用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國電話咭
樓主: GUI_GUI_NG
go

[英國] 英國電話咭   [複製鏈接]

ElainAiolia 發表於 21-5-7 00:01
想請教,我想比個仔用giffgaff電話卡,已上網開咗account,未activate 張卡,而家張卡係我仔度,佢帶咗返 ...

可以你activate,做緊嗰陣會要你揀plan俾錢先至用到,我用paid as you go唔清楚唔夠用會點。不過如果你做plan唔需要特別入多D錢,佢會每個月自動扣你嗰張信用卡。

係英鎊Debit card?Visa & Master唔洗入密碼,當普通信用卡咁用就得,但你要肯定個戶口有錢,因為我衰過一次,我個係綜合戶口,手痕轉哂D錢去saving,諗住有雞碎咁多利息,current一蚊都冇,但debit card係扣current,結果有次買嘢扣唔到,好低能
8-)

ElainAiolia 發表於 21-5-7 00:01
想請教,我想比個仔用giffgaff電話卡,已上網開咗account,未activate 張卡,而家張卡係我仔度,佢帶咗返 ...

你可以香港開卡,下載apps操作,當然叫亞仔插定卡入手機,收sms,大家同步進行。

買goodybag可以每月任選plan,連續幾個月在英國,我會買£10/9gb選擇由佢自動增值,抵啲架,個自動增值可以隨時關上,例如六月頭會飛回香港,當佢增咗五月之後,我便關上自動增值,到個仔差唔多用晒,我會選另一個少數據的plan,因為用幾日便回港。

如果果個月使多咗數據,咪提早自動增值。你用手機apps可以睇到個仔有冇狂用嘅。

我掛咗英國戶口的debit card落去,自動增值時由佢自己扣數,不用密碼,我每月會望住有冇扣多,一切順利。你亦都可以掛信用卡,不過要exchange rate姐。

DOCTORGG 發表於 21-5-6 22:26
回覆 meemeefung 的帖子

請問你們的小朋友喺香港用開嗰電話號碼是  如何處理呢 ? 每個月要畀台費才可以保 ...

因係我哋係4人家庭plan,所以會照keep佢個號碼

cfs 發表於 21-5-6 23:32
我小孩冇join 月費計劃,轉左去中移增值計劃,每半年增$50保留個號碼回港用。
...

原來可以咁做,咁我等合約完左又轉去中移增值計劃,謝謝分享

6x6=36 發表於 21-5-7 08:07
原來可以咁做,咁我等合約完左又轉去中移增值計劃,謝謝分享

你問咗仲有冇先呀,我已經係兩年前轉了,用到而家仲有呢啲計劃用數據吾抵,我仔手機雙卡,所以可以另外買淨數據卡在香港短時間使用,抵啲!將來長居香港再搵間上台轉月費計劃。

cfs 發表於 21-5-6 23:30
你指邊張3UK就英國才act,如果giffgaff就香港act,兩張都用過,giffgaff比較接收好,每月手機app增值£10有9 ...

每月增值的9G用唔晒, 可唔可以累積帶落下一個月用?
謝謝!

bbbusy 發表於 21-5-7 08:47
每月增值的9G用唔晒, 可唔可以累積帶落下一個月用?
謝謝!
唔會帶落下個月,同香港一樣.用唔晒買小啲,8磅3GB, 6磅500MB,

cfs 發表於 21-5-7 09:05
唔會帶落下個月,同香港一樣.用唔晒買小啲,8磅3GB, 6磅500MB,

好的, 謝謝回覆

cfs 發表於 21-5-7 08:40
你問咗仲有冇先呀,我已經係兩年前轉了,用到而家仲有呢啲計劃用數據吾抵,我仔手機雙卡,所以可以 ...

知道,謝謝你

我小朋友用中移動英國卡 (FREE寄去英國)用月費, 最平1鎊/月, 雖然得500MB DATA, 但學校有WIFI, DATA好少用, 包100分鐘電話費, 打返黎香港都得。貴啲PLAN包DATA多啲

重點係張卡返到黎香港都用得, 唔駛轉卡轉號碼
好方便

anitawong21, cfs,

多謝2位提供咁寶貴嘅意見。

其實 paid as you go 同 goodybag 係咪一樣㗎?另外,想問如我揀選用 goodybag plan,唔夠用咪可以再增值,咁若果原本每個月1號扣數,但去到25號唔夠用,要增值的話,下個月自動扣數會繼續用1號扣,定轉咗用25號扣?

真係唔好意思,自己英文堅係麻麻,怕買咗plan又轉唔到會好煩,所以真係多謝各位指教。

panda0117 發表於 21-5-7 13:22
我小朋友用中移動英國卡 (FREE寄去英國)用月費, 最平1鎊/月, 雖然得500MB DATA, 但學校有WIFI, DATA好少用, ...
你呢個計劃都幾好,真係要睇學生本身在學校用量,學校wifi收得好唔好, 同埋學校wifi 封左某啲網學生用唔到,所以佢地會用自己數據上呢啲網我仔上到year 9開始要有英國號碼,方便叫的士,Uber同叫外賣,你呢隻有無英國號碼架?

ElainAiolia 發表於 21-5-7 13:58
anitawong21, cfs,

多謝2位提供咁寶貴嘅意見。
唔好客氣,我都係識小小咋,識用邊學. 如果25號用晒,自動増左,下次再自動増就會去左25號.paid as you go 同 goodybag 都係同一個意思,想用時比錢,唔想用時可以停止,遲下再用番佢.

cfs 發表於 21-5-7 14:59
你呢個計劃都幾好,真係要睇學生本身在學校用量,學校wifi收得好唔好, 同埋學校wifi 封左某啲網學生用唔到,所 ...
係英國號碼, 返黎香港/上大陸都可以用張卡直接送去學校, 再ACTIVATE

cfs,

唔該晒,即唔好揀monthly就得,明白了。

panda0117 發表於 21-5-7 15:14
係英國號碼, 返黎香港/上大陸都可以用張卡直接送去學校, 再ACTIVATE
咁都幾好香港同英國號碼都有.

cfs 發表於 21-5-7 15:20
咁都幾好香港同英國號碼都有.
冇香港號碼, 得個英國號碼, 只係個號碼/DATA, 香港/大陸可以都用最勁好似20鎊/月, 100GB
隨時可以改PLAN

panda0117 發表於 21-5-7 15:39
冇香港號碼, 得個英國號碼, 只係個號碼/DATA, 香港/大陸可以都用最勁好似20鎊/月, 100GB
隨時可以改PLAN
啊,我以為一卡兩號.咁都係似Giffgaff+香港卡,分開用了.

醒目開學勳章

panda0117 發表於 21-5-7 15:39
隨時可以改PLAN

20鎊有100GB好抵, 3 UK 20鎊得12GB, 知得太遲了!

3b 發表於 21-5-7 17:08
20鎊有100GB好抵, 3 UK 20鎊得12GB, 知得太遲了!
Giffgaff 20磅都係100gb架.對落仲有個15磅25GB
‹ 上一主題|下一主題