用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇後悔六年前的選小學決定?
樓主: sisbro
go

有冇後悔六年前的選小學決定?  

PTL_L 發表於 20-6-22 15:03
呢兩年好肯定話你知,只收85%,今日收學校通告有冇得升上培小。

咁遲,六月尾先知,冇得升上小學嗰啲同學仔點算?

sisbro 發表於 20-6-22 16:55
其實起公布之前,老師會有意冇意叫家長留意一下其他學校既背景或報名日期。咁做家長就要醒目喇,要搵定後路(考其他直私)另外可以參加升小自行及大抽獎。

sisbro 發表於 20-6-22 16:55

k2 6月尾知. 遲嗎?

amoyresident 發表於 20-6-22 17:10
k2 6月尾知. 遲嗎?

我以為k3

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36
當時升小前路單一,難以逆轉.....

反而有點後悔揀幼稚園....

點解啲人同我講,培中係英書中教?

想請問有無話邊科英書中教?或者要top 30/60才可讀英書中教個班?謝謝!

kimlam953 發表於 20-6-22 17:54
點解啲人同我講,培中係英書中教?

想請問有無話邊科英書中教?或者要top 30/60才可讀英書中教個班?謝謝 ...
其實只是 Math/Phy/Chem 英書中教英考..
不分文理商,最叻果d學生group埋一班 英書中教英考 LS
其餘 bio/econ/geog  等等都是 中書中教中考 …

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 18:08
不分文理商,最叻果d學生group埋一班 英書中教英考 LS
其餘 bio/ec ...

bio 考dse, 要用中文書嗎?

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 18:08
其餘 bio/ec ...

原來係咁.. bio/econ用中文讀會死人...

amoyresident 發表於 20-6-22 18:13

bio 考dse, 要用中文書嗎?
是, 到了大學銜接上真心痛苦......

PTL_L 發表於 20-6-22 15:31
如果家長有前瞻、資源、時間,一樣會自谷,唔會靠學校。

可能大環境影響,其實而家讀乜嘢幼稚園,為咗小朋友整體發展,家長都會自己額外輔助小朋友學習。出名課程淺的龍幼都有唔少小朋友考到其他小學。

keep-calm 發表於 20-6-22 18:44

可能大環境影響,其實而家讀乜嘢幼稚園,為咗小朋友整體 ...
更何況培幼升培小存在不確定性,要一早有心理準備是剩下入唔到的15%,加上底子打得穩,愈高年級讀得愈輕鬆

sisbro 發表於 20-6-21 11:08
俾你再揀過,你會點做?
最後悔嘅係乜嘢?
最值得嘅又係咩呢?

冇後悔亦冇得後悔,因為學校唔到我地選,係學校選阿女!

相信塞翁失馬焉知非福, 因為當年佢抽唔到第一志願 (又叩唔到) , 九龍塘2線私小call waiting收咗阿女,順水推舟就跨區出咗去度。

如果當日叩第一志願,條路可能已經唔同了,亦唔會跨區出咗去讀中學(我地住個區好缺英中 ,仲要冇1A),阿妹亦唔會入到現在小學。

感恩私小閱讀氣氛令阿女愛上閱讀, 打好左佢英文底, 之後插到有直中小學,仲幫阿妹入埋去。
家姐亦考到心儀1A津中。

小鹿揀學校 發表於 20-6-22 14:36
當時升小前路單一,難以逆轉.....

反而有點後悔揀幼稚園....
我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友,學術方面超級麻麻,中文英文加埋一起,識得唔超過50個。

唯一學到的,就係自信。

平日一起玩開的朋友,大家都係咁上下,不過個個好自信。

升小去咗不同學校,私校,龍校,一線,二線官津。有谷,有唔谷,有傳統,有新晉。到升中,全部升到直資/官津B1A。有一個朋友初初入咗一間普通band1, 之後也插班入HYS。

所以我覺得小朋友在幼稚園,初小階段,開開心心,自信,社交能力,更加重要。

b3410 發表於 20-6-22 22:59
我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友, ...

禾稈冚珍珠 更勝國際英文幼稚園

我哋讀屋企樓下幼稚園雖然名字叫做國際幼稚園,不過我唔覺得阿女有學到嘢。佢哋畢業出來的小朋友, ...

kirstyau 發表於 20-6-22 19:58

冇後悔亦冇得後悔,因為學校唔到我地選,係學校選阿女!

(我地區好缺英中 ,仲要冇1A)
請問是講緊妳住果區定九龍塘區?

屋企樓下幼稚園,唔洗煩校車..

我地當年煩到呢…
我地本來住港島東區,但原來培幼冇校車過海..咁惟有搬離港島…
.
當年仲懶叻咁去培幼拿份校車車站list ,揀個校車尾站的屋苑去搬,點知人算不如天算,下一年尾站變頭站 ,我仔頭站上車,上車時間早了很多,架校車仲要跟著遊雲成個西貢村屋上客,再剷落黃大仙再上客才回校,我仔日日坐到頭都暈埋...

折騰了兩年,都係頂唔順,把心一橫,搬去學校附近,但兩年換兩次樓真係所費不菲. .
.
如識得早d上EK問功課,較佳做法可能是..
搬去灣仔區,讀銅鑼灣維多利亞,將來抽QC…
..

jstarry 發表於 20-6-23 08:13
(我地區好缺英中 ,仲要冇1A)
請問是講緊妳住果區定九龍塘區?

我住既區,因為本身冇諗住跨區讀,如果抽到第一志願(叩到)就唔會出去讀,就算2線私小call waiting 爸爸都唔係好想比錢讀,仲要早成個鐘起身。

小鹿揀學校 發表於 20-6-23 09:03
屋企樓下幼稚園,唔洗煩校車..

我地當年煩到呢…

去程尾站,回程咪頭站囉,或者係咁!~~~

mcl203 發表於 20-6-23 09:06
去程尾站,回程咪頭站囉,或者係咁!~~~
其實仍然係 first in last out 囉......
Btw, 如果當年識問你這位灣仔校網專家, 會否建議我揀 銅鑼灣維多利亞, 之後抽QC?