 1怕 ...

讀官津想提升英文程度有需要外補
見以下分享 軒官英文一樣要外補

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3829452

小朋友讀過津校同直資,英文課程好唔同。津校着重串字同grammar,直資課程較生活化同有故事性,用外國出版書有國際視野,對有根底既小朋友會有趣味D。

aoc404 發表於 20-6-26 19:58
小朋友讀過津校同直資,英文課程好唔同。津校着重串字同grammar,直資課程較生活化同有故事性,用外國出版 ...

非常同意。另外以我所知播道top 的跳得出去唔係去直資神校就係名津中學,不過校長也很積極留人。

叻既無論係播道定德兆都一樣可以發光發亮,相反嘅喺播道仲有1c 既保險線。

回覆 aoc404 的帖子

同意。小囡本身讀私幼,英文程度好少少。做數學題用英文。轉去德兆要重新睇中文

回覆 Gummama 的帖子

聽朋友講,德兆成績top 的一批都考到跨區名校啊?

Zoecc1 發表於 20-6-26 20:56
回覆 Gummama 的帖子

聽朋友講,德兆成績top 的一批都考到跨區名校啊?

我相信叻嘅喺兩間都會考到top 既中學。

播道同德兆係兩條好唔同嘅成長路,既然你選咗德兆就勇往向前吧!就正如我當初放棄名津入播道,眀白有爭扎也是人之常情