用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

ming7150 發表於 20-6-25 11:47
咁如果kts 同培正 都插到小二
你地會點揀
男仔

KTS ~

私小雖然程度深,但少功課,可以自己安排時間興趣和讀書。可以叩到心儀中學,中一又適應得好,考得前。

你地會點揀
男仔

培正

何解呢

你地會點揀
男仔

KTS

1. 從來都不太喜歡培正
2. 插得入 KTS,能力應該有番咁上下,可以期望升中會考到/派到比培正好的學校

回覆 yoyohkk 的帖子

CSK? 你指陳瑞祺? 呢間係地區名小咩

Sosiusiu 發表於 20-6-26 11:11
回覆 yoyohkk 的帖子

CSK? 你指陳瑞祺? 呢間係地區名小咩

CSK過4成升B1中學 34網男生首選

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

說後悔, 會否過左? 除非話發生了影響小朋友一生的憾事!

我覺得諗個大方向, 係唔會差大遠的, 譬如, 男/女/男女校, 宗教, 功課多少VS空閒時間等等...

讀左幾年, 當然有滿意, 有落差的部份...

但大方向走對了, 就沒什麼好悔的!

回覆 sisbro 的帖子

有後悔。happy小學只是騙人的謊話。

kimlam953 發表於 20-6-22 18:15
原來係咁.. bio/econ用中文讀會死人...

用中文答卷

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36
當時升小前路單一,難以逆轉.....

反而有點後悔揀幼稚園....

在培正六年食玩瞓生活,但考到其他中學,確實叻叻!入咗龍校嘅學生或家長,心境一定冇其他在公海嘅人緊張,能夠保持到競爭心態,而最後考到其。心儀中學,父母和小朋友都超級叻叻!

kenwong888 發表於 20-6-26 13:14

有後悔。happy小學只是騙人的謊話。

認同

回覆樓主:

後悔當初聽幼稚園老師話,叫我哋簡傳統中文學校比個女讀,搞到我個女好唔鍾意小學生活,因為老師話,中文在香港都係好重要,英文好唔夠,中文都要好,在小學因溝通問題,我個女冇乜朋友。到中學揾返國際學校比佢讀。現在返學好開心返哂,好主動識朋友。所以都係睇返自己仔女既程度簡學校比佢哋。如果唔係就好似我咁,後悔左六年。

回覆 Poyau 的帖子

明白, 34網我無留意呢間...

Poyau 發表於 20-6-22 23:06
禾稈冚珍珠 更勝國際英文幼稚園

依家諗返,可能因為,當時幼稚園校長,屬於真正識幼兒教育的人。大女2歲入N班,讀幾個月之後,同學仔9月可以升K,我哋唔夠年齡,要再repeat N. 初初好唔開心,覺得只差幾個月,點解要讀多一年,其他家長也建議我升K,最多repeat K3 (因為不夠年齡一定冇的升小學),話就算repeat, 都係K3,可以學多D嘢,N班只係識得玩。
我向學校提出一起升班,校長親自同我解釋,小朋友其實和同齡朋友一起,會比較有自信,也玩的更加開心。雖然阿女依家跟到,不過有時,特別是一些活動/運動,佢能力還未達到,會影響自信。而且K3人哋升小學,佢再讀多一年,可能更加唔開心。

我當時還是堅持要升班(唔知點解咁固執

校長就提出一個方法,每日返學,先去K,原班同學class 玩個半鍾,之後老師再帶佢過去N,新同學class玩個半鍾。試兩個星期,睇下佢自己喜歡K還是N班。
結果唔使兩個星期,阿女已經自己吵著要去N班,因為識咗新朋友

而且覺得自己一下子變的好叻,學校佢最熟,還可以教其他新來的小朋友,講嘢都大聲D

一眨眼幾年後考小學,我本來打算考讀屋企樓下小學,貪方便,覺得小學讀書靠自己,屋企樓下學校都算okay.
結果校長又同我分析,話小學是時候俾小朋友見識一下出面的世界,將來會更加適應的好。

果時先知道過來EK“進修”,才知道原來大家都非常“進取”

可惜校長現在已經退休,否則可以推薦去讀。

GIPW    發表於 20-6-27 14:31

akevinla 發表於 20-6-26 16:19
後悔當初聽幼稚園老師話,叫我哋簡傳統中文學校比個女讀,搞到我個女好唔鍾意小學生活,因為老師話,中文在 ...

點解小學果六年入面都唔轉走,要等到中學先至轉?

回覆 b3410 的帖子

你間幼稚園個校長好好呀!

b3410 發表於 20-6-27 09:53
依家諗返,可能因為,當時幼稚園校長,屬於真正識幼兒教育的人。大女2歲入N班,讀幾個月之後,同學仔9月可 ...

校長好有心,2星期2邊上比較,肯為一個學生額外做多步。

kirstyau 發表於 20-6-27 11:29
校長好有心,2星期2邊上比較,肯為一個學生額外做多步。

我之後才知道,原來佢都係一位比較出名的幼兒教育專家,間唔中報紙,傳媒分享一下教育心得。佢做校長唔係挂個名,而係真正的有做幼稚園工作。

我阿仔求學之路都兜兜轉轉,幼稚園、小學都轉過校
當年小一因屋企環境轉變放棄神校,叩門入到一間英文津貼小學
以為可以安安穩穩渡過6年
呈分嗰時push下個仔應該穩入band 1英中

阿仔性格有啲BB,又慢熱又怕事
頂唔順傳統式嘅老師教學,
自從開學嗰陣時因為學校唔俾包書,但我有潔癖所以幫阿仔包咗
搞到阿仔被老師罰企+鬧
以後佢見到老師鬧同學仔就會好驚
之後怕咗唔敢返學
日日返學都嘔,好驚做錯功課會被老師鬧

最後小二轉咗去一間私校讀
活動比之前英津多
學術方面唔會死操爛操,真係建立到小朋友閱讀習慣同埋學習動機
唯一係會造成英強中弱
阿仔自信心加強咗,個人開朗咗
但升中想更上層樓就要自己加把勁

感恩阿仔小二轉咗校,雖然間小學好似比英津降咗lv
但如果繼續留返喺英津讀,相信我阿仔應該對學習冇晒興趣,情緒又唔穩定
可能連上返中學都上唔到