用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島叩門學校
go

港島叩門學校

邊間學校一定自行有報名 才給叩門。
心目中: KC SJC QC 中婦 張祝珊 聖馬可 或其他band 1 中學(本身不是東區自行)

tkhhung 發表於 20-6-21 15:05
邊間學校一定自行有報名 才給叩門。
心目中: KC SJC QC 中婦 張祝珊 聖馬可 或其他band 1 中學(本身不是 ...
有學校咁重感情同 loyalty?
我比較孤陋寡聞,我只係見過比較現實的學校要求全 A 先比扣門。

回覆樓主:

張祝珊跟自行備取名單call人

《請問張祝珊叩門位》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750740

jjbbmom 發表於 20-6-21 15:32
我比較孤陋寡聞,我只係見過比較現實的學校要求全 A 先比扣門。

全A少事 最怕要求自行過

回覆樓主:

英華女亦是跟自行備取名單call人

《英華女校叩門位》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3661004&extra=

回覆 tkhhung 的帖子

QC 要報過自行中婦呢幾年都要求級名次top 10%
KC, SJC 都不需要自行

QC未見叩門資料,以往是放榜當天親身到校交文件和填表,然後等電話?今年取消自行面試,未知點安排

受歡迎的學校,叩門表幾百份,個個都精英、全A,用有否自行選過來篩走部分學生,都仲大把成績好的學生畀佢揀。

庇理羅士要求自行過 前年仲要求111先好去叩佢度門
今年未知要求 因為無左information day

WinnieCatCat 發表於 20-6-22 13:40
受歡迎的學校,叩門表幾百份,個個都精英、全A,用有否自行選過來篩走部分學生,都仲大把成績好的學生畀佢 ...

如果用全A,已經篩走唔少強校生了,前列生都未必有全A~~~

王家爸爸    發表於 20-6-23 16:55

mcl203 發表於 20-6-23 08:46
如果用全A,已經篩走唔少強校生了,前列生都未必有全A~~~

升中叩門真係超難

醒目開學勳章

wingwingyanyan 發表於 20-6-22 10:26
QC未見叩門資料,以往是放榜當天親身到校交文件和填表,然後等電話?今年取消自行面試,未知點安排

...

冇錯,QC係放榜日去填表,交表時會分三組,一組有in自行,一組冇in自行, 一組乜都冇,今年可能只分兩組吧

pauljr 發表於 20-6-27 15:25
冇錯,QC係放榜日去填表,交表時會分三組,一組有in自行,一組冇in自行, 一組乜都冇,今年可能只分兩組吧
...

請問學生要不要親自到QC?定家長去填和交表/文件就可以走人等消息?

醒目開學勳章

wingwingyanyan 發表於 20-6-27 16:37
請問學生要不要親自到QC?定家長去填和交表/文件就可以走人等消息?

我朋友話去年個個都係放榜日拎住個仔一齊去,諗住若果即刻in都得,但交表時見分三組,就知冇in過嘅機會微,而in過嘅就唔知駛唔駛再in啦,因為我朋友係有in過,但最後冇收到任何電話通知

pauljr 發表於 20-6-27 20:02
我朋友話去年個個都係放榜日拎住個仔一齊去,諗住若果即刻in都得,但交表時見分三組,就知冇in過嘅機會微 ...

唔該哂