用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:21
其實仍然係 first in last out 囉......
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利 ...

若當年如是,你問我,可能去咗大西北讀書了,我都係近年先識少少,一向求求其,乜都唔會深究,宗旨係better than average~~~

利申:我並非專家~~~

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:03
屋企樓下幼稚園,唔洗煩校車..

我地當年煩到呢…
幸福的煩惱。總比咩都沒得揀好!

孟母三遷,並不是人人都有能力做得到或願意去做,無論如何,都恭喜貴公子如今在大聲公學校取得更好成績!

冇後悔,最少煩少細既升小,小朋友都喜歡上學
我成日覺得冇一間完美既學校,而且呢個情況,冇人知後悔簡呢一間會點

medicine 發表於 20-6-23 10:11
幸福的煩惱。總比咩都沒得揀好!
Thanks 互勉之....

小曳人 發表於 20-6-22 10:55
我仔有後悔轉校嘅決定

當年係佢自己話要同細佬同校,所以我先幫佢轉校,點知轉到過去,一嚟無EP協調,個別 ...

任何學校,包括中學或小學都唔會為咗單一嘅學生為軸心~

每間學校都有佢地嘅大方向,學生適合呢個大方向就朝住進行,如果個別唔適合,應該揾過一間配合都自己嘅學校。

身邊都有尐學習同行為上有問題嘅學生,學校都有主動提供幫助,如果太極端嘅情況,當然未必由學校可以解決到。

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:03
屋企樓下幼稚園,唔洗煩校車..

我地當年煩到呢…
原來你港島過九龍讀培幼依家諗返轉頭,的確直接過去12網簡單好多。

我都係阿女升中時,在EK自修爬文先明白。之前揀小學只一心諗:  男女校/基督教/龍,好簡單。

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:21
其實仍然係 first in last out 囉......
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利 ...

原來千里迢迢去九龍讀書。令公子好叻仔,去到大聲公學校讀書,小學6年間進步神速

回覆 b3410 的帖子

請問還有什麽應該考慮呢?
呢個題目真心好,可以啓發就快選小學的家長

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 20-6-23 10:32
任何學校,包括中學或小學都唔會為咗單一嘅學生為軸心~

每間學校都有佢地嘅大方向,學生適合呢個大方向 ...
其實又唔係行為問題,只係某d其他學校行政上做到嘅野,呢度唔考慮,都同大部份嘅學生無關,即係批准與否,唔影響其他同學
唔係話走就走得甩,走亦有走嘅問題,人生從來都係咁,孩子要學習妥協,學習搵解決方法同出路

仔最大嘅問題係唔想返學,我最大嘅問題係佢唔返學我就要坐監,呢個係轉校都解決唔到嘅,唯有辛苦佢

Soundervolt    發表於 20-6-23 14:15
恐龍家

flones5 發表於 20-6-23 12:25

請問還有什麽應該考慮呢?
交通,如果唔打算搬,真係要解決交通問題。屋企附近步行距離最理想,不過應該絕大部分都做唔到。最好就係校車/保姆車, 屋企樓下上車。兜路問題比較難搞,因為年年出校車路徑可能會改。
學校學術方面儘量量力而行,眾神之神的神校,如果小朋友能力差小小,會讀的非常辛苦。不過也不要走極端,一味追求happy, 否則升中時後悔。

交通令我想起港同這類學校,住好多區都吳太方便有時真係吳係甘易去搬

有無日日過海上學的,最終點算呢

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

呢D野邊有得後悔, 況且係學校唔收又唔係我們地無選佢. 就算後悔都係間小學後悔無收我地.

向前看!
忘記背後,努力面前。

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
後悔六年前選擇小學既決定,而你六年間無轉走,其實代表學校唔太差。個人認為,與其花時間去後悔,不如將時間用喺諗將來可以點做。

hkpapa852 發表於 20-6-22 07:29
我諗好少人會6年後先夢醒,真係會既相信都唔會點上嚟(尤其近幾年都係得新既伸手黨為主) ...
6年之後先夢醒既人其實唔多,但係夢醒之後裝睡既人就唔少,尤其係學校唔太差既情況下。

回覆 Sosiusiu 的帖子

csk嗎?

俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

教會二線津小,開始都驚會好谷,一年級時較多功課,唔知點解二年級開始少了,每個人都不盡相同,留意住中英文進度,適當時要出手。喜出望外的是,在疫情期間上ZOOM堂,發現原來上課是充滿歡笑聲好開心,班學生上課前還可以撩老師傾閒計,咁已經找不到後悔理由。

回覆樓主:

當年阿仔除了本身間小學,亦考到SFA,我同先生都只想他比較輕鬆一點,所以沒有選擇SFA,6年後阿仔埋怨我地點解當年唔比佢讀SFA

wongtw 發表於 20-6-23 21:29
教會二線津小,開始都驚會好谷,一年級時較多功課,唔知點解二年級開始少了,每個人都不盡相同,留意住中 ...

咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

無後悔﹗英文直小, HAPPY SCHOOL, 打好英文底, 建立到自信, 多課外活動, 一年得2次考試, 連統測都無, 功課少, 六年班連畢業考試都唔洗, 又唔洗操TSA/AT, 呢6年真係學生同家長都好輕鬆, 真正的愉快學習。亦入到1A英中。
‹ 上一主題|下一主題