用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

回覆 KA713 的帖子

哪個校網?

留名學嘢, 我個女黎緊揀小學都未知應該點做
性格: 受谷, 但睇心情, 冇心機做功課/溫書時好聲好氣勉勵佢做好啲係冇用, 要鬧到佢喊之後個人先回魂同你正正經經做嘢; 但心情好果陣又做咩都好順暢, 自動波乜都搞掂哂!

所以揀學校方面我都喺度諗應該揀傳統到唔傳統, 老師冇乜愛心嘅津校畀佢磨練吓, 但又驚吓吓要靠嚇靠鬧先肯坐定定長遠會影響佢心理健康 (其實而家每次因為功課問題而鬧到佢喊都已經好驚佢會有童年陰影); 定係揀谷得黎但老師會做多啲嘢鼓勵小朋友提升學習興趣嘅私校好(前提係考得入先算)。至於新派學校就未必考慮(間間新派都咁大競爭, 都係果句人地收你先算), 因為個女個人本身都太自由奔放, 環境一太輕鬆就玩到做緊乜都唔知, 根本做唔到人地work hard play hard果種效果

無得後悔啦, 一心官小升官中, 如願了

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

晤会,小学階段要培养信心,仲有太谷的話我自己怕会有反效果

雖然我仔成績不算標青,但有学習動機,如考試加操,買練習做都係佢自己要求!我覺得如果保持到,升上中学都唔会太差

akevinla 發表於 20-6-26 16:19
後悔當初聽幼稚園老師話,叫我哋簡傳統中文學校比個女讀,搞到我個女好唔鍾意小學生活,因為老師話,中文在 ...

但係,事實上中文又真係好重要喎!
不過,我都係呢個關口
所以,先開post