用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國電話咭
go

[英國] 英國電話咭  

小朋友第一年去英國讀書, 今年9月year 8. 基於疫情須2邊隔離,家長無法前行,  最終小朋友可能需要自已到機場等學校接.
因此, 需要先處理本來打算同行去英國的事宜.
其中到埗最需要是能聯絡. 請問各位是於香港上台 或 買儲值電話咭?
小朋友初到英國, 相信未能自行處理出電話號碼上台, 有咩方法可以用到網絡同電話, 至少半年時間!

GUI_GUI_NG 發表於 20-6-22 16:13
小朋友第一年去英國讀書, 今年9月year 8. 基於疫情須2邊隔離,家長無法前行,  最終小朋友可能需要自已到機場 ...

香港可以在鴨記買上網卡有效期一年12G,上年買$2xx.

又或者可以網訂英國sim card寄到香港,用pay as you go計劃,用果個月就增值,暑假回來就停止增值。

我孩子也是Year 8過去,未需自己號碼,所以我買數據卡便可以,用what’s app call。張12gb用咗四個月,因為學校有wifi,之後見Amazon特價,又訂多張兩年有效比佢,送到學校

cfs 發表於 20-6-22 16:27
香港可以在鴨記買上網卡有效期一年12G,上年買$2xx.

又或者可以網訂英國sim card寄到香港,用pay as you g ...

如果想佢有埋英國電話號碼,請問又應該點做呢?
係咪online係英國買sim卡 寄咗嚟香港先就得呢? 如果係請問係邊個網買?thanks

回覆 cfs 的帖子

謝謝! 很有用!!

longlokma 發表於 20-6-22 16:41

如果想佢有埋英國電話號碼,請問又應該點做呢?

買3uk電話卡,有英國電話號碼,插入電話即刻用,需要每月增值。好多地方都有得買,會有不同數據用量選擇。例如以下這款,在hktvmall 發售

joymama 發表於 20-6-22 17:04
買3uk電話卡,有英國電話號碼,插入電話即刻用,需要每月增值。好多地方都有得買,會有不同數據用量選擇。 ...

原來咁方便唔該曬  

我用開數碼通,佢有隻海外數據增值易專比英國留學生用,喺我戶口每月自動增值,好方便,去到英國到埗即刻可以用

我仔用 Giffgaff, 都可以網上免費訂SIM卡送到香港,用嘅時候先至網上增值。好似買£10一個月有5-6GB 再送1GB (仲有其他計劃)。  呢幾個月返咗香港就冇再俾錢,但可以保留號碼,八月返去增值後再用。

回覆 meemeefung 的帖子

我仔也是giffgaff ,有UK電話號碼,父母在香港幫他每月增值,你問吓agent,通常都會免費送幾張俾學生㗎啵

回覆樓主:

我同阿女都係用Giffgaff. 我去英國或者歐洲旅行先會增值。阿女就每個用自己用Tap

YuYuMother 發表於 20-6-22 17:13
我用開數碼通,佢有隻海外數據增值易專比英國留學生用,喺我戶口每月自動增值,好方便,去到英國到埗即刻可 ...

昨天剛問,已經停咗大約兩個月,唔再接受新申請

donald1368 發表於 20-6-26 21:39
昨天剛問,已經停咗大約兩個月,唔再接受新申請

係? 我地仲用緊,等我問下先。

不過呢個plan係抵,$148有40gb英國加5gb歐洲數據。

YuYuMother 發表於 20-6-22 17:13
我用開數碼通,佢有隻海外數據增值易專比英國留學生用,喺我戶口每月自動增值,好方便,去到英國到埗即刻可 ...

但冇英國號碼?

chloe.k 發表於 20-6-27 18:07
但冇英國號碼?

有。落機插卡即刻用得,有1500通話分鐘。

但另一位家長話問過已經停左,唔接受新申請?詳情可能要問返數碼通

當時出張卡比呀女帶去等佢落機即刻可以用,唔使再去搞手續。每月喺我帳戶直接增值過數好方便。

joymama 發表於 20-6-22 17:04
買3uk電話卡,有英國電話號碼,插入電話即刻用,需要每月增值。好多地方都有得買,會有不同數據用量選擇。 ...
請問下,30日後係咪要去tesco 增值?另想問插入電話卡後,多唔多野set ?

YuYuMother 發表於 20-6-27 18:40
有。落機插卡即刻用得,有1500通話分鐘。

但另一位家長話問過已經停左,唔接受新申請?詳情可能要問返數 ...

我剛剛取消了呢個plan,佢話唔會再接受新戶,亦有機會隨時取消舊客戶,但阿女有幾個月可能回不到英國,所以都停用,遲下再算。

我兩個女都係用giffgaff....睇需要每個月選 plan...在香港就不選 plan...可以網上搞

hennyyoyo 發表於 20-7-20 10:20
我剛剛取消了呢個plan,佢話唔會再接受新戶,亦有機會隨時取消舊客戶,但阿女有幾個月可能回不到英國,所 ...

我都有諗過取消,但有啲contact寫左電話號碼,所以暫時keep住。等佢取消舊客戶再算

回覆樓主:

我之前聽大家介紹上網登記左giffgaff sim, 前幾日剛收到英國寄來, 會待出發前上網active左個plan,£12有10GB,學校有wifi應該用吾哂,到時睇情況再上網改plan,我裡邊扣數好方便。多謝各位分享!