用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

babybao 發表於 20-6-27 14:30
回覆 sisbro 的帖子

我阿仔求學之路都兜兜轉轉,幼稚園、小學都轉過校

謝謝分享,父母好多時都好難捨棄 名校嘅光環!

B.B.BaBa 發表於 20-6-27 09:55
點解小學果六年入面都唔轉走,要等到中學先至轉?

你個問題,我到左個女入左中學後,我都有問自己點解當初唔一早轉。我自己都唔知點解

回覆 29XX86 的帖子

方便講邊間嗎

小曳人 發表於 20-6-23 12:36
其實又唔係行為問題,只係某d其他學校行政上做到嘅野,呢度唔考慮,都同大部份嘅學生無關,即係批准與否, ...

以為上到中學嘅生活會適合他,可惜。

想請教大家過來人經驗,如果小女孩較內向慢熱,應該揀傳統女校(較谷)適合她性格,還是揀較活動all rounded的男女校,可以train到她較主動大膽outspoken啲嗎?有點困惑學校能否幫助到小朋友改變性格或行為,還是會有反效果? Thanks in advance!

klam1 發表於 20-6-28 09:47
想請教大家過來人經驗,如果小女孩較內向慢熱,應該揀傳統女校(較谷)適合她性格,還是揀較活動all rounded ...
內向慢熱,可能揀男女校好些?

醒目開學勳章 貢獻勳章

akys 發表於 20-6-28 01:18
以為上到中學嘅生活會適合他,可惜。
已經比小學好
恐龍家

b3410 發表於 20-6-28 10:50
內向慢熱,可能揀男女校好些?

是嗎?其實小學應該揀符合佢性格令她慢慢自己增加自信,還是小學的訓練、氛圍可以增加小朋友自信?

klam1 發表於 20-6-28 11:46
是嗎?其實小學應該揀符合佢性格令她慢慢自己增加自信,還是小學的訓練、氛圍可以增加小朋友自信?
...

現實係全齊最好,有可以,亦有唔可以~

個人睇法,傳統學校學生往往都或多或少帶有佢哋嘅格,咪就係學校可以改變學生囉。若果一間學校教學模式傾向全人,或多或少都會提高小朋友嘅自信和多方面嘅技能。又當然,某些學生係可以完全離群~

mcl203 發表於 20-6-28 15:02
現實係全齊最好,有可以,亦有唔可以~

個人睇法,傳統學校學生往往都或多或少帶有佢哋嘅格,咪就係學校 ...

全齊嘅意思係……?

klam1 發表於 20-6-28 16:00
全齊嘅意思係……?

乜嘢嘅好處都有齊~~~

回覆 honeymelonkids 的帖子

不是,是衛理

回覆 klam1 的帖子

內向,慢熱我認為一般喺傳統女校小學都會比較蝕底傳統女校好似唔太value內向同慢熱
除非成績好top,否則老師見你慢熱、內向都未必會俾你擔任一啲職位,參加一啲活動或比賽
如朗誦比賽、做班長等
very likely會被老師當係透明人
有時小朋友有能力擔任/參加呢啲活動但冇被老師挑選,都會唔開心,覺得自己冇咁叻

All-rounded 小學,尤其男女校可能比較好啲
一來內向,慢熱嘅女生喺比較下會被老師覺得係乖 (男生活潑好動啲,有時會被老師覺得係曳,老師多數喜愛偏向乖的小孩)
而且學校會俾機會小朋友試下唔同嘅嘢,at least小朋友喺學校生活有得體驗下唔同職位,或者參與活動
小朋友學校生活會豐富啲

學校未必可以改變到小朋友性格變得outspoken 啲

但學校embrace到小朋友慢熱同內向嘅性格,肯俾機會小朋友
對小朋友成長會好啲

回覆 klam1 的帖子

睇你想唔想變,性格同我小朋友都相似,經過6年後唔可以話脫胎換骨,但學校一定令佢改變左DD,敢做一D之前唔敢做既

咁你有無後悔放棄神直?

回覆 NNbaby 的帖子

放手嗰時都考慮咗好耐,係幾唔捨得尤其阿仔有幾個好frd嘅幼稚園同學都升上神直
對佢呢啲慢熱仔適應小一生活會好啲
嗰時阿仔成日問我點解唔可以同啲同學一齊讀神直小學,一講起就會唔開心

不過諗返轉頭,阿仔後來轉校,對佢嚟講應該好過讀神直/英津

回覆樓主:

兜兜轉轉,令郎中學入番神直(我估係同一間),應驗咗金子發光理論,可喜可賀

回覆 NNbaby 的帖子

多謝多謝升中時冇諗住搏得入呢間
有offer時我地一家都好驚喜
不過暫時仲係初中階段,唔知阿仔係龍定係蟲
希望阿仔好好珍惜今次嘅機會

回覆樓主:

無悔。由叩到門那一刻已經開心到發夢都笑醒,學校一直都對小朋友非常關顧,升中學校及校長都出盡力幫手,真係好感激!

生命冇take 2。小學冇take 2。