用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費  

Cecilia66 發表於 20-6-28 18:11
今年女兒打算報英國醫科,現在也擔心沒有實習機會,如果無實習機會,到時可以點做呀?
...

我之前問過朋友讀醫的兒子,佢話大學一定會安排到,如果唔係咁就浪費佢哋之前的資源。況且英國都好缺乏醫生,佢哋唔會臨尾香因為冇實習而冇得畢業。我諗政府同大學都唔會咁(emoji)

不過英國學費真係好貴,可以的話,都係返嚟HK會化算啲

如果錢的問題,回香港讀的確化算呢!
另外英國讀完醫,之後想回香港是不能直接掛牌做醫生的。是要在香港再考過試的。而且pass rate 10%左右。

chuchuma 發表於 20-6-28 18:29

我其實真的好想女兒回港讀醫,入港大醫科入學要求都很高,加上女兒應該不能通過 non jupas 的 A level 中文考試,我會報港大和中大,如果唔收都要在英國讀醫。

Cecilia66 發表於 20-6-28 20:03
我其實真的好想女兒回港讀醫,入港大醫科入學要求都很高,加上女兒應該不能通過 non jupas 的 A level 中 ...

Non jupas 一定要考A level 中文?

IGCSE 中文可以吗?

chuchuma 發表於 20-6-28 21:00
Non jupas 一定要考A level 中文?

我都唔清楚

chuchuma 發表於 20-6-28 21:01
IGCSE 中文可以吗?

我女兒問過老師想考IGCSE中文可唔可以,老師回覆要考A level中文程度。

醒目開學勳章

Cecilia66 發表於 20-6-28 21:33
我女兒問過老師想考IGCSE中文可唔可以,老師回覆要考A level中文程度。

在HKU的網頁上只看到英文及second language(other than English)的要求,有寫GCSE/IGCSE/GCE AS-level/GCE A-level都接受,  另外要求 ‘’A good working knowledge of Cantonese‘’

100% 肯定IGCSE 中文可以,因為我仔考IGCSE 中文第二語言都冇問題

EASTCOAST 發表於 20-6-27 21:06

入學時非公民可能要簽收一封免責信,聲明不保證可以獲得 ...
好多年前先係,而家由 HEE sponsor T4 Visa, 是必定有實習的
以下網站有説明:
https://www.bma.org.uk/advice-and-support/international-doctors/studying-and-training-in-the-uk/training-in-the-uk-and-your-visa

其實英國政府是要 spend £100000 以下給每一個醫科生,他們又怎會不希望國際生留下呢?
只係收國際生太少,所以網上也沒有太多資料(包括Baby kingdom), 我女兒當年也遇到相同的問題,希望可以用過來人身份幫下大家。

lovenature 發表於 20-6-29 17:43
好多年前先係,而家由 HEE sponsor T4 Visa, 是必定有實習的
以下網站有説明:
https://www.bma.org.uk/ad ...
打錯字,是£100000以上

3b 發表於 20-6-29 09:42
在HKU的網頁上只看到英文及second language(other than English)的要求,有寫GCSE/IGCSE/GCE AS-level/GCE ...
對,女兒好多英國回流同學只有 IGCSE 中文,沒有 disadvantage。反而主科成績重要d

bristol 發表於 20-6-28 09:44
英國醫學院一般有5%quota收海外學生。 海外學生要交較高學費, 有時入學成績比本土學生還要低, 很多其他 ...
英國有三十幾間醫學院,香港只有兩間,如果入排名較低,是比香港容易,但如果要入英國 top medical school , 是比香港更難。
我會分成三部份來睇:
HKU/CU - 全攻成績,要 perfect score,at least 也要 3A*A, 其他方面不太重要
Top UK medical school -  要有高 predicted grade, BMAT 高分,Personal statement 要得好,有 work experience, 面試要超好,過到關反而 offer 唔算高
其他 medical school - 不需要太高 predicted grade, UKCAT 中上分,Personal statement 寫得好,有 work experience, 面試相對 Top U 冇咁難,offer 通常AAA

希望幫到大家

Cecilia66 發表於 20-6-25 00:38
我覺得入CU/HKU好難,要有4A☆不容易
CU 會緊d,HKU 反而會收多d3A*A
努力💪🏻讀書,希望你女兒願望成真

chuchuma 發表於 20-6-28 18:29
十分同意,如果不是太鬆動,回港較好,香港的醫學院十分出色

醒目開學勳章

lovenature 發表於 20-6-29 17:58
英國有三十幾間醫學院,香港只有兩間,如果入排名較低,是比香港容易,但如果要入英國 top medical school  ...

請問top UK medical school是指那些大學? Oxbridge, Imperial, UCL, Edinburgh, Glasgow?

3b 發表於 20-6-29 18:07
請問top UK medical school是指那些大學? Oxbridge, Imperial, UCL, Edinburgh, Glasgow?
如果用收生標準計,Oxbridge, Imperial , UCL , Edinburgh  係, Glasgow 唔算
2019 UKCAT  average score 是 2483, Glasgow 收生 average 係2400-2500,
Edinburgh 收2800 (Top 10% of UKCAT 考生)

Oxbridge, Imperial, UCL 是考BMAT 的,女兒說她覺得BMAT 難過UKCAT

醒目開學勳章

lovenature 發表於 20-6-29 18:00
CU 會緊d,HKU 反而會收多d3A*A
努力💪🏻讀書,希望你女兒願望成真
...
CU除了要有4A*外, 還要求提供BMAT/UCAT成績參考, 感覺比HKU難入!

rubycourt 發表於 20-6-26 15:35
我當初就是想考到先算,咁就由女兒考,現在收了,我也煩緊學費問題.

請問女兒有GCSE/IGCSE成績嗎?因小兒沒有考DSE/IGCSE,又不是英籍,怕連面試機會也沒有