用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費  

Cecilia66 發表於 20-6-22 22:11
我估計要到8月份學校才出到 predicted grade ,到時再看看可以揀什麼大學可以選擇
...
十月中才 deadline, 考好 BMAT / UKCAT 最重要,最好9月有齊 GCSE / AL predicted grade / UKCAT BMAT 成績才選校

Cecilia66 發表於 20-6-22 10:50
考唔到港大中大醫科,外國讀醫科學費好驚人,邊間大學比較好和有實習機會?
...
女兒現在才AS, 又未知 predicted grade, 點解咁快就話考唔到 CU/HKU 呢?如要AL 有4A* 便大機會

不太煩學費這個問題
因為根本入唔到, 入到先煩

因為你有英國藉, 相對易好多

你無英國藉, 凶多吉少

舉例, 我入左紙, 幾間醫科

BRISTOL ,CARDIFF,IMPERIAL , UCL

得CARDIFF 有得IN

BRISTOL 最後都有得IN,

全部無OFFER, PREDICTED GRADE 4 A STARS , 無英國藉

另一個同學 無英國藉, 差不多, 此幾間

Sheffield  , 有OFFER

但佢BMAT ,全球最TOP 1% , as 平均 ums 98.5/100  都係得,sheffield ....

alevel 4 a stars, igcse 10a 星, 勁多課外活動

有英國藉, 就易好多, 入醫科

無英國藉, 拿英國醫科offer

隨時難過入港大醫科

而家煩讀書先, 夠成績再諗

lovenature 發表於 20-6-23 15:27
女兒現在才AS, 又未知 predicted grade, 點解咁快就話考唔到 CU/HKU 呢?如要AL 有4A* 便大機會 ...

我覺得入CU/HKU好難,要有4A☆不容易

hehehaha2017 發表於 20-6-25 00:35
不太煩學費這個問題

你小朋友後來入唔到醫科,點算呀?
怎樣安排大學給小朋友?

回覆 Cecilia66 的帖子

hku 醫科 俾晒OFFER  成班同學, 所以無此煩惱

今年港大醫科賣大包

英國 無國藉,報醫科, 機會接近0 , 你做幾多義工,  做幾多實習

BMAT, 都可能無用, 超難超難....

但有幾多, 做幾多實習,義工

HKU醫科,3A星1A 都會收

英國,CARDIFF 應比較大機會

university of plymouth  我見有其他同學報

都有面試, 首先要有試面....

面試都難的英國醫科, 都係唔好浪費個位

CARDIFF, 有面試, PLYMOUTH 都有面試, 仲有BRISTOL 都易面試

咩咩IMPERIAL 真係唔好擺, 擺來出丑 (有英國藉就可以報IMPERIAL, UCL )

UCL MEDICINE 有英國藉的同學, 1A星2A OFFER

如果唔夠成績 何去何從呢?
英國, 個邊, 留3-4個位, 報英國醫科

1. 英國報BIOCHEM, 博 讀完,  香港, 或英國再報過醫科

2. 去澳洲博醫試下

澳洲, 有醫科學生, 讀完Y1, 讀緊Y1 伸請返中大醫科Y1, 成功的

3. HKU 博BIOMED,  讀完4年BIOMED, 成績好, 可以轉港大醫科Y2, 之後上Y4,5,6 , 唔駛Y3

但BIOMED, 唔容易讀, GPA 容易唔夠分, 但算最平

4. 中大讀PUBLIC HEALTH ,  GPA 3.9 第一年, 可以轉去中大醫科

3.6-3.7 讀完4年, 再讀中大醫科 ,好似是Y2 開始讀, , 但一年可能得2個咁既人

所以極難, 中大GPA 難高分

5.放棄讀醫

6.  讀個工程學位, 可攻可守, 讀得店既, GPA 高分, 伸請返中大, 港大醫科重新讀Y1

讀唔店既, 有個工程學位, 正正經經做工程

當然仲有好多路, 不能盡錄

大概就係咁

不少學生, 英國醫科生, 讀緊Y1,2  分數OK

伸請返港大, 中大讀Y1 醫科的

你個女仲係AS , 俾心機讀書最好

港大3A星1A 都收, 位多左好多, 同埋成日收突人

CARDIFF SIXTH FORM 你個女呀?

