用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
go

[英國] 讀醫科學費  

考唔到港大中大醫科,外國讀醫科學費好驚人,邊間大學比較好和有實習機會?

Cecilia66 發表於 20-6-22 10:50
考唔到港大中大醫科,外國讀醫科學費好驚人,邊間大學比較好和有實習機會?
...

如果考英國醫科,要早早準備,唔可以只靠成績,英國大學好重視personal statement, 你要準備一些實習經歷(job shadowing), 寫在personal statement上,證明你對醫科有passion,另外,視乎你考邊間醫學院, 需要考BMAT 或 UKCAT。

如果你是今年考生,應該趕唔切了。你是那一年考生呢?

iceberg222 發表於 20-6-22 20:07
如果考英國醫科,要早早準備,唔可以只靠成績,英國大學好重視personal statement, 你要準備一些實習經歷( ...

我女兒讀緊AS,應該今年報明年大學

iceberg222 發表於 20-6-22 20:07
如果考英國醫科,要早早準備,唔可以只靠成績,英國大學好重視personal statement, 你要準備一些實習經歷( ...

現在最煩惱不知道如何選擇醫科大學,因為肺炎online learning 和 考試停曬,現在不知道成績結果,又未考UKCAT 和BMAT, 到9月未知是否可以開學,很多都未能預備到。

外國做野醫科人工唔高, 返香港做就要考試實習。我估唔係咁易, 唔係個小圈子點玩咁耐。

熱血勳章

Cecilia66 發表於 20-6-22 20:37
現在最煩惱不知道如何選擇醫科大學,因為肺炎online learning 和 考試停曬,現在不知道成績結果,又未考UK ...

2科各買本書參考就可以了

回覆 iceberg222 的帖子

如果已有degree,仍需考ukcat or BMAT 嗎?

jj100c 發表於 20-6-22 21:40
回覆 iceberg222 的帖子

如果已有degree,仍需考ukcat or BMAT 嗎?

這個唔清楚喔!

qpalzm 發表於 20-6-22 20:53
外國做野醫科人工唔高, 返香港做就要考試實習。我估唔係咁易, 唔係個小圈子點玩咁耐。 ...

所以而家越嚟越多內地醫生在香港執業了。

Cecilia66 發表於 20-6-22 20:37
現在最煩惱不知道如何選擇醫科大學,因為肺炎online learning 和 考試停曬,現在不知道成績結果,又未考UK ...

可唔可以用學校的往績,加上小朋友在校內成績來推算,選出心儀的大學

EASTCOAST 發表於 20-6-22 21:34
2科各買本書參考就可以了

在那裏可以買到這2本書本參考?
謝謝!

iceberg222 發表於 20-6-22 22:02
可唔可以用學校的往績,加上小朋友在校內成績來推算,選出心儀的大學

我估計要到8月份學校才出到 predicted grade ,到時再看看可以揀什麼大學可以選擇

Cecilia66 發表於 20-6-22 22:03
謝謝!

我有bmat放售,有興趣?印象好似還有personal statement 本書.

Cecilia66 發表於 20-6-22 22:11
我估計要到8月份學校才出到 predicted grade ,到時再看看可以揀什麼大學可以選擇
...

咁寫定份personal statement先,反正什麼大學也啱用

回覆樓主:

醫科截止申請日期在十月中,所以早D開始準備personal statement, 就算未知PG, 自己上網睇下不同大學要求,自己有個預算,google complete university guide,  選 subject medicine, 再每間睇下 entry requirements,  學費,位置,北面凍有孩子唔喜歡,越南物價越高

熱血勳章

Cecilia66 發表於 20-6-22 22:03
謝謝!

網上書店如Amazon 等可以買到

如果學生冇英國護照,英國大學唔容易收你.

poonseelai 發表於 20-6-23 07:42
醫科截止申請日期在十月中,所以早D開始準備personal statement, 就算未知PG, 自己上網睇下不同大學要求, ...

多謝妳的寶貴意見!

Zsokol 發表於 20-6-23 12:54

我也擔心這個問題

Zsokol 發表於 20-6-23 12:54

可以參考以下 link, 可以睇到有Local 同 international students 的收生 competition ratio.
https://www.medschools.ac.uk/studying-medicine/applications/entry-requirements?type=standard-entry-medicine