用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教好學生 學校
go

教好學生 學校

有邊間學校係,教好學生,不是只收好學生

ar_mak 發表於 20-6-21 20:17
基督教正生書院。

小學呢?

ar_mak 發表於 20-6-21 20:28
鄉師自然學校。

如果好,指成績好呢?

sisbro 發表於 20-6-21 20:06
有邊間學校係,教好學生,不是只收好學生

有邊間學校係,教學生,不是只收好學生。

中文博大精深,教好學生同收好學生可以係同一個意思。

medicine 發表於 20-6-21 21:07
有邊間學校係,教好學生,不是只收好學生。

中文博大精深 四個字起碼三個解法
→ 教···好學生
→ 教好···學生
→ 教···好學···生

RWKT    發表於 20-6-22 14:05
mingmingyinyin    發表於 20-6-21 23:56
medicine    發表於 20-6-21 23:01

樓主應該指教出"好的"學生,對嗎?

基督教正生書院。
呢間唔係你想入就入到喎

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實到頭來最需要既,係一間會“教好”家長去面對現實既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

何謂好?品德或是學術?
其實官津小學大部份學生都係冇經面試入的,而又可以做到5成以上入到BAND 1英中既,學術已經有可叫做好,但通常呢D都已經係地區一線,唔易抽.

品學兼優, 只有成績而冇品的, 操卷就得, 但我應為永遠是 "品德行先", 好在我仔學校都係 "品德" 行先.

醒目開學勳章 王國長老

基督教正生書院。

唔了解正生書院係咩學校既........真係 R 爆頭..........仲有正生書院係中學

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-6-22 08:09
呢間唔係你想入就入到喎
唔希望有識既人入到
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

拿拿利 發表於 20-6-22 10:56
品學兼優, 只有成績而冇品的, 操卷就得, 但我應為永遠是 "品德行先", 好在我仔學校都係 "品德" 行先. :fort ...

品德源於家教

如果呢樣都諗住外判,不如唔好生仔,或者生完仔送佢去保良局好過。

ar_mak 發表於 20-6-22 13:11
我見到你,就諗起你!

你成日走去品評果D主流學校,話哂都講左咁多年,冷門學校果D都應該要考慮講下啦, ...
其實我成日都叫人入鄉獅自然學校嫁
我都人叫人入天虹(佢話升中無要求,只求Happy嘛!)

我仲教過人自動"尋寶"添!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3110381&highlight=