我中大醫科面試, 中大醫學院暗示/明示, 喜歡收CARDIFF 學生

一般中大醫科,3A星1A 不會收的

但CARDIFF 學生則例外, 有機會有OFFER

而家最緊是考好AS LEVEL

其他路, 邊行邊試, 摸著石頭過河

回覆 hehehaha2017 的帖子

請問Alevel考中大港大醫學院一定要考中文嗎

hehehaha2017 發表於 20-6-25 00:35
不太煩學費這個問題

你講得好啱,如果沒有英藉,能入讀到英國的醫科和牙科,就真的是好叻仔/女了。每間有醫科的大學,收海外學生的比率很少,而且還有很多其他國家的學生,已完成1st degree了有興趣入讀英國醫科/牙科,所以競爭非常極烈。
我兒子講我聽,他們只是15個 oversea student,有一半多的同學已經是有一個 degree(在其他國家:加拿大&澳洲),那些同學大過他五、六年。他們的2nd degree 來了英國讀醫科。

jilin1960 發表於 20-6-25 16:28
回覆 hehehaha2017 的帖子

請問Alevel考中大港大醫學院一定要考中文嗎
不打算探討太多中大, 港大醫科, 因為此POST 是集中, 英國讀醫科學費
但中文好多是無考, NON JUPAS ,因為你面試, 會溝通到中文, 就當OK

有些中文差到唔太識講都照收, GCSE 有中文怪?

如果香港人 過 英國 才讀ALEVEL

一般都不會要你考, 港大醫科面試MMI , 會有廣東話面試環節

angelleungyp 發表於 20-6-25 18:44

你講得好啱,如果沒有英藉,能入讀到英國的醫科和牙科 ...
我知難, 但無想過咁難
連最叻都批都係得二線醫科OFFER

反宜無咁既勁的英國藉同學, 有OFFER

IMPERIAL,UCL 乜聲氣都無

CARDIFF, BRISTOL 拖到最後才面試

大學似應酬式面試, 預左無得收, 俾你IN 下咁

反宜有些BIOCHEM, 24小時有OFFER

英國大學等錢洗, BIOCHEM, 商科, 成績,  夠底線都收

CARDIFF, BRISTOL 前幾年, 有 師兄師姊有OFFER, 所以博

不太煩學費這個問題

請問如果有PR,未有BC,算本地定外地生?

不太煩學費這個問題

大學俾得offer,即使沒有英藉,是否畢業後都會有實習位呢?

iceberg222 發表於 20-6-25 22:04
大學俾得offer,即使沒有英藉,是否畢業後都會有實習位呢?

我指那位有Sheffield offer的同學,即使沒有英籍,大學收得佢,是否已保證有實習位呢?

poonseelai 發表於 20-6-23 07:42
醫科截止申請日期在十月中,所以早D開始準備personal statement, 就算未知PG, 自己上網睇下不同大學要求, ...

請問在英國只讀AL 2年(無考DSE), 如果想讀醫,不論在英,港大學讀都是必須提供兼有IGCSE 的 result 才可報到?

不太煩學費這個問題

我當初就是想考到先算,咁就由女兒考,現在收了,我也煩緊學費問題.

rubycourt 發表於 20-6-26 15:35
我當初就是想考到先算,咁就由女兒考,現在收了,我也煩緊學費問題.
你們不是英國公民,但都收了你女兒入醫科..?

Zsokol 發表於 20-6-26 17:06
你們不是英國公民,但都收了你女兒入醫科..?

並不是英國公民.
如果係公民學費唔洗咁貴.

rubycourt 發表於 20-6-26 17:10

並不是英國公民.
請問邊間學校..?

Zsokol 發表於 20-6-26 17:14
請問邊間學校..?

g5學校

外國讀醫好難轉返嚟吧
見好多返黎既例子都係biochem biomed second degree
反而英國mbbs一間一年都10-15個香港人 (連埋bc),澳洲又幾十個
唔難嘅話冇理由大學一年得2-3人外國tran返黎