用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

奇奇媽媽 發表於 20-6-24 08:14
當年阿仔除了本身間小學,亦考到SFA,我同先生都只想他比較輕鬆一點,所以沒有選擇SFA,6年後阿仔埋怨我地 ...

依升中好嗎?

sisbro 發表於 20-6-24 09:28
咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

是讀教會開辦的津貼小學,在區內屬二線小學,所以簡寫教會二線津小。唔係小朋友講出來,是我親自目測到ZOOM上課過程,ZOOM是實時網上教學要在家中上課,較平時不同的只是老師會提前約5分鐘準備,在電腦上現身,呢個無聊時間學生各自吹下水或者撩老師傾閒計大家講下日常生活,上ZOOM過程是聽到經常傳出學生笑聲,一啲都唔緊張,整體是開心地上課。ZOOM堂是這樣教學,我估計已經等同展現了平時在學校上課情況。

雖然出名學校競爭激烈,雖然要交學費......六年後小朋友感謝我幫佢揀咗呢間學校,感謝我提供咗六年學費,感謝六年遇到嘅人和事,才可成全今日嘅佢,所以完全無悔。

沒有後悔,反而是慶幸入到。初初因爲校園小,是半日制,小一到小三開心到做完功課,還可以去海洋公園玩一圈。
小四轉了新校園,開始全日制,也開始有補底小組,有資優培訓等。
基本上下午不上主課,是興趣小組。課業也輕鬆。
校風平實,大部分老師也有heart,還有一年就畢業,實在有些捨不得。

回覆 kimlam953 的帖子

培正中學系英書中教,除咗生物科, 我由幼稚園讀到預科, 之後, 大學讀biotechnology ,跟唔到, 之後轉左去讀文科

sisbro 發表於 20-6-24 09:28
咁,讀咗津校定直資?
點解,小朋友會咁講呢?

咁,讀咗津校定直資?   噢,對不起,我應該誤解了,小朋友準備呈分還未升中。

我指現在,小學

回覆 kirstyau 的帖子

請問私小是CSK 嗎?

chanchan0920 發表於 20-6-24 16:32

請問私小是CSK 嗎?

係達之路
CSK=陳瑞祺? 唔係私小

是CCS 嗎? 我女讀緊P1
但有D 想轉

回覆 小鹿揀學校 的帖子

新手媽媽, 所以唔係好get到@@
可否分享下呢個例子係其他學校係咩程度教? 而K3又可以去到幾多@@

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?
"小學究竟係要happy啲啊?定係谷啲好呢?"
因人而異啊, 我大仔係讀一間頗谷的小學, 很適合, 沒有後悔, 值的是6年的努力換來考入一間心儀中學, 一間令佢好有歸屬感的中學. 而細仔依家係一間不算谷的小學就讀, 學校很有愛心, 對他也是很適合, 如果夾硬要弟弟入哥哥間小學又是行不通的.

kirstyau 發表於 20-6-24 10:23
依升中好嗎?

托賴,算唔錯,係佢睇人地好,但其實唔知人地背後付出幾多努力

奇奇媽媽 發表於 20-6-24 17:38
托賴,算唔錯,係佢睇人地好,但其實唔知人地背後付出幾多努力

只要依家中學如魚得水,第日高中選科選到心儀科目,先係重點!

nillnill    發表於 20-6-24 19:05

回覆樓主:

謝謝鼓勵

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

當孩子去到中一後再回望番小學課程只讀中英數常原來好容易,中學課程學科又多功課量又密集,學生們都會認為小學學嘅只係為"打穩基本能力"為中學而鍛鍊的事前功夫,故去邊間小學都無阻孩子學習這種能力,只要沒浪費光陰不斷磨鍊,邊間小學都一樣,就不會有後悔的想法,大多數孩子都不會有。

nillnill    發表於 20-6-24 22:31

200904 發表於 20-6-24 11:23
沒有後悔,反而是慶幸入到。初初因爲校園小,是半日制,小一到小三開心到做完功課,還可以去海洋公園玩一圈 ...
請問是聖津嗎?

回覆 29XX86 的帖子

幾好喎?係邊區直小嚟㗎?

咁如果kts 同培正 都插到小二
你地會點揀
男仔

絕無後悔,十分感恩,十分好彩,已在我能力範圍以內,比到最好的小朋友。佢之後條路係點,都要靠自己資質。