用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

當時升小前路單一,難以逆轉.....

反而有點後悔揀幼稚園....
當年 培正, St Catherine’s, 根德園, 聖公會, 銅鑼灣維多利亞 都收.....
結果揀了培正.....

若再揀一次, 我會揀 聖公會 or st. Catherine’s
當時唔夠高瞻遠矚,沒有考慮上中學要用中文學 bio, econ 等科的問題....
但其實培小是一間 happy school , 老師也關愛, 讓阿仔過了六年食玩瞓的小學生活......

宜家覺得如小學入間普通的,容易欏好成績,甚至頭十,成績亮麗,老師又俾多啲機會,入好中學機會大啲,反而入名小學,只排中尾機會可能少啲。

julinata    發表於 20-7-8 15:22

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36

培正,係好大嘅誘惑,真真正正,一條龍

sisbro 發表於 20-6-22 14:40
培正,係好大嘅誘惑,真真正正,一條龍
培正唔係一條龍,升小「西」15%、升中65%(大約)

PTL_L 發表於 20-6-22 14:43
培正唔係一條龍,升小「西」15%、升中65%(大約)
當年是 100% 保証升培小, 但要簽字放棄政府升小派位

calendula 發表於 20-6-22 14:40
宜家覺得如小學入間普通的,容易欏好成績,甚至頭十,成績亮麗,老師又俾多啲機會,入好中學機會大啲,反而 ...

呢個說法,似乎只適用於深信某些中學校長唔識睇某些小學嘅成績表,只識睇名次或分數~~~

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:49
當年是 100% 保証升培小, 但要簽字放棄政府升小派位
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。

mcl203 發表於 20-6-22 14:52

呢個說法,似乎只適用於深信某些中學校長唔識睇某些小學嘅成 ...

唔係每一個校長,都係咁有sense㗎

PTL_L 發表於 20-6-22 15:03
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公海是難以同其他小朋友競爭的

sisbro 發表於 20-6-22 15:04
唔係每一個校長,都係咁有sense㗎

我似乎講咗某些中學和某些小學了~~~

我經驗簡單啲,小朋友升小和升中都體會到某些學校校長真係識睇。尤其是叩門小學同校長吹水,佢話要信佢專業,話你小朋友當年間KG張成績表佢係識睇嘅~~~

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:09
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公 ...

聖公會似乎出名淺㗎喎~~~

mcl203 發表於 20-6-22 15:11
聖公會似乎出名淺㗎喎~~~
當時道聽塗說, 話 聖公會考 Spcc小、dbs小 有優勢⋯⋯

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我仔當年又係直上培小, 幸好有嘗試叩地區名小, 成功入讀。當時就連面試既老師都驚訝我地放棄培小。依家我仔就快考呈分試, 每年都能保持頭十, 希望順利考入比培中更好既中學。

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:18
當時道聽塗說, 話 聖公會考 Spcc小、dbs小 有優勢⋯⋯

Old Boys/Girls,咁都有啲江湖地位嘅 ~~~

Sosiusiu 發表於 20-6-22 15:19
回覆 小鹿揀學校 的帖子

我仔當年又係直上培小, 幸好有嘗試叩地區名小, 成功入讀。當時就連面試既老師都驚 ...
咁你仔真係好叻叻....
當年我仔培幼K3時仲係一個文盲, 盲字都唔識多個, 難以在公海競爭

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:09
呢様我知.....所以現在有人問我, 我是唔建議讀培幼, 因為太happy school, 課程太淺, 若培小唔收, 被踢出公 ...
如果家長有前瞻、資源、時間,一樣會自谷,唔會靠學校。

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:27
咁你仔真係好叻叻....
當年我仔培幼K3時仲係一個文盲, 盲字都唔識多個, 難以在公海競爭
...

聖公會K3畢業,教到12以內加數,10以內減數,肯定唔岩你口味~~~

mcl203 發表於 20-6-22 15:35
聖公會K3畢業,教到12以內加數,10以內減數,肯定唔岩你口味~~~
個人經歷, 真人真事, 絶無吹水......
當年阿仔培幼K3 有日上堂和同學討論一位加數, 比老師看到, 大讚我仔叻叻, 學期尾更比了個班數學分科獎我仔,  
識單位加數已足以拿數學獎呢

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 15:45
個人經歷, 真人真事, 絶無吹水......
當年阿仔培幼K3 有日上堂和同學討論一位加數, 比老師看到, 大讚我仔叻 ...

我講係畢業果張成績表,考小學係K3上學期初,你可以估下佢哋識啲乜,K2下學期先學下揸筆寫字,K2完識寫16個詞彙,和一啲數字~~~

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36

其實都冇得咁諗,因為冇人知道讀個2間會去邊間小學