用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費   [複製鏈接]

bkyanhei 發表於 20-7-2 01:50
請問女兒有GCSE/IGCSE成績嗎?因小兒沒有考DSE/IGCSE,又不是英籍,怕連面試機會也沒有
...

我女兒並沒考gcse/igcse,只交了ielts、bmat和dse predited grade成績.

因你女兒是用DSE報,已具指標性。但小兒沒有DSE/GCSE/IGCSE成績,只是到英國讀兩年AL, 不知機會是否零,希望有過來人指點。

我也想請教下,top level 的UK medical schools, 沒有英國護照,沒有GCSE,work experience 有了,是不是考好BMAT ➕好的IB PG 仍是有希望

lovenature 發表於 20-6-29 17:58
英國有三十幾間醫學院,香港只有兩間,如果入排名較低,是比香港容易,但如果要入英國 top medical school  ...

英國有 42 間醫學院。。

英國人口約7000萬,比香港多10倍,而醫學院數目是香港的20倍

https://www.medschools.ac.uk/
The membership of the Medical Schools Council consists of 42 medical schools including one post-graduate school. Meetings are attended by representatives from the medical schools who are usually either the heads of medical schools or of health faculties which contain medical schools.

3b 發表於 20-6-30 09:24
CU除了要有4A*外, 還要求提供BMAT/UCAT成績參考, 感覺比HKU難入!

因歷史原因,hku 喜欢收 GCE A-level 學生。。  cuhk 就收較多  ib 和 degree holders

Cherishvalue 發表於 20-7-2 09:26
我也想請教下,top level 的UK medical schools, 沒有英國護照,沒有GCSE,work experience 有了,是不是考 ...

最緊要有錢,有冇英國護照或成绩都不是大問題。。  

我識幾個近年入讀英國醫學院的都是這樣。 最好當然是拿着英國passport ,又交海外生學費

我也想請教下,top level 的UK medical schools, 沒有英國護照,沒有GCSE,work experience 有了,是不是考 ...

我嘅經驗係BMAT好重要,我小朋友BMAT /UKCAT 中上,有兩年暑假嘅經驗, IB PG 45, IGCSE 11A*, 结果只有Cariff offer; 我識得有朋友孩子IGCSE/IB和經驗沒有我小朋友好但BMAT 好好,結果有收到G5 offer.

bristol 發表於 20-7-2 10:06
英國有 42 間醫學院。。

英國人口約7000萬,比香港多10倍,而醫學院數目是香港的20倍
Thx for clarification. 我女兒當年三十幾間,咁快加到四十二

有希望的,因為英國不是睇單一的,是整體來考慮,女兒也有同學沒有 igcse 而入到,我只知到佢IB 44分,可以叫女兒問下佢 BMAT 幾多分

bkyanhei 發表於 20-7-2 01:50
請問女兒有GCSE/IGCSE成績嗎?因小兒沒有考DSE/IGCSE,又不是英籍,怕連面試機會也沒有
...
你兒子是香港讀 IB?

F15X5 發表於 20-7-2 11:43
我嘅經驗係BMAT好重要,我小朋友BMAT /UKCAT 中上,有兩年暑假嘅經驗, IB PG 45, IGCSE 11A*, 结果只有Car ...
你兒子有G5 interview 嗎?你兒子的Profile 照計入到 top school, 會否 interview 失手?

lovenature 發表於 20-7-2 13:40
你兒子有G5 interview 嗎?你兒子的Profile 照計入到 top school, 會否 interview 失手? ...

我孩子G5只報了UCL,没有收到interview(emoji)

lovenature 發表於 20-7-2 13:36
你兒子是香港讀 IB?

囝囝現在喺UK一間學術水平頗高的Boarding School 讀緊A Level。

F15X5 發表於 20-7-2 11:43
我嘅經驗係BMAT好重要,我小朋友BMAT /UKCAT 中上,有兩年暑假嘅經驗, IB PG 45, IGCSE 11A*, 结果只有Car ...

謝謝, 請問有概念BMAT 要幾高?

lovenature 發表於 20-7-2 13:34
有希望的,因為英國不是睇單一的,是整體來考慮,女兒也有同學沒有 igcse 而入到,我只知到佢IB 44分,可以 ...

謝謝先,而家就是爭扎緊報唔報,怕浪費了UCAS 機會

bkyanhei 發表於 20-7-2 15:25
囝囝現在喺UK一間學術水平頗高的Boarding School 讀緊A Level。

好像Section 1 , 2 接近6.

Cherishvalue 發表於 20-7-2 16:26
謝謝, 請問有概念BMAT 要幾高?
如果 top U, 最好 section 1/2 都有6以上, section 3 就 4 以上。這是國際生。如果有 British Passport, 就可以低少少。

Cherishvalue 發表於 20-7-2 16:31
謝謝先,而家就是爭扎緊報唔報,怕浪費了UCAS 機會
可以等出左BMAT /UKCAT 成績同 predicted grade 再決定,睇住分數揀學校會好d

F15X5 發表於 20-7-2 14:00
我孩子G5只報了UCL,没有收到interview(emoji)
UCL 好睇 section 3 遍作文,女兒説 interview 當日會俾番考生睇,問好多問題,佢話同佢一齊 interview 嗰個 section 好多都有4 以上

bkyanhei 發表於 20-7-2 15:25
不用擔心、人在英國考都有優執,選校最好一至兩間打底,唔好全報 top school, 有需要幫忙開聲,加油,祝福你
‹ 上一主題|下一主題