用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費  

想請問如果小朋友明年考DSE, 又不是英國passport holder, 是否很難考入英國出名嘅醫學院?小朋友平均成績也不太差,如果香港DSE只考到35/36分,入英國醫科會好難嗎?

bristol 發表於 20-7-4 10:21
我小朋友識幾個朋友都是入了這一間,畢业後可以 註冊成為醫生,哪一間醫學院都不重要。

這一間醫學院入學 ...

我女兒現在在英讀A level ,今年年尾報大學讀醫科,她想報埋澳洲,如果將來回港執業做醫生,澳洲讀醫還是英國讀醫比較好呢?

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Cherishvalue 發表於 20-7-3 10:01
今年得11 月考,無得等! 他自己無信心拿到interview 機會,可能UCAS 會放棄醫科
...

請問今年考BMAT 是否在11月才可以考?幾時可以報名?
我在british council 個網頁只見到2019年考試

bkyanhei 發表於 20-7-2 02:15
因你女兒是用DSE報,已具指標性。但小兒沒有DSE/GCSE/IGCSE成績,只是到英國讀兩年AL, 不知機會是否零,希 ...
DSE成績比其他公開試有優勢嗎?

chuchuma 發表於 20-6-28 18:29
不過英國學費真係好貴,可以的話,都係返嚟HK會化算啲
幾錢一年?

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
rubycourt 發表於 20-7-2 01:56
我女兒並沒考gcse/igcse,只交了ielts、bmat和dse predited grade成績.
即係就算考DSE,仲要考 bmat先可以?

F15X5 發表於 20-7-2 11:43
我嘅經驗係BMAT好重要,我小朋友BMAT /UKCAT 中上,有兩年暑假嘅經驗, IB PG 45, IGCSE 11A*, 结果只有Car ...
2年暑假經驗,做同醫科有關的工作嗎?

Cecilia66 發表於 20-7-5 11:25
我女兒現在在英讀A level ,今年年尾報大學讀醫科,她想報埋澳洲,如果將來回港執業做醫生,澳洲讀醫還是 ...
如果做醫生,英國定澳洲前景好啲呢?想讀完留係當地。

Sammi8818 發表於 20-8-2 00:05
2年暑假經驗,做同醫科有關的工作嗎?

孩子有參加HKU和QM的summer medic program;

Sammi8818 發表於 20-8-1 23:59
幾錢一年?

平均學費大約34000磅/年

Sammi8818 發表於 20-8-2 00:03
即係就算考DSE,仲要考 bmat先可以?

英国讀醫要考BMAT或 UKCAT;注意有啲大學要求BMAT(oxbridge, UCL, Imperial...); 有大大學要UKCAT;

mami42 發表於 20-7-4 20:53
想請問如果小朋友明年考DSE, 又不是英國passport holder, 是否很難考入英國出名嘅醫學院?小朋友平均成績也 ...

要考到Oxbridge, Imperial就梗係難,英國本土學生都未必會報,免浪費UCAS機會。排名後啲英國醫院如Manchester, Birmingham, Liverpool幾個朋友/同事仔女正就讀。想成功要早準備,醫院/診所shadowing,好PS,BMAT/UCAT高分,interview好緊要。

Sammi8818 發表於 20-8-2 00:14

基本可上網查移民工種短缺類別
https://workpermit.com/immigration/united-kingdom/uk-tier-2-shortage-occupation-list#uk

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Sammi8818 發表於 20-8-2 00:14

我都有這個問題,現在打算報英國和澳洲,萬一英國無面試機會,就揀澳洲。

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
mami42 發表於 20-8-1 19:51
請問今年考BMAT 是否在11月才可以考?幾時可以報名?
我在british council 個網頁只見到2019年考試
...

BMAT是今年11月4日考在英國,在香港考我唔清楚
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